Roditelji Spriječi kakafrku na putu! 16. svibnja 2022.

Savjeti za mame: Kako se pripremiti za prvo putovanje s malim djetetom?

Ljetovanje s bebom
Foto: Guliver Kako planirati i organizirati odmor kada imamo bebu?

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi jedva čekamo godišnji odmor i ljetovanje na moru ili u planini ili na nekoj dalekoj destinaciji. Rado planiramo odlazak, što ćemo raditi, što ćemo sve obići. No, kako planirati i organizirati odmor kada imamo bebu? Da li krenuti automobilom, avionom, vlakom, brodom. Što ponijeti na put?

Danas smo svi puno pokretniji nego nekada. I bebe također mogu putovati. Čak u dobi od mjesec dana mogu na put, ali se naravno, za to treba dobro pripremiti. Sve ovisi o tome kamo i kako se putuje te koliko će putovanje trajati.

Putovanje automobilom

Ako putujemo s kontinenta na more s malom bebom, preporučujem da se izbjegnu mjeseci kada su velike vrućine i velike gužve, dakle srpanj i kolovoz. Beba može putovati u automobilu u kojem ćete pravilno postaviti auto sjedalicu, "jaje", koja je provjerena i sigurna.

Na put krećite u ranim jutarnjim satima, izbjegnite gužvu po mogućnosti. Automobil svakako rashladite prije no što stavljate bebicu i tijekom vožnje nemojte paliti klimu. Uzmite sa sobom dovoljnu količinu tekućine, najbolje vode.

Ako je put duži, povremeno zastanite, čak i nekoliko puta ako treba, kako bi stavili bebu na svježi zrak te provjerili da li joj treba promijeniti pelenu, da li je beba gladna ili žedna. Izvadite je iz auto sjedalice, neka se protegne. Što je beba mlađa, lakše će biti putovati, jer će vjerojatno prespavati veći dio puta. S većom dječicom je ponekad zahtjevnije jer mogu biti nemirni, stalno bi nešto jeli, pili, ponekad plaču pa ih je teško umiriti. I tada treba povremeno stati, izaći na svježi zrak, presvući pelene...

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Putovanje avionom

Ako putujete avionom, važna je naravno i destinacija. Da li će to biti put od par sati ili prekooceanska destinacija ? U kabinu svakako morate uzeti rezervne pelene, robicu, nosilicu ili "jaje" u koje ćete smjestiti dijete tijekom puta, te ako beba nije na prsima potrebno je uzeti i adaptirano mlijeko, tekućine i kašice. Obično se roditelji s malim bebama smještaju na za to predviđena mjesta u prednjem dijelu zrakoplova, te im je osoblje uvijek spremno pomoći. Slično je ako putujete brodom ili vlakom. Praktično je što se u tim prijevoznim sredstvima roditelj može prošetati s djetetom po kabini, ako je dijete nemirno, ako put duže traje...

Koje destinacije izabrati?

Mnogi imaju kuće ili apartmane uz more pa ljetovanje predstavlja samo preseljenje u domaće okruženje. Slično je ako iznajmljujete apartman ili ako možda imate auto-prikolicu ili kamper.

Na put treba ponijeti sve što je potrebno vašoj bebi (sklopivi krevetić, kolica, ogradicu, možda hodalicu), te nikako ne zaboraviti provjeriti da li se u mjestu u koje krećete mogu kupiti odgovarajuće pelene koje beba koristi i hrana koju beba inače jede, ako je beba na adaptiranom mlijeku.

Ako birate hotelski smještaj, provjerite da li je hotel prilagođen potrebama beba i djece. Postoje hoteli koji su "baby friendly" i imaju posebne sadržaje za bebe i djecu pa je takve uputno birati.

Pelene | Author: Guliver Foto: Guliver Mame, više se ne trebate pribojavati "kakafrke" prilikom izlaska ili putovanja s malim djetetom

Važno je uzeti dovoljno pelena

Ovisno koliko ostajete na ljetovanju, treba predvidjeti količinu pelena (provjeriti da li ima vrsta i količina pelena za nabaviti u mjestu u kojem boravite, jer ako odgovarajuće pelene nisu dostupne, morali bi svu potrebnu količinu pelena ponijeti na put). Isto vrijedi i za odjeću (ako ste u hotelu, vjerojatno nije moguće oprati odjeću bebe, a poznato je da se bebe mogu i zaprljati, osobito one koje već puze ili pokušavaju hodati).

Dojenje na putu

Ako majka doji, to je najbolje, ne samo zato što je majčino mlijeko najzdravija i najkvalitetnija hrana za vašu bebu nego je to na putovanjima izuzetno praktično. Na putu možete zastati, majka može podojiti bebu i možete krenuti dalje. Mlijeko ne morate pripremati ni podgrijavati.  Svakako stanite da majka podoji bebu, jer je sigurnost u automobilu, na prvom mjestu. U avionu, na brodu ili u vlaku, beba se može dojiti tijekom puta, a praktično je što možete i prošetati ako bebi tako paše.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Apoteka za bebu

Na put treba ponijeti priručnu apoteku za bebu koja u pravilu treba sadržavati lijekove za snižavanje temperature (čepići ili sirup), probiotike i vrećice za rehidraciju za slučaj pojave ljetnih proljeva, zaštitu od uboda insekata i kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom. Ako beba ima kroničnu terapiju treba je svakako ponijeti sa sobom.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Izbjegavanje sunca sredinom dana

Kada imate bebu ili malo dijete, pokušajte planirati godišnji odmor u manje vrućim mjesecima kao što su lipanj ili rujan, a ako vam je to nemoguće, svakako izbjegavajte boravak na suncu oko podneva kada je sunce najjače. Bebu možete držati u hladu, stavljati uvijek kapicu na glavu, a možete nabaviti i sunčane naočale. Preporuka je da ne kupujete obične plastične sunčane naočale za malu djecu nego je bolje savjetovati se o vrsti sunčanih naočala sa stručnom osobom.

Bez obzira kada izvodite bebu u šetnju, treba je pravilno zaštititi i mazati kremama namijenjenim bebama i maloj djeci sa zaštitnim faktorom, ne manjim od 50. O vrsti kreme posavjetujte se sa svojim pedijatrom ili ljekarnikom.

Tekst je napisala Prim. mr. sc. Giovana Armano, dr. med, specijalista pedijatar

Mame, više se ne trebate pribojavati "kakafrke" na putovanju jer nove pelene-gaćice Pampers Pants od sada imaju i džep Stop & Protect koji omogućuje do 12 sati zaštite od propuštanja sa svih strana. Možete napokon odahnuti i ljetovati bez stresa. Opustite se i uživajte u najljepšim trenutcima obiteljskog putovanja zajedno s vašim mališanima. Uz nove pelene-gaćice Pampers Pants koje su otporne na svaku kakafrku sigurni ste u automobilu, na brodu, u avionu, na plaži i u restoranu. Neka vaše ljeto započne s osmijehom!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.