Roditelji 27. listopada 2022.

"Mi: dio smo svega i sve je dio nas" je čarobna knjiga za svaku životnu dob

Foto: Planetopija
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Knjiga za sve koji vole uživati u lijepom, čarobnom i mističnom, za svaku životnu dob, od 9 do 99!

Tko smo mi? Pitanje je koje si čovjek postavlja oduvijek, tražeći svoju poveznicu sa svekolikim životom koji nas okružuje. Nataša Ozmec, autorica hit slikovnice Ti, moja prekrasna djevojčice, napisala je, u izdanju Planetopije, još jedan poetičan i nadahnjujući tekst, ovaj put o isprepletenosti čovjeka i prirode, a knjigu je majstorski ilustrirao Zdenko Bašić, višestruko nagrađivani umjetnik čija je knjiga Sjeverozapadni vjetar osvojila srca publike i 2012. ovjenčana nagradom Kiklop.

Već sam naslov ove jedinstvene ilustrirane knjige upućuje na ono što duboko u sebi znamo: naše ja ne može postojati samostalno, ono je dio svega. Kao što čovjek nije samo svoje tijelo, tako ne može ni postojati odvojen od prirode.

Nataša Ozmec i Zdenko Bašić meditativnim tekstom i začudnim ilustracijama na poseban način vraćaju nas našem korijenju, prirodi i duhu, zemlji i nebu, od kojih smo sačinjeni i neraskidivo isprepleteni. Podsjećaju nas da sa svime dijelimo isti izvor i potiču da otvorimo unutarnje oko kako bismo mogli sagledati duboku ljepotu i čudo života. Knjiga za sve one, od 9 do 99, koji vole uživati u lijepom, čarobnom i mističnom.

O autorima

Nataša Ozmec glavna je urednica u nakladničkoj kući Planetopija gdje je uredila više od stotinu naslova za djecu i odrasle. Osim uređivanjem, bavi se prevođenjem i novinarstvom, piše priče i radio-drame, a autorica je nekoliko dokumentarnih radio-drama i emisija. Autorica je slikovnice Ti, moja prekrasna djevojčice. Sa Zdenkom Bašićem prvi je put surađivala kao urednica njegove knjige Sjeverozpadani vjetar.

Zdenko Bašić bavi se animiranim filmom, režijom i ilustracijom. Za svoje je filmove dobio brojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima. Dobitnik je nagrade Grigor Vitez za ilustraciju (2009. i 2014.) te nagrade Kiklop za Priču o čokoladi (2006.), Sjeverozapadni vjetar (2012.) i Mjesečeve sjene (2013.). Godine 2012. upisan je na Časnu listu IBBY-ja (International Board on Books for Young People Honour List). Svoj je rad izlagao na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i u svijetu. U suradnji s Muzejom Turopolja kao umjetnički direktor osniva i oblikuje “Perunfest”, festival zaboravljenih priča i narodnih predaja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.