Beba 18. prosinca 2020.

Znaš li koja je idealna temperatura prostorije za tvoju bebu?

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istražili smo pedijatrijske preporuke za optimalnu temperaturu sobe u kojoj beba boravi i koje su najbolje metode održavanja vlažnosti u domu tijekom zimskih mjeseci

Zbog dolaska hladnijeg vremena i približavanja temperature zraka ništici mnogi roditelji brinu o temperaturi prostorije u kojoj beba boravi. A to obično uključuje neprestano preispitivanje idealnog broja na termometru te učestalo paljenje i gašenje grijanja u prostoriji. U tekstu otkrivamo kako povećati vlažnost i koja je idealna temperatura prostorije. 

Postoji li optimalna temperatura i koji su rizici pretoplih/prehladnih prostorija?

Novorođenče još nema dovoljno razvijen mehanizam za termoregulaciju, zbog čega je bebu važno utopliti uz održavanje postojanih temperatura. Američka pedijatrijska akademija upozorava roditelje da paze na previsoke temperature, koje prema medicinskim istraživanjima povezuju sa sindromom iznenadne dojenačke smrti. Visoke temperature otežavaju buđenje beba, pa je reguliranje temperature uz izbjegavanje previše slojeva odjeće svakako nešto na što roditelji trebaju pripaziti.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash
 
Mnogi novi roditelji u strahu od pothlađivanja često pregrijavaju sobe u kojima beba boravi zaboravljajući da zdravstveni djelatnici preporučuju održavanje temperature između 20 i 22 stupnja uz vlažnost od oko 50%. Zato imaj na umu da, osim klasičnih termometara, većina baby monitora ima ugrađen regulator temperature na koji se možeš osloniti.

Savjeti za utopljavanje bebe tijekom hladnijih mjeseci

  • izbjegavaj stavljanje kapica bebama u zatvorenim prostorima jer vrlo lako može doći do pregrijavanja, s kojim se tvoja beba ne zna nositi
  • ako si u dvojbi o slojevima odjeće, sjeti se da je bebama dovoljan jedan ekstra sloj od broja koji ti nosiš. Pazi da ne pretjeraš u slojevima 
  • pazi na poplune i dekice kako ne bi pregrijala bebu ili dovela do sindroma iznenadne dojenačke smrti
  • bilo kakve grijalice drži na sigurnoj udaljenosti od bebina krevetića kako ne bi grijale izravno u dijete 
  • Američka pedijatrijska akademija također jasno preporučuje da bebe za spavanje odjenete prikladno u laganu odjeću od prozračnog materijala


Bebe koje su pretoplo odjevene ili borave u pregrijanim prostorijama često budu nervozne, a u ekstremnijim slučajevima mogu razviti i povišenu tjelesnu temperaturu. Ako misliš da je bebi hladnije nego što bi trebalo biti, obrati pažnju na boju kože ili na to je li beba postala letargična. U tom slučaju obavezno je utopli.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Kako povećati vlažnost prostorije?

U grijanim prostorima često je suh zrak, zbog čega roditelji ulažu u ovlaživače i difuzore eteričnih ulja. S obzirom na to da suhi zrak isušuje sluznicu, važnost vlažnosti zraka u grijanim prostorijama nije zanemariva. Takvi uređaji pomažu održavanju stabilne vlažnosti, a Američka pedijatrijska akademija detaljno objašnjava ulogu ovlaživača u bebinoj sobi. Posebno su korisni tijekom prehlada jer olakšavaju disanje i sprečavaju isušivanje dišnih putova. Kod svih ovlaživača važno je redovito održavanje i pranje zbog nastanka plijesni unutar uređaja.
 
Uz ovlaživače, izuzetno su popularni ultrazvučni difuzori za eterična ulja, koje aromaterapeuti preporučuju. Savjetujemo ti da se prije uključivanja takve vrste raspršivanja eteričnih ulja u bebinu svakodnevicu posavjetuješ s pedijatrom. 

Sve nove mame (koje su to postale rođenjem, posvajanjem ili udomljavanjem djeteta) od 1. 1. 2020. do 31. 12. 2020. ostvaruju pravo na promociju u A1 ponudi koja uključuje do 500 kn popusta na uređaj uz tarife Savršena i Bezbrižna, kao i dodatne pogodnosti povezane u MOZAIK.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.