Native sadržaj Vrtim zdravi film 27. lipnja 2024.

Nutricionistica: Pravilna prehrana djece ne mora biti skupa niti nužno organskog podrijetla. Najvažnije su tri stvari

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na koje prepreke roditelji nailaze kada je riječ o zdravoj prehrani djece i kako ih uspješno preskočiti, otkriva nutricionistica Sara Cobal, voditeljica programa PETICA – igrom do zdravlja

Hrane je više nego ikada i nevjerojatno je ukusna. Zamamnim slatkišima i hrskavim grickalicama koje dozivaju s polica trgovina  teško je i odraslima odoljeti, a kamoli djeci. Ipak, dječja prehrana mora biti nutritivno prilagođena njihovoj dobi, tijelima koja rastu i razvijaju se, a fast food, grickalice i slatkiši su tu da ih ponekad razveseli. Previše je zamki u koje roditelji upadnu u nadi da svom djetetu daju što zdraviju hranu, a kako ih izbjeći i preskočiti sve prepreke na putu do najzdravije moguće prehrane za dijete, otkriva nam u razgovoru Sara Cobal, mag.nutr.

Police trgovina su danas prepune preslasnih poslastica i grickalica kojima djeca teško odolijevaju. Kako roditelj može zapravo utjecati na to da dijete odabere zdraviji izbor?
Edukacijom se osnažuje cijela obitelj, a time onda zdraviji prehrambeni obrasci i navike postaju i onaj lakši izbor. Sve navedeno je cilj javnozdravstvenog programa prevencije pretilosti u djece školske dobi PETICA – igrom do zdravlja koji educira obitelji diljem RH o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti već cijelo desetljeće, a do sada je program uključio više od 16 000 sudionika diljem Republike Hrvatske.
Edukacija o pravilnim prehrambenim obrascima, ali općenito o važnosti zdravijih životnih navika počinje od malih nogu i ključna je za postavljanje dobrih temelja za zdravije odabire tijekom života. Pritom je važno naglasiti kako upravo roditelji imaju odgovornost za oblikovanje stavova, znanja i navika djeca povezanih uz prehranu, ali i tjelesnu aktivnost te njihovom utjecaju na zdravlje. Nerijetko zaboravljamo da smo mi roditelji primjer koji djeca obično vjerno slijede.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash Istraživanja nam govore kako je edukacija preduvjet za stvaranje stava o nekoj pojedinoj temi pa tako i o prehrani ili tjelesnoj aktivnosti, a promišljanje o toj temi temeljeno na edukaciji i stvorenom stavu u konačnici dovodi do promjene ponašanja odnosno formiranja navika. Stvaranje zdravijih životnih navika je proces koji traje, ali i onaj na kojemu treba ustrajati jer su dobrobiti direktno povezane s kvalitetom življenja i prevencijom različitih kroničnih nezaraznih bolesti u budućnosti.
Roditelj može utjecati na dijete tako da posluži kao primjer i sam konzumira zdravije grickalice poput štapića od povrća, voća ili pak orašastih plodova te iste ponudi djetetu. Grickalice poput čipsa od batata, kelja ili jabuke mogu se pripremati u kućanstvu prilikom čega će roditelji provest kvalitetno vrijeme s djetetom, moći će utjecati na unesenu količinu soli ili masnoća, a djeca će pritom više promišljati o prehrani. Također, moguće je pripremiti voćne rolice od zrelog voća, kojeg smo prethodno usitnili, razmazali i posušili u limu za pečenje, što će biti zanimljivo za izradu cijeloj obitelji, financijski prihvatljivije od kupovnih slastica, a pridonijet će smanjenom unosu šećera.
Mnoštvo zanimljivih edukativnih materijala, članaka, savjeta, recepata i videomaterijala možete pronaći na www.petica.hr te na PETICA društvenim mrežama.
Valja istaknuti kako je PETICA-igrom do zdravlja u suradnji s projektom Vrtim Zdravi Film pokrenula zajedničku edukativnu inicijativu Inkubator Motivator usmjerenu na poticanje i ohrabrivanje roditelja te djece na usvajanje zdravih navika u dnevnoj rutini cijele obitelji. Osmišljeno je i objavljeno pet edukativnih videozapisa s konkretnim savjetima prilagođenim užurbanom načinu života današnjih obitelji. Videozapise su pripremili vodeći stručnjaci dr. med. spec. pedijatar Alemka Jaklin Kekez i Sara Cobal mag. nutr. koji educiraju o važnosti pravilne prehrane, izv. prof. dr. sc. Sanja Šalaj o svakodnevnoj tjelesnoj aktivnosti, prof. dr. sc. Maša Malenica koja govori o važnosti sna i odmora te Bruno Šimleša, diplomirani sociolog o aspektu uvođenja pozitivnih promjena u život obitelji. Svi su videozapisi dostupni na internetskoj stranici PETICA – igrom do zdravlja.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash Imate li saznanja u kakve zamke danas roditelji najčešće upadaju kad je riječ o zdravoj prehrani djeteta? Postoje li neki mitovi koje biste voljeli srušiti?

U razgovoru s roditeljima često nailazimo na sljedeće dvojbe ili uvjerenja, a na koje se treba osvrnuti:

1. Pravilna prehrana = uskraćivanje i zabrane
Koncept pravilne prehrane često je sinonim za uskraćivanje omiljene hrane ili za manjak uživanja u obrocima. Međutim, pravilna prehrana nije sinonim za uskraćivanje, već za raznolikost, ravnotežu i umjerenost.
To su ujedno i principi koje primjenjujemo u prehrani djece i tako osiguravamo da dobivaju sve hranjive tvari te energiju za rast i razvoj, a kroz šarenilo na tanjuru ćemo svakako izbjeći i monotoniju na tanjuru. U tom kontekstu, niti jedna namirnica nije zabranjena nego je važno naučiti djecu koju hranu trebaju uključiti u prehranu svakodnevno, a koju hranu povremeno. Povrh toga, u redu je povremeno uključiti slastice i grickalice u prehranu jer se time pridonosi stvaranju zdravog odnosa prema hrani i prehrani. Pritom je važno da energiju unesenu hranom potrošimo kroz tjelesnu aktivnost.

2. „Zdrava“ prehrana je skupa
„Zdrava“ prehrana nije nužno skupa. Pomnim planiranjem prehrane i nabavom namirnica prema unaprijed pripremljenom popisu za kupovinu, odabirom sezonskog i lokalno uzgojenog povrća i voća, pripremanjem obroka u vlastitom domu, izbjegavanje procesiranih, industrijskih gotovih proizvoda, te biranjem nutritivno hranjivih, a jeftinijih namirnica poput zobenih pahuljica, mahunarki, fermentiranih mliječnih proizvoda ili pak jaja pridonijet ćemo jelovniku koji će biti financijski prihvatljiv, a nutritivno vrijedan za cijelu obitelj. Također, moguće je i pripremiti mali obiteljski vrt, koji će pridonijeti hranjivosti jelovnika, kvalitetno provedenom vremenu s djecom, aktivnijoj svakodnevici, ali i očuvanju planeta. Povrh toga, neka dodatni poticaj budu rezultati istraživanja koji nam pokazuju da djeca mogu tako naučiti nove vještine, zabaviti se, igrati i razviti samopouzdanje provodeći vrijeme u vrtu, njegujući biljke i uzgajajući vlastitu hranu.

3. Odbijenu namirnicu ne treba ponovno uvoditi u prehranu
Istraživanja pokazuju da je djeci često potrebno ponuditi istu namirnicu više od 10 puta prije nego istu prihvate. Pronađite kompromis po principu „jedna namirnica, jedan griz“ i tako osigurajte da dijete za početak uopće proba namirnicu. Nemojte se obeshrabriti i ponudite mališanu namirnicu u više navrata, u različitim oblicima te kombinacijama s drugim namirnicama.

4. Moramo birati isključivo organsko uzgojenu hranu
Često čujemo kako je potrebno kupovati isključivo proizvode iz organskog uzgoja kako bismo pružili ono najbolje našoj djeci. Nije nužno temeljiti prehranu isključivo na takvim proizvodima.
Važno je obratiti pažnju na to da primjenjujemo principe pravilne prehrane u svakodnevici te da uključimo namirnice koje su svježe, lokalne i sezonske kada god smo u mogućnosti.

Koje su ključne komponente zdrave prehrane za djecu i kako roditelji mogu osigurati da su te komponente prisutne u svakodnevnoj prehrani?

Umjerenost, raznolikost i uravnoteženost odlikuju pravilnu prehranu. U cilju olakšavanja ostvarivanja odlika pravilne prehrane, u PETICI koristimo tzv. zdravi tanjur. Ovaj model nam ne govori koliko kalorija ili porcija trebamo unijeti dnevno, već ukazuje na preporučeni omjer koji pojedina skupina namirnica treba zauzimati na našim tanjurima. Polovinu zdravog tanjura trebali bi zauzimati voće i povrće pri čemu malu prednost dajemo povrću zbog smanjenog udjela šećera naspram voća, a drugu polovinu žitarice te meso, riba, mlijeko i mliječni proizvodi, mahunarke ili jaja. Pritom treba naglasiti kako bi polovica žitarica trebala biti od cjelovitog zrna. Kada govorimo o proteinima važno je da nam budu sastavni dio svakog obroka te kao dobre izvore ističemo ribu, mlijeko i fermentirane mliječne proizvode, nemasno meso, jaja i/ili mahunarke (bob, grašak, leća). Unosom svih skupina namirnica različitih boja osigurat će se šarenilo na tanjuru odnosno raznovrsnost koja je itekako poželjna. Unosom svih skupina namirnica svakodnevno osigurat ćemo sve potrebne hranjive tvari (ugljikohidrate, proteine, masnoće te vitamine i minerale) nužne za zdravlje.

Imate li neki savjet za roditelje kako da postupno uvedu zdrave namirnice koje djeca trenutno odbijaju, bez stvaranja dodatnog stresa ili sukoba?

U sklopu programa PETICA – igrom do zdravlja osiguravamo brojne konkretne savjete namijenjene roditeljima radi olakšavanja uvođenja zdravijih životnih navika u svakodnevicu.
Samo neki od savjeta koje dajemo roditeljima su:

1. Uključite djecu u kupovinu hrane - s djecom napravite popis namirnica koje se kupuju, a zajedničkom kupovinom ćete postići da djeca osjećaju kako je i njihovo mišljenje važno što će ih dodatno potaknuti na konzumaciju namirnica koje su odabrali.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

2. Uključite djecu u pripremu hrane - dogovorite se što ćete jesti, potaknite ih da operu jabuku ili pripreme povrće koje ćete vi nasjeckati ili naprave salatu s već pripremljenim začinima. Time će djeca više razmišljati o prehrani, kroz zabavu će učiti o važnosti pravilne prehrane - rado će konzumirati raznovrsnu hranu ako su sudjelovali u samoj pripremi.

3. Ukoliko vam djeca nisu isprva oduševljena cjelovitim žitnim pahuljicama nemojte odustati: neka odaberu cjelovite žitne pahuljice njima primamljivih oblika te ih za početak pomiješajte s onim žitaricama koje su do sada konzumirali. Postupno smanjujte udio rafiniranih žitarica.

4. Pokušajte zamijeniti bijela peciva s pecivom od integralnog brašna.

5. Uvedite integralno brašno u prehranu tako da prilikom spravljanja domaćeg kruha, tijesta ili palačinki pomiješate ili zamijenite bijelo brašno s integralnim brašnom.

6. Poslužite integralnu tjesteninu djeci zanimljivih oblika i boja, pomiješanu s finim umakom od rajčice ili sira, na taj način će djeca lakše prihvatiti novu vrste tjestenine u odnosu na ustaljenu vrstu.

7. Napunite papriku, tikvicu ili listove kupusa smeđom rižom te umiješajte mrvice od cjelovitih žitarica u jela poput mesne štruce.

8. Ne zaboravite da će djeca lakše prihvatiti promjenu ukoliko im bude predstavljena na zabavan i zanimljiv način. Iz tog razloga pokušajte pripremiti namirnice, koje su im na prvi pogled neprimamljive, na simpatičan način i u drugačijem obliku. Koristite tjesteninu u boji i u različitim oblicima, pripremite tijesto za kruh koje će dijete samo oblikovati, pružite priliku djetetu da jogurt samo obogati s komadićima voća koje odabere te mu narežite voće oblikujući sunce, cvijet ili nasmiješeno lice na tanjuru.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Možete li navesti neke ideje za zdrave grickalice koje su jednostavne za pripremu i koje djeca mogu zavoljeti?

Dobri primjeri zdravih grickalica i slastica bi svakako bile energetske pločice ili kuglice izrađene od sušenog voća, sjemenki i zobenih pahuljica, domaći keksići, mufini ili sladoled od zrelog voća, orašastih plodova te meda, voće na štapiću u zabavnim oblicima i bojama, mješavine različitih orašastih plodova, kokica spravljene u kućanstvu s različitim dodatcima (bez dodane soli i masnoće) ili pak hrskavi slanutak.
 

Kako roditelj može održati ravnotežu između uvođenja zdravih obroka i omogućavanja djeci da uživaju u povremenim poslasticama bez osjećaja krivnje?

Održavanje ravnoteže između uvođenja zdravih obroka i omogućavanja djeci da uživaju u povremenim slasticama bez osjećaja krivnje može se postići uz nekoliko jednostavnih strategija:
Edukacija o prehrani - razgovarajte s djecom o nutritivnoj vrijednosti različitih namirnica i zašto su raznovrsne, cjelovite namirnice važne za njihovo zdravlje.
Redoviti obroci - osigurajte redovite obroke kako bi djeca imala dovoljno energije i hranjivih nutrijenata, time ćete ujedno smanjite rizik od prejedanja te žudnju za slasticama i grickalicama.
Postavite jasna pravila i granice – istaknite da se slastice mogu konzumirati povremeno nakon unosa svi drugih, važnih nutrijenata za rast i razvoj

Neka zdravije alternative budu uvijek na vidljivom mjestu i pri ruci – slastice i druge industrijske proizvode uklonite iz kućanstva, a  tijekom dana stavite na vidljivom mjestu  narezano voće, štapiće povrća, pripremite domaće kolače od voća bez dodanog šećera, ili pak voćne smoothieje koje će mališani moći konzumirati tijekom boravka u kući, na putu do škole ili izvanškolskih aktivnosti.

Usvajanje zdravih navika ne mora biti teško uz Nestlé edukativnu inicijativu Vrtim Zdravi Film! Hrvatski školski sportski savez i kompanija Nestle Adriatic već 13-tu godinu zajedno provode edukativnu inicijativu Vrtim Zdravi Film kojoj je cilj educirati učenike osnovnih škola o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti. U Vrtim Zdravi Film kuharici roditelji i djeca mogu pronaći odlične ideje za uravnotežene obroke, a osim toga, u užurbanoj svakodnevici mogu se inspirirati Dnevnikom zdravih navika, kao i Tanjurom pravilne prehrane. Ove godine, inicijativa je usmjerena na aspekt redovite tjelovježbe i aktivnog bavljenja sportovima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.