Native sadržaj 29. siječnja 2024.

Koji su vitamini najvažniji za dijete?

Foto: Pexels

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odabir pravih vitamina za svoje dijete može se činiti komplicirano, zato je važno dobro se upoznati s njihovom ulogom. U nastavku donosimo nekoliko najvažnijih.

Kao roditelj, vjerojatno znate da su vitamini važni za djecu. Međutim, kad je riječ o različitim vrstama vitamina i zašto su važni, stvari mogu postati malo kompliciranije. Prije nego što ste postali roditelji, vjerojatno ste bili prilično zadovoljni svojim znanjem o vitaminima, ali sada kad imate djecu, sve se mijenja! Sada se možda želite informirati o svemu što se tiče vitamina kako biste osigurali da vaša djeca dobiju sve što im je potrebno kako bi rasli veliki, snažni i pametni! Srećom, postoji mnoštvo resursa na raspolaganju kako biste naučili sve što trebate znati o vitaminima za djecu, a mi donosimo mali vodič onih najvažnijih.

  • Vitamin C

Vitamin C je dobro poznat kao antioksidans koji štiti stanice od oksidativnog stresa, pomažući u održavanju zdravlja i štiteći od infekcija. Također je ključan za pomoć djetetovoj koži, ligamentima pa čak i razvoju njihovih krvnih stanica. Ovaj iznimno koristan vitamin igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja kostiju i desni te također pomaže zacjeljivanju posjekotina i ogrebotina, navodi Healthline. Kao esencijalni vitamin, također pomaže djetetu da apsorbira željezo iz hrane. Bez vitamina C, željezo se ne može pravilno apsorbirati, a samim time je ograničena i razina energije koja im je dostupna - a znamo da je djeci potrebno mnogo energije.

  • Vitamin D

Vitamin D važan je za zdravlje kostiju i mišića budući da pomaže tijelu u apsorpciji kalcija i fosfata iz hrane. Samo nekoliko namirnica prirodno sadrži vitamin D i teško je dobiti dovoljno vitamina D samo iz hrane. Odrasli ljudi s niskom razinom vitamina D obično nemaju simptome, ali situacija je drugačija s djecom. Djeca s nedostatkom vitamina D mogu osjetiti bolove u kostima i mišićima, a vrlo niska razina vitamina D može rezultirati mekanim kostima, što uzrokuje rahitis kod djece te stanje nazvano osteomalacija kod adolescenata, navodi The Royal Children's Hospital Melbourne. Djeca tamnije puti te djeca koja ne provode mnogo vremena u prirodi izložena suncu u posebnom su riziku nedostatka vitamina D, što se posebno povećava tijekom zimskih mjeseci. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels Zimi je teže osigurati dovoljno vitamina D

  • Vitamin E

Vitamin E je važan vitamin koji, kao vitamin C, djeluje i kao snažan antioksidans, pomažući u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Razvoj mozga počinje rano tijekom trudnoće i nastavlja se nakon rođenja od dojenčeta kroz djetinjstvo i adolescenciju. Istraživanja su pokazala da su za to potrebne visoke količine određenih masnih kiselina, a vitamin E ima ulogu u zaštiti tih masnih kiselina kako bi osigurao zdravi rast i razvoj mozga. Također, nova istraživanja pokazuju kako optimalna količina vitamina E potencijalno može umanjiti negativan učinak pretilosti na zdravlje djeteta. 

  • Vitamin A

Vitamin A je važan za ljude svih dobnih skupina, no posebno kod djece budući da podržava njihov optimalan rast i razvoj. Djeca rastu, čini se, u trenu i dok se taj proces odvija, bitno je osigurati sve što im je potrebno. Stanice koje grade i oblikuju kosti ovise o vitaminu A, zajedno s kalcijem i vitaminom D, navodi NIH. Kosa, nokti i zubi sadrže keratin, spoj koji tijelo proizvodi uz pomoć vitamina A, a bubrezi, pluća, srce, gušterača, jetra i reproduktivni organi također zahtijevaju vitamin A kako bi pravilno funkcionirali i razvijali se. Najpoznatije od svega, vitamin A je nužan za vid. Vanjski pokrov očiju, nazvan rožnica, zahtijeva vitamin A kako bi ostao proziran, a također pomaže očima da ostanu dovoljno hidratizirane, sprječavajući kronično suhe oči.

  • Vitamini B skupine

Kompleks vitamina B sastoji se od osam različitih vitamina B te svaki od njih ima važnu ulogu u održavanju zdravlja i normalnog funkcioniranja organizam odraslih i djece, navodi Healthline. Vitamin B1, poznat i kao tiamin, ključan je za metabolizam ugljikohidrata i pravilno funkcioniranje živčanog sustava. Vitamin B2 ili riboflavin sudjeluje u procesima pretvaranja hrane u energiju te održava zdravu kožu. B3, ili niacin, ima značajnu ulogu u metabolizmu energije te podržava zdravlje kože i probavnog sustava. Vitamin B5, poznat kao pantotenska kiselina, važan je za proizvodnju energije i sintezu hormona, dok vitamin B6 ili piridoksin sudjeluje u više od 100 enzimskih reakcija, uključujući metabolizam proteina i regulaciju živčanog sustava.

Biotin, ili vitamin B7, ključan je za zdravu kožu, kosu i nokte te ima ulogu u metabolizmu masnih kiselina i aminokiselina. Vitamin B9, ili folna kiselina, neophodan je za rast i razvoj stanica, posebno tijekom trudnoće i odrastanja. Kobalamin ili vitamin B12 bitan je za formiranje crvenih krvnih stanica, zdrav živčani sustav te metabolizam folne kiseline. 

Kako odabrati vitamine za djecu?

Možda se čini očitim, ali prvo i najvažnije, potražite dodatak prehrani posebno formuliran za djecu. Doza svakog nutrijenta trebala bi uzeti u obzir težinu djeteta. Multivitamini s mineralima za odrasle namijenjeni su obično osobama težim od 45 kilograma, a zapamtite da previše određenih vitamina i minerala može biti štetno za djecu.

Također je važno odabrati i oblik suplementa koji će dijete najlakše uzimati. Primjerice, sirupi i tekući dodaci prehrani obično su najlakši za pravilno doziranje djetetu. Uz to, nije dovoljno samo imati dug popis nutrijenata u proizvodu, važno je na koji način je proizvod pripremljen te koje je podrijetlo vitamina. Zapamtite, samo kvalitetan dodatak prehrani će pružit optimalnu dozu svakog sastojka.

Kvaliteta i snaga prirode u jednom proizvodu

Sve ove korisne vitamine u pomno odabranim omjerima sadrži Floradix Kindervital, tekući dodatak prehrani s prirodnim biljnim ekstraktima i voćnim sokovima. Floradix Kindervital namijenjen djeci od 3. godine života, a ovaj biljni tonik voćnog okusa sadrži neophodne vitamine C, D, E, A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), niacin, B6, B12 i kalcij.

 | Author: Reroot agencija Foto: Reroot agencija

Odabrani biljni ekstrakti i koncentrati voćnih sokova toniku daju prirodan i ugodan voćni okus bez aditiva, konzervansa i umjetnih bojila, a ujedno su i najbolji izvor vitamina što je posebno važno kod odabira dodataka prehrani za djecu. Floradix Kindervital preporučuje se za imunitet, kod umora, iscrpljenosti i nedostatka energije, kako kod djece, tako i odraslih. 

Stogodišnja tradicija Salus Haus proivoda rezultat je organske kultivacije biljaka s ciljem očuvanja kvalitete sastava, bez dodanih konzervansa, aditiva i umjetnih aroma. Organske sirovine i ekološki prihvatljiva proizvodnja i pakiranje je upravo ono što razlikuje Salusove proizvode od stalih proizvoda na tržištu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.