Beba Zdravlje i njega bebe 29. studenoga 2019.

Kakva mora biti bebina odjeća da bi ju zaštitila od hladnoće?

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neka vas hladan zrak i niske temperature ne obeshrabre kad je riječ o uživanju s djetetom na svježem zraku. Ako se pravilno obučete i ako ne pretjerujete s dugim šetnjama, svjež zrak bit će vam saveznik u borbi protiv bolesti

Dolaskom hladnih mjeseci sve su češće prehlade koje najviše pogađaju naše najmlađe, pa se mnogi roditelji opravdano brinu je li djetetu hladno i kako ga adekvatno obući. Upravo zbog straha od prehlada roditelji tijekom zime nerijetko sa svojom djecom izbjegavaju boravak na otvorenom, no hladno vas vrijeme ne bi trebalo spriječiti da uživate u čarima zime. Dapače, uz pravilan odabir odjeće za bebu, svjež zrak i zima pomažu posebice maloj djeci da lakše izgrade i ojačaju imunitet. Stoga ti donosimo nekoliko smjernica kako da ti i tvoja beba uživate u zimskim čarolijama.

Slojevito odijevanje

Svaki se roditelj brine, posebice za vrijeme niskih temperatura, kako osigurati da njegovu djetetu  bude toplo i ugodno. No upravo u brizi da djetetu ne bude hladno, ponekad se dogodi da roditelji pretjeraju sa slojevima odjeće i zabundaju dijete do grla. Kako bi to izbjegla, unaprijed razmisli o aktivnostima kojima se planirate baviti i obuci dijete sukladno tome. Kada je dijete obučeno slojevito, uvijek si u mogućnosti skinuti suvišnu odjeću ako mu postane vruće.

Budući da je zimska odjeća uglavnom debela i teža te je većinom napravljena od umjetnih materijala i vune, djetetu u njoj može biti neudobno. Zato je dobro djetetu ispod odjeće odjenuti bodi ili majicu od čistog pamuka, kako se ne bi znojilo ispod debelih zimskih slojeva.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Ne zaboravi šal i kapu

U hladnim danima posebnu pozornost obrati na šal i kapu, s obzirom na to da su upravo glava i vrat glavni izvori gubitka topline. Djeca nerijetko pokušavaju izbjeći nošenje šala i kape, pa u tome slučaju više pažnje pokloni odabiru materijala. Bitno je da su podstavljeni iznutra pamučnom tkaninom jer dlačice od vune mogu iziritirati nježno dječje lice. Također, pokušaj pronaći manje šalove koji se mogu uklopiti ispod dječje jakne kako im ne bi smetali tijekom igre. Uz navedene „tips and tricks“, sigurni smo da će tvoje dijete zavoljeti ova dva neizostavna zimska dodatka.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Kako znati je li beba pravilno obučena?

Pravilan način da saznaš je li tvom djetetu ugodno jest da dodirneš njegovu ruku, bedra ili stražnju stranu vrata. Ako su oni hladni, a često je tada i dijete nemirno, potrebno je dodatno ga odjenuti. U suprotnome, ako je koža topla i oznojena, vjerojatno je pretoplo obučeno i treba mu skinuti nekoliko slojeva odjeće.

Mnogi preporučuju da se dijete dodatno utopli ako su mu ručice hladne, no djeci su one uglavnom hladnije od ostatka tijela jer nemaju razvijenu cirkulaciju, stoga se ne trebaš odmah zabrinjavati. Još jedan mit vezan je uz kihanje; ako tvoje dijete kihne, to ne znači odmah niti da mu je hladno niti da je prehlađeno. Možda je kihanje samo reakcija na sunce ili jednostavno potreba da se pročisti nos.

Testirali ste dječju odjeću - evo što mislite o njoj!

Čitateljice MissMama testirale su sa svojom djecom odjeću za bebe iz Lupilu kolekcije koja je izrađena od bio pamuka, a može se pronaći u novoj Lidlovoj ponudi. Istaknule su mekoću i udobnost odjeće kao jednu od najvažnijih karakteristika odjeće za njihovu djecu, što je ujedno i prednost ove kolekcije. U nastavku donosimo njihove dojmove:
 
„Dostupna cijenom, 100 posto pamuk, tajice su presuper, praktične, lagane za nositi i za kretanje te puno bolja opcija sad zimi za ispod hlača umjesto štrampli, koje su preuske. Tajice idu lagano uz bebinu nogicu ali ne stisnu kao štrample zato su super. Također su i praktične i za spavanje i za boravak u kući. Nosimo ih svaki dan.“, kaže mama Maja.

„Čim sam ju primila, znala sam da će dijete htjeti u tome spavati. Eto toliko je ugodna i mekana.“, kaže mama Sonja.

„Definitivno omjer cijene i kvalitete… odjeća bebe koja hoda i puže i jede sama, tj. pokušava je nešto što stalno perem i do sad nisam imala problema da se izlizala boja, da se raspala ili nešto slično.“, kaže mama Lucija.

 „Napravljena je od finog pamuka i jednostavna je za održavanje, pranje i peglanje, nakon pranja izgleda jednako dobro kao kad smo ju dobili.“, kaže mama Sandra.

„Mogućnost pranja na 60°, cjenovna pristupačnost, često i oku ugodan dizajn.“, kaže mama Ivana
„Sastav je pamuk, a to uvijek biram kod odjeće za cijelu obitelj.“, kaže mama Vedrana.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.