Roditelji 11. listopada 2021.

Danas je Međunarodni dan djevojčica, a ovo je poruka koju svi trebamo čuti!

Foto: Shutterstock ; Danas je Međunarodni dan djevojčica
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Danas se obilježava Međunarodni dan djevojčica s ciljem stvaranja boljeg života i omogućavanja prava na obrazovanje i zdrav život djevojčica diljem svijeta!

Međunarodni dan djevojčica proglasila je Generalna skupština UN-a s ciljem priznavanja prava djevojčica i njihovih jednakih mogućnosti diljem svijeta. Obilježava se 11. listopada, a cilj je potaknuti svjetski entuzijazam u stvaranju boljeg života mladim djevojkama pružajući im priliku da postignu svoj puni potencijal.

UNESCO-ov e-atlas rodne nejednakosti u obrazovanju pokazuje da su djevojčice i dalje prve kojima je uskraćeno pravo na obrazovanje unatoč svim naporima i napretku učinjenim u posljednjih 20 godina. Rodne razlike i dalje su najveće u arapskim državama, podsaharskoj Africi te južnoj i zapadnoj Aziji. Od oko 850 milijuna djevojčica u svijetu, prema procjenama, njih čak 17 milijuna nikada neće stupiti u školsku učionicu. 

Naša je obaveza da djevojčice učimo da imaju pravo na obrazovanje, igru, da ne trpe nasilje, da ih učimo da plava nije „muška boja“ i da pojedini sportovi i određena zanimanja nisu rezervirani samo za dječake.  Današnji dan samo je podsjetnik da učimo djevojčice i dječake ravnopravnosti i pravim vrijednostima, svaki dan! 

Možda te zanima... Djevojčice mogu biti sve - pa zašto još uvijek onda imamo stereotipe o dječacima? Vrtić

Snažna poruka sociologa Brune Šimleša

Povodom današnjeg dana, poznati hrvatski sociolog i spisatelj Bruno Šimleša, napisao je inspirativnu i osnažujuću poruku koju bi trebale čuti djevojčice diljem svijeta. Prenosimo ju u nastavku. 

"Danas je Međunarodni dan djevojčica! Iako smo napravili jako mnogo da smanjimo neravnopravnost žena i muškaraca imamo još posla. Tako da i djevojčicama i ženama osiguramo ono što zaslužuju. Ravnopravnost nema alternativu.

I zato mislim da svoje kćerke i unuke trebamo učiti da mogu postati sve što žele.

Trebamo ih učiti da nebo nije granica.

Ključno je da shvate da nisu drugotne!

Da suosjećajnost nije slabost.

Da je jednako prirodno da sebe pronađu u prirodnim znanostima kao i u modi.

Da mogu biti uspješne poduzetnice.

Da mogu život posvetiti obitelji, ali se mogu posvetiti i poslu. Važno je samo da je to njihov izbor.

Važno im je reći da moraju odbaciti teror da moraju biti besprijekorne samo da bi bile dovoljno dobre.

Iako su već i vrtićima stalno bombardirane golišavim "uzorima", vrijedno im je poručiti da će kvalitetniju pažnju privući ako nam pokažu plemenita djela, a ne samo tijela.

Važno im je reći da se ne mire s onim što ne zaslužuju!

Važno im je reći da budu nježne prema sebi.

Važno im je reći da vrijede! Takve kakve jesu.

I važno im je reći da zaslužuju ljubav!

Naravno, sve im to možemo samo reći, ali mnogo je kvalitetnije pokazati im primjerom. Ključno je voljeti ih osnaživati takve kakve jesu. I još važnije, ključno je da se mi odrasli ljudi borimo za zdravije društvo u kojim će im biti dostupnije sve te mogućnosti. Da Anabelino dijete ne mora voditi tu borbu!"

 

Možda te zanima... Pismo mojoj djevojčici na Dan žena, najvažnijoj ženskoj osobi u mom životu Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.