Beba Svijet kako ga vide mame 10. studenoga 2020.

Odjeća za jesenske i zimske bebe: Na što obratiti posebnu pažnju?

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe nam ne mogu reći kad im je hladno i zato često nismo sigurne jesmo li ih dovoljno ušuškale i utoplile. U članku otkrivamo kojim se pravilima trebaš voditi pri odabiru bebine odjeće za jesenske i zimske dane

S dolaskom hladnijih godišnjih doba mnogi roditelji brinu se kako savršeno odjenuti svoju bebu. No hladno vrijeme ne bi te trebalo spriječiti da s djetetom barem jedanput na dan izađeš na svjež zrak. Mnoge mame, osobito one kojima je to prvo dijete, nisu sigurne kad sa svojom bebom trebaju prvi put prošetati po takvom vremenu i koliko dugo uopće smiju biti vani. Nisi ni prva ni zadnja mama koja se to pitala, a da bi ti prva zima prošla što bezbrižnije, u nastavku saznaj odgovore na pitanja koja su te kopkala.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Slojevito odijevanje – ključ svega

Novopečena si mama i tek si izašla iz rodilišta te ti je mnogo toga nejasno u vezi s odijevanjem bebe, ali uvijek možeš slijediti zlatno pravilo - „odjeni bebu onako kako bi sebe odjenula, samo joj dodaj još jedan sloj“. Premalo slojeva i tvom djetetu će biti hladno, a od previše će mu biti vruće i postat će nervozno. Bebi svakako stavi kapu, čak i ako je vani samo prohladno, jer će joj kapa uvelike pomoći zadržati tjelesnu toplinu (čak 25 posto topline tijelo gubi preko glave). Kad je temperatura vani ispod nule, kapa bi trebala pokrivati ​​i bebine uši. Ruke trebaju biti zaštićene rukavicama, stopala čarapicama i čizmicama, a vrat šalom.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Uvijek biraj materijale kao što su pamuk ili vuna jer oni omogućuju koži da diše, za razliku od poliestera i sintetike. Bebe bi kod kuće trebale biti odjevene u prozračnu i udobnu odjeću od prirodnih materijala. Slojevito odijevanje je važno i najpraktičniji su laganiji slojevi odjeće koji se mogu lako navlačiti i svlačiti kad se vrijeme počne neočekivano mijenjati iz toplog u hladno ili ako izvana uđete u zagrijanu prostoriju. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kad u prvu zimsku šetnju?

Baš kao i odrasli, bebe trebaju svjež zrak. Ako je vanjska temperatura niža od 10°C, s izlascima na otvoreno dobro je pričekati dok beba ne napuni mjesec dana. Preporučljiva je šetnja od 15-ak minuta, a svaki dan je onda produlji za 5-10 minuta. Poželjno je "uhvatiti" dane u kojima temperatura ne pada ispod nule, a zimi je obično najtoplije oko podneva. 

Šetnja će tebi smanjiti stres, poboljšati cirkulaciju i raspoloženje te pomoći u održavanju kondicije, a bebi će pomoći ojačati imunitet, učvrstiti unutarnji bioritam i povećati senzornu stimulaciju. Zbog šetnje po nižim temperaturama djeca čvršće spavaju, rjeđe obolijevaju od prehlade i gripe, a poslije lakše podnose hladnoću. Ipak, izbjegavaj izlazak s bebom onda kad je vrijeme vjetrovito, maglovito, s kišom ili susnježicom.  

Evo na što još trebaš paziti...

Ako dijete stavljaš u autosjedalicu, svakako pripazi da ono nije u glomaznoj jakni i skafanderu jer se naramenice autosjedalice mogu olabaviti i onda neće čvrsto osigurati dijete. Zato su bolji tanji, ali topliji slojevi odjeće dok je dijete u njoj, a uvijek ga naknadno možeš pokriti dekicom.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Previše odjeće i utopljavanja može biti jednako opasno kao i pothlađivanje. Bebe su vrlo osjetljive na toplinu, kako biste znali je li bebi pretoplo ili prehladno provjerite njen trbuščić. Hladne ručice i nožice nisu pouzdan znak za hladnoću jer bebina cirkulacija ne radi kao u odrasle osobe. Ako je beba crvena u licu i nemirna, vjerojatno joj je prevruće, a ako je previše mirna, instinktivno čuva energiju jer joj je prehladno.

A1 omogućio je novu uslugu MOZAIK za sve nove mame, koje su to postale rođenjem, posvajanjem ili udomljavanjem djeteta. Od 1. 1. 2020. do 31. 12. 2020. ostvaruju pravo na promociju do 500 kn popusta na uređaj uz tarife Savršena i Bezbrižna. Više informacija saznajte ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.