Roditelji 07. listopada 2019.

'Luka je već nakon 2. rođendana naučio sva slova!'

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Luka i Mario dva su dječaka koji se znanjem itekako izdvajaju od svojih vršnjaka. Obojica imaju briljantne rezultate na državnim natjecanjima te su usto i vlasnici nekoliko medalja. Kako su takvima postali? Pitali smo njihove mame

Od 1971. godine Sveučilište Vanderbuilt provodi istraživanje ''Study of Mathematically Precocius Youth'' (SMPY), kojim se prati 5 000 najpametnije djece u Americi. Riječ je o jednoj od najdugovječnijih studija, koja bi trebala završiti 2021. godine. Do sada su otkrili da većina nadarene djece u kasnijem životu stječe diplome i doktorate te završava među 5% najplaćenijih u području kojim se bave. Kad čujemo za takve primjere obično se pitamo kako djeca postanu takva i koliki utjecaj imaju roditelji. Zato smo odlučili porazgovarati s Josipom Mazalin Protulipac i Natašom Oraić, mamama malih genijalaca: Luke Protulipca i Marija Oraića.

Kako je biti mama genijalca?

Pretpostavljam isto kao bilo koja druga mama. Luka i njegov brat Marin središte su mog svijeta, izvor moje sreće i zadovoljstva. Neizmjerno sam ponosna na obojicu, kaže Josipa te dodaje da je Luka već nakon 2. rođendana naučio sva slova slažući velike drvene puzzle na kojima su bila nacrtana slova i pojmovi koji počinju tim slovima.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album /Brat Marin, tata Dario, mama Josipa i Luka

Nitko od nas mu nije u tome pomagao. Ta ga je igračka toliko privlačila da je danima samo slagao i preslagivao dok sam nije naučio prepoznavati sva slova, prisjeća se naša sugovornica.

Slično iskustvo imala je i naša druga sugovornica, Nataša, koja kaže da je njezin sin Mario uvijek nešto pisao i crtao te se nije odvajao od knjige ili bojanke.

Polaskom u Osnovnu školu Prečko Mario je od početka pokazivao velik interes za matematiku i sudjelovao na natjecanjima iz matematike sa Željkom Merc Filipaj. razrednicom i mentoricom, uz koju je dobio još veći interes za to područje, kaže Nataša te dodaje da je pravu želju za istraživanjem STEM područja dobio kasnije od profesorice fizike Daliborke Pavić, koja ga je uvela u ljepote prirodnih znanosti, prvenstveno fizike.

Čime se najviše ponose?

Luka je na državnim natjecanjima osvojio 2. mjesto iz geografije, 3. mjesto iz informatike i 4. mjesto iz matematike, dok je Mario osvojio srebrnu medalju na Olimpijadi metropola u Moskvi iz područja kemije, a ove je godine bio državni prvak iz matematike. S obzirom na impresivne rezultate, pitali smo Josipu i Natašu je li to ono što njih čini najponosnijima.

Lukin tata i ja najviše smo ponosni na to što je Luka, kao i njegov brat, širokih interesa i širokog srca. On je odgovoran, radostan, znatiželjan i uvijek spreman pomoći, kaže Josipa, a svoj ponos ne skriva ni druga mama.

Ponosna sam na sve Marijeve uspjehe jer on je za mene izvanredan u svemu, ali posebno sam ponosna na ovu srebrnu medalju jer je s predstavljanja samog sebe na natjecanjima skočio na predstavljanje grada i države na olimpijadi, ističe Nataša.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Mama Nataša i sin Mario

Ponašanje vršnjaka

Budući da se djeca poput Luke i Marija razmišljanjem često izdvajaju od svojih vršnjaka, pitali smo mame Josipu i Natašu jesu li se nekada bojale da će njihovi sinovi biti izolirani od društva.

- Ne, baš suprotno. Luka je jako društven, ima puno prijatelja. Kroz razne svoje interese upoznao je različite prijatelje s kojima se rado druži. Naš stan uvijek je pun djece jer su i Luka i njegov brat još od malih nogu uvijek voljeli pozivati svoje prijatelje iz vrtića i škole kod nas na igru, kaže Josipa. S njom se slaže i naša druga sugovornica, koja dodaje da vršnjaci prema Mariju nikad nisu usmjerili čudne poglede.

Kako u osnovnoj školi tako i sada, Mario ima krug prijatelja s kojima se voli družiti pa nekad u šali znam reći da je više vani nego doma, sa smijehom komentira Nataša.

Poruka za druge roditelje

Svi ćemo se složiti da su ove dvije mame dobar primjer kako potaknuti dijete da slijedi svoje snove, zato smo ih pitali što bi ovom prilikom poručile drugim roditeljima.

Roditelji, budite uvijek uz svoje dijete kao savjetnik i potpora, a ne kao sudac koji će donositi odluke, dajte im malo samostalnosti jer oni to najviše cijene, kaže Nataša i objašnjava da roditelji ponekad znaju preko djece pokušati ostvariti neke svoje snove, što na kraju nema dobar rezultat. Josipa pak smatra da svatko dijete ima potencijal u sebi, samo ga treba otkriti.

Smatram da djeca od nas roditelja najviše trebaju vrijeme koje ćemo posvetiti samo njima te ljubav. Sve je drugo manje važno. Svako je dijete genijalac u nekom svom području, samo mu trebamo dati priliku da zasja, zaključuje naša sugovornica.

JANA nastavlja sa svojom kampanjom „Duboko iznad svih“, a njihova je nova ambasadorica Vernesa Smolčić – svjetski priznata znanstvenica, astrofizičarka. JANA prenosi priče ljudi iz našeg okruženja koji su dosegnuli vrhunac u onome čime se bave, a inspiraciju i motivaciju pronašli su duboko u sebi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.