Native sadržaj 27. lipnja 2024.

7 načina na koje možemo potaknuti dijete da se više kreće

Foto: Unsplash+

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Današnji način života nije posebno utjecao samo na odrasle, nego još više na djecu. Sjedilački način života doveo je do povećanog broja djece s prekomjernom težinom i pretilošću, što je vrlo zabrinjavajuće. Ipak djecu možemo potaknuti da se više kreću, jer im je kretanje urođeno, a ujedno i izuzetno bitno za njihov pravilan rast i razvoj. Što ranije počnemo to bolje!

Svakom roditelju djeteta školske dobi poznata je scena koja se uvijek pojavljuje poslijepodne nakon škole, a i vikendima: dijete sjedi ispred ekrana, gleda neki crtani film ili igra igrice ili je, pak, na mobitelu i vrti 'shortse' na Youtubeu, igra one druge igrice. I tako iz dana u dan. Roditelji imaju previše obveza da bi posebno kroz tjedan posvetili se ozbiljnijem kretanju i zabavi djeteta, što je razumljivo, ali nije baš idealno. 

Stručnjaci preporučuju da se svako dijete školske dobi svaki dan kreće, rekreira ili bavi sportom minimalno 60 minuta. 

Djeca, posebno ona školske dobi, danas se sve manje kreću. Boravak i igru vani uvelike je, posebno u posljednjem desetljeću, zamijenio boravak i igra na zatvorenom, a to je sa sobom donijelo zabrinjavajuće rezultate. Sve to skupa dovelo je do tzv. hipokinezije u djece, kako to stručnjaci nazivaju, odnosno pojednostavljeno rečeno - nedostatka svakodnevnog kretanja i tjelesne aktivnosti djece.

 Posljednji podatci su zabrinjavajući, a prema njima svako treće dijete u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu. Osim pravilne prehrane djece, kojom možemo utjecati na kvalitetu dječjih obroka, unos hranjivih tvari i kalorijsku vrijednost, jednako je važno i – kretanje. Što nije uvijek lako uvrstiti u raspored i baš zato treba iskoristiti svaku priliku i poslužiti se trikovima. 

Možda može pomoći ovih 7 načina kako potaknuti dijete da se više kreće!

Ono što treba imati na umu je da bi se djeca do 18 godina trebala kretati okvirno 60 minuta na dan. 

1. Izazov za cijelu obitelj

Djeca vole natjecanje, posebno ako pobijede roditelje. Postavite ciljeve, realne i zabavne, pa napravite tablicu u kojima ćete ih pratiti. Evo što sve može uključivati taj izazov. Pratite tjedno kretanje i nagradite najbolje na kraju tjedna – naljepnicama, sitnicama, malim diplomama. Na primjer: 

  • Odradi 10000 koraka u danu
  • Vozi bicikl – svaki dan jedan krug više
  • Prošeći psa 30 minuta – svaki dan 5 minuta više
  • Odradi dnevni izazov trbušnjaka ili čučnjeva
  • Odigraj košarkašku utakmicu na obližnjem košu

2. Započnite dan plesom

Bez obzira na to jesu li djeca jutarnji tipovi ili ne, jutarnji ples je uvijek dobra ideja. Neka se bude uz neku dobru glazbu koja tjera na kretanje, a 10 minuta jutarnjeg plesa svima će dobro doći. U to se može uključiti i protezanje koje će sve dobro pripremiti za dan. 

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

3. Odaberite aktivnosti koje vole

E, to je posebno težak zadatak za roditelje. No, ako je u pitanju više djece, a jedno voli bicikl, drugo role – zašto im ne dopustiti da se svatko odluči za svoju varijantu. Što je dijete zadovoljnije aktivnošću, to je veća šansa da ju bez prigovaranja i borbe odradi. 

4. Podučite djecu prednostima kretanja i uključite ih u lakše kućanske poslove

Razgibajte se odmah ujutro slaganjem kreveta, tokom dana pospremanjem stvari ili sobe. Uključite djecu u vješanje veša ili pospremanje čistog u ormare. Veća djeca mogu biti uključena i u brisanje prašine, čišćenje balkon ili usisavanje svoje sobe ili dnevnog boravka. Takvi manji svakodnevni zadaci, što ranije uvedeni u odgoj, uče djecu obavezama, sudjelovanju u obiteljskim zadacima i miču ih od ekrana. Uz takve zadatke možete ih uz šalu poučiti zašto je kretanje dobro za njih, koje mišiće jačaju kako bi djeca i sama bolje prihvatila zadatke. U skladu s djetetovim godinama objasnite prednosti kretanja i pozitivan utjecaj na zdravlje, na kognitivne sposobnosti, snalaženje i dobrobit za cijeli život.  

5. Pružite djeci priliku da budu aktivna, okružite se sportskim rekvizitima 

Ovo je stavka koju često zaboravljamo. Očekujemo od djece da su aktivna i da se kreću, a zapravo im ne pružamo mogućnosti za to. Neka šeću – ali gdje i s kim? Neka trče – dobro, ali kad i gdje? Kroz radni dio tjedna ovo nije posebno lako, ali uvijek gledajte da vikendi budu posvećeni tome. Odvedite djecu u prirodu, pa bio to i obližnji park ili, pak, šuma izvan grada, pa djeci prepustite organizaciju vremena i aktivnosti tamo. 

Znastveno je dokazano da ako na bilo koju aktivnost u prirodi ponesemo sa sobom sportske rekvizite, veća je šansa da će se i djeca aktivirati: lopta, frizbi, wortex, reketi za badminton, uže za preskanje. 

No, prilike za kretanje su brojne – čak i ako gledate utakmicu, možete u to uključiti kretanje. To kretanje može biti svaki put kad su reklame. Ustanite i napravite nekoliko čučnjeva, jumping jackova ili slično. I nemojte samo to reći djetetu da radi – napravite i sami.   

6. Uključite prijatelje

Da, vi ste roditelji, to je jasno, ali djeci treba društvo vršnjaka. Dogovorite druženje djece s prijateljima na otvorenom ili zatvorenom, ali da ne uključuje ekrane. U društvu je puno lakše! Ako dijete ne želi ili ne voli planinariti ili ići u prirodu, možda će i to lakše napraviti ako su prijatelji s njima. 

7. Budite uzor

Kao i u svemu, roditelji moraju biti uzor za ono što žele postići. Ako želite da se djeca kreću i ne sjede predugo pred ekranom – činite isto. Prilika u danu je puno i treba ih samo iskoristiti. 

  • Ako živite u zgradi – penjite se stubama
  • Ako možete odabrati duži put do nekog cilja – odaberite, pa makar to bilo do obližnje trgovine
  • Kad god možete odabrati – odaberite pješačenje, a ne prijevoz autom
  • Ako pospremate kuću i djeca to rade s vama – pustite glazbu i usput plešite

Naravno da ima "lijenih" dana, kad ćete se svi jednostavno zavaliti u fotelju ili kauč i gledati televiziju, ali takvi dani moraju biti iznimka. Važno je održati kontinuitet, pa je svaka iduća aktivnost još malo lakša. A isplati se! 

Usvajanje zdravih navika ne mora biti teško uz Nestlé edukativnu inicijativu Vrtim Zdravi Film! Hrvatski školski sportski savez i kompanija Nestle Adriatic već 13-tu godinu zajedno provode edukativnu inicijativu Vrtim Zdravi Film kojoj je cilj educirati učenike osnovnih škola o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti. U Vrtim Zdravi Film kuharici roditelji i djeca mogu pronaći odlične ideje za uravnotežene obroke, a osim toga, u užurbanoj svakodnevici mogu se inspirirati Dnevnikom zdravih navika, kao i Tanjurom pravilne prehrane. Ove godine, inicijativa je usmjerena na aspekt redovite tjelovježbe i aktivnog bavljenja sportovima.