Roditelji 26. veljače 2022.

Djeca i povišena tjelesna temperatura

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaki roditelj zna da je zdravlje i sigurnost njegova djeteta nešto o čemu razmišlja 24 sata, 7 dana tjedno.

Bilo da je riječ o malim bebama koje nam ne znaju reći što ih muči ili o malo većoj djeci koja mogu opisati bol i nelagodu, zabrinutost zbog povišene temperature i bolova najčešći su uzroci hitnih pregleda u djece i najveća roditeljska briga.

Povišena ili visoka tjelesna temperatura (vrućica) nije bolest već simptom. Naime, porast tjelesne temperature znak je reakcije organizma na viruse ili bakterije, uzročnike  infektivnih (zaraznih) bolesti. Uzrok porasta tjelesne temperature može biti i povećan napor, posebice pri vrućem vremenu, te izloženost suncu. Isto tako može nastati kao reakcija na cjepivo, ali i kao posljedica dehidracije organizma. Djeca, u usporedbi s odraslima, zbog intenzivnijeg metabolizma za vrijeme aktivnih infektivnih bolesti imaju uglavnom višu tjelesnu temperaturu. 

Kada dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu, važno je redovito i pažljivo ga pratiti jer je potreban poseban oprez budući da se bolest kod novorođenčadi, dojenčadi i male djece može razviti i napredovati u nekoliko sati. Primjena antipiretika (lijekovi za snižavanje povišene temperature) značajno smanjuje nemir, razdražljivost, dugotrajan plač, nelagodu i nemiran san koji se javljaju kao posljedica povišene temperature.

Paracetamol je lijek koji je prema preporukama pedijatara prvi izbor u snižavanju povišene tjelesne temperature i tu većina roditelja nema dvojbe. No, ono što ih najčešće muči je u kojoj dozi i kad trebaju dati lijek svome djetetu.
Paracetamol se dozira djetetu s obzirom na njegovu tjelesnu masu: 10 - 15 mg po kilogramu tjelesne mase u razmacima od 4 do 6 sati. Važno je napomenuti da je djetetu koje povraća i ima povišenu temperaturu preporučljivo dati lijek za snižavanje temperature u obliku čepića, a djetetu koje ima povišenu tjelesnu temperaturu i proljev potrebno je dati lijek u obliku sirupa.

 | Author: Lupocet Foto: Lupocet
 
Belupo je svojom širokom paletom različitih oblika Lupocet proizvoda za djecu omogućio odabir optimalne doze i oblika paracetamola za svaku dob.

Za malu djecu tu su Lupocet čepići za rektalnu primjenu u dvije različite jačine – od 120 mg i 250 mgLupocet junior sirup okusa maline i jagode koji se jednostavno dozira uz dozirnu štrcaljku, te Lupocet teen 300 mg kapsule za oralnu primjenu namijenjene nešto starijoj djeci (od 6. godine).

Osim detaljnih uputa o indikacijama, načinu primjene i doziranju koje se nalaze u svakom pakiranju lijeka, tu je i web stranica Lupoceta na kojoj je omogućeno u dva jednostavna koraka, odabirom proizvoda (sirup, čepići, tablete) te odabirom dobi, odnosno tjelesne mase djeteta, brzo i sigurno dobiti informaciju o terapijskoj dozi lijeka koju je potrebno dati djetetu ako ga boli ili ima povišenu tjelesnu temperaturu.

Lupocet sadržava paracetamol. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svojeg liječnika ili ljekarnika.