Roditelji Spriječi kakafrku na putu! 08. lipnja 2022.

Vaše dijete će uz ove male savjete jesti zdravo na putu

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Putovanje s bebom često je komplicirano, osobito kad je u pitanju prehrana. Bez obzira putujete li avionom, automobilom ili vlakom, prehranu dojenčeta i malog djeteta za putovanje potrebno je unaprijed isplanirati

Pomoću nekoliko jednostavnih savjeta i trikova za pravilnu i jednostavnu prehranu vašeg djeteta ovaj posao si možete uvelike olakšati. Tijekom putovanja jedna od najvažnijih stvari je održati djetetovu rutinu ali i u najvećoj mogućoj mjeri očuvati djetetove prehrambene navike. 

Dojenčad na isključivoj mliječnoj prehrani 

Kod isključivo dojene djece, onih najmlađih, stvar je dosta jednostavna, međutim ukoliko dijete dobiva dojenački mliječni pripravak situacija se značajno komplicira. U ovom slučaju se savjetuje imati veći broj čistih i steriliziranih bočica posebno zapakiranih u plastične vrećice koje se mogu zatvoriti. U svaku bočicu može se već prethodno odrediti količina praha dojenačkog mliječnog pripravka tako da se priprema može vrlo jednostavno izvršiti dodavanjem mlake vode u bočicu. U termosicu je najbolje pripremiti vodu - ne prevruću, idealno prokuhanu i ohlađenu do oko 40-tak stupnjeva Celzijevih. Ukoliko će put trajati duže pametno je sa sobom ponijeti sredstvo za pranje i dezinfekciju bočice te unaprijed u manje vrećice ili posudice pripremiti već odmjerenu količinu dojenačkog mliječnog pripravka. 

Kad krene dohrana 

U djece kod koje je već započeta dohrana na samom putu najbolje je iskoristiti moderno vrijeme i ono što nam se nudi kao brzo i kvalitetno rješenje, a to su gotove baby kašice koje su kao prva pomoć na putu odlično rješenje. Kada stignete na destinaciju idealno bi bilo djetetu osigurati prehranu kakvu je imalo kod kuće, ali i nastaviti s uvođenjem novih namirnica. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Postoji jedan odličan trik - da se određene voćne i povrtne kašice, ali i mesna jela unaprijed skuhaju kod kuće te u manjim posudama zalede i ponesu sa sobom na put osiguravajući da se putem ne rastope. Jako dobra ideja je napraviti voćne, povrtne i druge kašice i zalediti ih u posudama za led. Na ovaj način ćete dobiti male kockice kašica koje ćete moći lako dozirati i kombinirati. Ovako pripremljeni paketi hrane mogu biti spasonosni za prvih nekoliko dana godišnjeg odmora dok se ne snađete i ne vidite gdje i kako možete nabaviti svježe namirnice za svoje dijete. Prethodno pripremljena i zaleđena hrana, bilo da se radi o svježim namirnicama ili kuhanim, neće bitno izgubiti na nutritivnoj vrijednosti, a omogućit će vam da nastavite s prehranom djeteta koju je imalo i kod kuće. Zaleđenu i ohlađenu hranu čuvajte u prijenosnim hladnjacima ili termo vrećicama.  

Za male koji su već veliki 

U male djece dobi 1 do 3 godine mliječna prehrana i kašice nisu više osnovni način prehrane djeteta, već dijete jede komadiće hrane te sve više jede hranu koju jede ostatak obitelji. Svakako je za put dobro pripremiti unaprijed manji obrok i kvalitetne grickalice koje dijete tijekom putovanja lako može samostalno jesti. Na odredištu uvijek provjerite mogućnosti pripreme hrane, a ako ćete biti u mogućnosti sami pripremiti hranu, svakako je za prvih nekoliko dana dobro ponijeti zaleđene obroke ili umake koji će vam olakšati život dok se ne upoznate s okolinom i mogućnostima nabave hrane. 

Naravno uvijek je važno dobro se pripremiti s obzirom na destinaciju puta. Stoga, ako putujete na egzotična mjesta ili kampove koji imaju dopremljenu vodu ili kišnicu svakako ponesite sa sobom tablete za sterilizaciju vode i obavezno prokuhavajte vodu za piće koju koristite za pripremu hrane i pića, osobito kad je riječ o djeci. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Evo par ideja za pametne obroke tijekom putovanja: 

  • Gotove baby kašice, manja pakiranja 
  • Dehidrirana dječja hrana, odnosno baby žitarice koje se pripremaju s vodom 
  • Dječji jogurti ili sirevi s voćem 
  • Dječji krekeri, nasjeckano voće, voćne pločice, granola pločice

Na destinaciji: 

  • Pokušajte što više očuvati djetetov ritam jedenja i kvalitetu prehrane 
  • Pokušajte što prije djetetu početi davati hranu koju je do tada konzumirao, često se zna dogoditi da se djeca naviknu na kupovne kašice i instant hranu pa po povratku s putovanja teško ponovno prihvaćaju hranu koja je pripremljena kod kuće
  • U hotelima koji su family friendly često imate mogućnost nabavljanja kašastih obroka za svoje dijete
  • U apartmanima i kampovima imate mogućnost pripreme obroka, stoga svakako to iskoristite 
  • Za prvu ruku, kod kuće pripremite obroke za prvih nekoliko dana boravka na odmoru da si date dovoljno vremena za nabavku svježih namirnica 

Članak je napisala doc.dr.sc.Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh.

Mame, više se ne trebate pribojavati "kakafrke" na putovanju jer nove pelene-gaćice Pampers Pants od sada imaju i džep Stop & Protect koji omogućuje do 12 sati zaštite od propuštanja sa svih strana. Možete napokon odahnuti i ljetovati bez stresa. Opustite se i uživajte u najljepšim trenutcima obiteljskog putovanja zajedno s vašim mališanima. Uz nove pelene-gaćice Pampers Pants koje su otporne na svaku kakafrku sigurni ste u automobilu, na brodu, u avionu, na plaži i u restoranu. Neka vaše ljeto započne s osmijehom!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.