Native sadržaj 27. listopada 2023.

Kako dijete suptilno potaknuti na zdravije prehrambene izbore

Foto: Freepik

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Borba s djetetom oko zdrave hrane nekad zna biti uistinu iscrpljujuća. Nekad želiš da barem nešto pojede, ali ipak bi radije da to bude zdravo. Možda je vrijeme da se prestaneš boriti i promijeniš taktiku.

Čini li ti se nekad da se tvoj dan svodi na beskrajnu borbu s djetetom oko – hrane? Malo je roditelja koji će na ovo pitanje odgovoriti odmahivanjem glave. Svi ostali roditelji zavidjet će im na tom, jer borba oko zdrave prehrane je nešto na što troše puno vremena, živaca, energije, a često iz tih bitaka izađu kao gubitnici. Jedan od prvih koraka možda bi trebao biti: prestati se boriti.

No, prije svega, važno je prestati se ljutiti na dijete zbog tog što ne bira samo od sebe zdravu hranu. Naravno da će između blitve na lešo i bombona, odabrati bombone. Zbog tog dijete ne treba kriviti, jer ako pogledaš sebe, iskreno, znat ćeš da je taj izbor sasvim logičan kad imaš dvije, tri ili pet godina, ma koliko mi voljeli blitvu s finim maslinovim uljem. Isto tako, kao što nećeš ništa postići ljutnjom zbog nezdravog izbora, važno je ne vršiti pritisak na dijete.

Kad hoćeš dijete navesti da prihvati tvoj način razmišljanja ili počne raditi nešto kao što ti radiš, uvijek je dobro poslužiti se malim trikovima i napraviti to sve suptilno, tako da dijete niti ne primijeti. I najvažnije – nemoj se previše truditi, nemoj raditi preveliku strku oko jela. Prevelik pritisak stvara još veći otpor kad su djeca u pitanju i nema tu puno razumnog.

Ponudi izbor, ali mudro

Kad djetetu kažeš da mora pojesti točno to što mu daš u tanjur, to je osuđeno na propast. Stavi pred dijete nekoliko opcija zdrave hrane, pa reci da može odabrati jednu ili dvije. Dijete će biti presretno zbog činjenice da nešto od tog – ne mora pojesti.

Promijeni 'lice' hrane

Izreži zdravu hranu u zabavne oblike. Ne moraš stvarati umjetnička djela na tanjuru, ali ako se tikvice izrezane u obliku špageta nađu u ulozi kose na glavi luckastog smajlija napravljenog od kriške puretine, kojem su oči polovice cherry rajčica, a usta trakice sira… Pa tko to ne bi pojeo!

Sakrij povrće

Povrće u nekim obrocima može biti potpuno 'nevidljivo', a hranjivost mu se neće promijeniti. Umak je tajna riječ! Umak možeš napraviti od gotovo svakog povrća, a uz malo zanimljive tjestenine, dobit će prolaznu ocjenu i kod najizbirljivijih.

Neka ti kuhar(ica) pomogne

Znamo da nije uvijek zgodno da ti dijete pomogne u kuhinji, ali to je jako važno. Uključi dijete u kupovinu hrane, u pripremu, pa čak i u izbor jela. Neka odabere namirnicu koju voli, pa zajedno pretražite Internet za neke potpuno drukčije i nove recepte.

Pobrkani obroci i - ležernost

Nemoj se voditi nekim strogim pravilima. Ponudi ono što dijete želi, sve dok je zdravo. Ako su to palačinke za ručak ili riža od jučer za doručak, nema ništa loše u tom dok se pojede. Strogoća nije dobar put do male izjelice. Čak niti u smislu da se baš nikad, nikad ne smije jesti ništa osim zdravog – naravno da smije, ponekad. Čak niti u smislu da se mora pojesti baš sve s tanjura – uvijek je bolje staviti više, pa odrediti koliko smije ostaviti. O, kako je to dobro kad smiješ ostaviti nekoliko zalogaja na tanjuru! Dođe ti da ih odmah pojedeš!

Pazi što kupuješ

Doručak, ručak, večera – kad uspiješ u tom da ta tri obroka budu barem djelomično zdrava, to je već velik dio posla! Ali onda te čeka jedan još jedan važan zadatak – užine i ostale grickalice. Ako imaš čips ili čokoladu na polici, što ćeš prije poželjeti? Tako je i s klincima ili čak još malo „opasnije“. Neka uvijek bude svježeg voća, orašastih plodova, domaćih energetskih pločica, jogurta, mliječnih proizvoda… Ako je to izbor koji ima, morat će uzeti nešto od tog. 

Jedan od takvih zdravih međuobroka definitivno možeš pronaći među mliječnim proizvodima iz Dukat Junior asortimana, koji je doživio malo osvježenje. Sjećaš se sigurno Dukatino delicija koje mališani obožavaju već generacijama. Dukat Junior je novo ime omiljenih mliječnih proizvoda koje ćeš na policama pronaći s ovim novim imenom i u novoj ambalaži, ali je zadržano ono najvažnije -  provjerena receptura proizvoda koja uključuje sastojke prirodnog podrijetla, obogaćenih kalcijem i vitaminom D potrebnima za normalan rast i razvoj kostiju kod djece. Uz to, linija Dukat Junior ne sadrži konzervanse, aditive, umjetne boje kao ni dodani šećer. Možeš ju, dakle, ponuditi djetetu kao zdravu opciju koju će sigurno obožavati.
 | Author:
I, sigurno se pitaš - svi proizvodi i dalje su na okupu. Među njima su kremasti Dukat Junior voćni jogurti u tri omiljena voćna okusa (marelica-mrkva, banana, šumsko voće), Dukat Junior gric sa zabavnim hrskavim čokoladnim kuglicama, Dukat Junior svježi sir s voćem i fini Dukat Junior mliječni desert okusa čokolada-lješnjak. Sigurni smo da će u ovom velikom izboru izbirljivo nepce tvog mališana pronaći svoju omiljenu hranu, ukusnu i zdravu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.