Roditelji Kolumne roditelja 23. rujna 2013.

Čarobna pusa

poljubac, mama, kći
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Poljubac kao ljudski fenomen obojen je mnogim značenjima i odvija se u nebrojeno situacija, a dodir između majke i djeteta jedan je od najvažnijih u ranom djetinjstvu jer razvijanjem osjetila priprema dijete na ostale doticaje s fizičkim svijetom te djetetu daje potporu i sigurnost

Jedan od privilegija roditeljstva je to što dobivate vlastito dijete koje možete ljubiti, maziti i paziti. Barem je tako u mojem slučaju. Iskorištavam to pravo dok ne postanu tinejdžeri koji odmahuju rukom: "Mama, dosadna si".

Poljubac je jedan od dokaza koliko je važna stimulacija dodirom na fizičkoj, emocionalnoj i energetskoj razini. Dodir, kontakt između majke i djeteta jedan je od najvažnijih u ranom djetinjstvu djeteta koji razvijanjem osjetila priprema dijete na ostale doticaje s fizičkim svijetom, djetetu daje potporu i sigurnost. Poljubac kao ljudski fenomen obojen je mnogim značenjima i odvija se u nebrojeno situacija.

Neke od najvažnijih pusa, za mene kao majku su:

Pusa "Mama, volime te" je ona radi koje ću rado zaboraviti neprospavane noći, dječji neposluh i nestašluk. Nakon mnogo davanja sebe novorođenčetu, dok ono stasa u većeg toddlera, ta pusa će vas potpuno oboružati te je takva gesta djeteta pravo iznenađenje. Roditelj je mora naučiti i primiti, kao i njegovati osjećaj koji je primio, jer su to neki od najljepših trenutaka roditeljstva. Najljepša je to pusa jer dolazi iz srca i rastvara i moje srce. Doduše, mali prepredenjaci mogu ju naučiti koristiti u svoju korist kad nešto od nas žele pa igraju na naše slabe točke.

Skenirajuća pusa je vrlo korisna radi otkrivanja povišene temperature u djeteta. I prije nego se zamute okice i dijete neraspoloženo klone, lagani poljubac u sljepoočnicu brzo će vam otkriti što je na stvari.

Iscjeljujuća pusa dokazuje da su bajke kao Snjeguljica i Trnoružica znale o čemu pričaju. Svako dijete u svom odrastanju nebrojeno puta padne ili se udari, ili je iz bilo kojeg razloga žalosno, a najdraži lijek je mamina utješna pusa. S njom sve prolazi, ona vida sve rane i dijete je spremno nastaviti igru i osvajati svijet. To je situacija u kojoj roditelj prenosi iscjeljujuću energiju na dijete, u kojoj svaki roditelj postaje čarobnjak koji popravlja zlo.

"Laku noć" pusa prije nego dijete zaluta u zemlju snova i meni je u sjećanju kao jedan od najljepših trenutaka djetinjstva. A tada tiho "kao laticu ruže mama na moj obraz cjelov spusti".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.