Jedan od čestih izazova s kojima se roditelji susreću odnosi se na osiguravanje pravilne prehrane u djece koja su izbirljiva. Djeca mogu odbijati određene vrste hrane zbog teksture, okusa, mirisa ili jednostavno - tvrdoglavosti.
Međutim, u razdoblju rasta i razvoja izuzetno je važno osigurati im sve potrebne hranjive tvari – proteine, ugljikohidrate, masti te vitamine i minerale. No, kako to postići ako imamo izbirljivca u kućanstvu? U nastavku vam donosimo provjerene strategije.
- Usvojite temeljne principe pravilne prehrane: Umjerenost, raznolikost i uravnoteženost su temeljni principi pravilne prehrane. U programu „PETICA – igrom do zdravlja“ koristi se model zdravog tanjura koji ukazuje na preporučeni omjer namirnica: polovinu tanjura čini voće i povrće (prednost povrću), a drugu polovinu žitarice i proteini (meso, riba, jaja, mliječni proizvodi, mahunarke). Polovica žitarica trebala bi biti cjelovita. Raznovrsnost boja i sastava na tanjuru je poželjna, a razgovor o hrani potiče zdravije odabire.
- Postignite šarenilo na tanjuru malim, ali dosljednim koracima: Ključ je strpljivo i postupno uvođenje novih namirnica. Pravilo „jedna namirnica, jedan griz“ može pomoći u početku. Djeca ponekad trebaju 10 - 15 izlaganja prije prihvaćanja nove hrane. Uvođenje okusa kroz igru i kreativne prezentacije, poput oblikovanja povrća u zanimljive oblike, može olakšati prihvaćanje. Ako ne žele zeleno povrće, pokušajte s narančastim ili žutim kako bi ih zainteresirali za isprobavanje novih namirnica.
- Sakrijte blago u tanjuru: Skriveno dodavanje zdravih sastojaka može pomoći kod malih izbirljivaca – npr. špinat ubačen u smoothie, pasirano povrće u umake ili ribana tikvica u muffine i mesne okruglice.
- Neka budu aktivni sudionici u stvaranju svog jelovnika: Uključite djecu u kupovinu, pripremu i skladištenje hrane. Dajući im priliku da sudjeluju u tim aktivnostima, povećava se vjerojatnost da će prihvatiti i isprobati nova jela. Neka peru povrće, sjeckaju voće ili dodaju začine - osjećaj kontrole potiče pozitivan stav prema hrani i motivira izbirljivu djecu da isprobavaju hranu koju bi inače odbili probati.