Beba Svijet kako ga vide mame 21. rujna 2020.

Pitali smo mame je li ih strah slati dijete u školu ili vrtić

Foto: Privatni album Karolina Barišić/ Aja Pavičić Dujmović/ Slavica Trgovac Martan

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditeljstvo podrazumijeva paletu odluka koje moraš donijeti za dobrobit svog djeteta. Drugi val koronavirusa donio je sa sobom nove dvojbe: Slati dijete u vrtić ili ne? Hoće li maska biti dovoljna zaštita u školi? Evo kako razmišljaju mame diljem Hrvatske

Dok su jedni roditelji bili glasni zagovornici polaska djece u školu ili vrtić, drugi dio je strepio nad tom odlukom, pa se nerijetko posezalo i za liječničkim ispričnicama. Mame koje rade i imaju posao možda su spremnije prihvatile odluku o otvaranju škola, a u nekima je ona stvorila još veći nemir i brigu. Ono što je sigurno jest da biti roditelj nije nimalo lak posao, a 2020. godina taj je zadatak dodatno otežala.

U tekstu donosimo izjave mama koje govore o tome kako se osjećaju zbog donesene odluke, koji su im najveći izazovi i kako su se u svemu tome snašla njihova djeca.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Djeci nedostaje druženje s prijateljima

Neke mame stavile su na prvo mjesto socijalizaciju djeteta, koja je u vrijeme karantene bila svedena na minimum. Djeca su željna igre i druženja, a povratak u školu i vrtić za mnoge roditelje i djecu značio je ostvarenje te želje.

Nekako se ne plašim cijele ove situacije s koronavirusom, naravno da treba biti na oprezu, ali ja sam jedva dočekala da dijete pošaljem u školu i da se napokon druži s prijateljima. Želim to upravo radi socijalnoga kontakta jer je ovako samo nastupilo otuđenje djeteta od djeteta. Sve ovo što se događa oko nas je strašno, pa ako su barem djeca zajedno na okupu, lakše će podnijeti ovu farsu,  rekla nam je Karolina (51) iz Splita.

Moj sin nije znao smije li posuditi od prijatelja gumicu ili olovku. Bilo mu je neobično to što su odvojeni u klupama i što ne može sjediti sa svojim najboljim prijateljem, ali polako su se navikli na nova pravila ponašanja. Iako je online nastava u vrijeme karantene bila dobro organizirana, ipak je ovakav oblik predavanja, prema mojemu mišljenu, mnogo bolje rješenje, prvenstveno zbog socijalizacije i lakšeg svladavanja gradiva, rekla nam je Slavica (37) iz Bjelovara, čije dijete ide u treći razred i nekad mu nije jasno što i kad smije učiniti.

Evo, jučer sam svoju princezu vratila prvi put u vrtić nakon šest mjeseci. Jako se odviknula od svega i bila je u velikom otporu, ali kad sam joj rekla da može odjenuti svoju najdražu haljinicu, odmah je pristala. Super mi je jer rade sve što su i prije radili, doručkuju svi zajedno, igraju se vani, pospremaju igračke, a opet češće peru ruke i tete im mjere temperaturu. Ako šmrcaju i kašlju, onda ih ne puštaju unutra, ispričala nam je Aja (28) iz Hrvatske Kostajnice.

 | Author:

Dječji nestašluci ne prestaju ni u vrijeme pandemije

Dječja razigranost, nestašluk i snalažljivost uvijek su tu, a nekim mališanima ni koronavirus nije mogao poremetiti takav duh. Pitali smo mame kako su djeca podnijela ovu "novu normalnu" stvarnost i jesu li joj se teško prilagodili.

Moj Andrija je svjestan cijele situacije, a tek mu je osam godina. On je poput malog odraslog čovjeka. Svaki put kad izlazi iz stana, pa tako sad i u školu, pita: 'Mama, gdje mi je maska? Ja bez nje ne želim van'. Nabavili smo mu i maskicu s njegovim najdražim crtanim likom, tako da se sad ponosno šepuri po školi,  podijelila je s nama Ivana (32) iz Knina.

Dvoje mojih klinaca znaju nekad iskoristiti situaciju s koronavirusom. Kad me naljute, kažem im da dođu bliže da im 'očitam bukvicu', a oni se prave blesavi i ponosno odgovore: 'Mama, pa moramo držati distancu, tako nam i u školi govore, ne smijemo ti prići bliže'. Lukavci jedni,  istaknula nam je Marija (38) iz Osijeka prepredenost svoje djece i kako su pojavu ovog virusa okrenuli na svoj mlin.

Bila sam malo skeptična kako će se pridržavanje mjera odvijati. Ipak je riječ o nestašnoj djeci. Jedan dan se moj Luka vratio s drugom maskom jer, eto, oni su se odlučili međusobno mijenjati za maske kao da su to sličice, rekla nam je Maja (31) iz Sinja.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

A što je s obrazovanjem?

Da se način podučavanja promijenio tijekom pandemije, više nije novost. Online nastava nakratko je zamijenila onu tradicionalnu, a kako to sve izgleda sad kad su se djeca vratila u klupe, pitaju se mnogi roditelji. Nakon prvog testiranja online nastave krajem prošle školske godine mnoge se škole nanovo pripremaju za izvanrednu situaciju ili već rade prema kombiniranom modelu, tako su učenicima platforme poput Zooma ili Yammer Teeam meetingsa već u pogonu. Bilo kako bilo, u ovu školsku godinu ulazimo spremniji, a tehnologija je tu da nam pomogne u edukaciji na daljinu.

Zdravlje naše djece, naših roditelja i nas samih je prioritet. Ako to znači nastava pod maskama i online nastava, mi ćemo se prilagoditi, kaže Mia (40) iz Zagreba. Mislim da učenje na daljinu nije najgore što nam se dogodilo, upravo suprotno, naša su djeca na ovaj način dobila dodatnu praktičnu nastavu iz informatike putem koje su se mogli uvjeriti kako se tehnologija može koristiti u edukativne svrhe, za učenje novih vještina i saznavanje zanimljivih činjenica, a ne samo za igranje videoigara.

Roditeljska briga je neizbježna, a kako bi im u tome pomogao, A1 omogućuje roditeljima internetsku zaštitu uz koju će kreirati sigurnu okolinu za svoje dijete u virtualnom svijetu. Uz nju dijete može učiti kako sigurno i umjereno koristiti internet i mobilne uređaje te komunicirati s prijateljima i obitelji.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.