Beba 24. studenoga 2022.

Zlata vrijedni savjeti koji će ti olakšati mijenjanje pelena

Foto: Shutterstock Savjeti koji će ti pomoći promijeniti pelenu, brzo, jednostavno i bez puno nereda

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ukoliko u vaš dom uskoro stiže prinova ili ste još uvijek nesigurni po pitanju mijenjanja pelena, u nastavku objašnjavamo postupak u nekoliko jednostavnih koraka.

Prije nego se bacite na zadatak zvan 'mijenjanje pelena', trebat će vam nekoliko osnovnih potrepština koje će vam olakšati posao. Osim čistih pelena i toaletnog papira, pripremi sa strane vlažne maramice, kremu za osjetljivo pelensko područje i čistu odjeću.

1. korak - Bebu pažljivo položite na podlogu za prematanje. Zatim je skinite i otvorite pelenu. Da biste podigli guzu, lijevom rukom uhvatite bebinu desnu nogu oko koljena i obuhvatite bebino bedro. Ljevoruka mama radit će sve to obratno. Nikako nemojte bebu hvatati za nogice kako se to nekad radilo. To opterećuje bebine zglobove.

2. korak - Ukoliko je beba imala stolicu, veće komade najbolje je odstraniti čistim dijelom pelene. Ostatak počistite mekim toaletnim papirom. Prljavu pelenu smotajte i bacite.

3. korak - Pelensko područje zatim temeljito prebrišite vlažnim maramicama i uklonite nevidljive ostatke stolice i mokraće.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

4. korak - Dobro posušite čistim ručnikom, ali nemojte trljati jer je bebina koža tanka i vrlo osjetljiva, već lagano potapkajte pelensko područje.

5. korak - Bebu pustite da leži na podlozi nekoliko minuta bez pelene. Osim što će joj osjećaj golog donjeg dijela tijela nakon dugog nošenja pelena prijati, svjež zrak će spriječiti stvaranje ranica i regenaciju kože, ako je guza lagano iziritirana.

6. korak - Sada je vrijeme da nanesete masnu kremu. Podignite bebine noge i čistu pelenu podvucite pod guzu. Predio oko genitalija i ostalih nabora namažite kremom.

7. korak - Prije nego što zatvorite pelenu, temeljito očistite ostatke kreme sa prstiju, kako vam višak masnoće ne bi smetao. Na kraju pripazite da plastični krajevi pelene ne ostanu savijeni prema unutra.

Na što je važno pripaziti?

Jednokratne pelene trljaju se o bebinu kožu i sprječavaju pravilno disanje genitalne zone, stoga se stvara topao i vlažan prostor u kojem se zadržavaju stolica i mokraća te izazivaju crvenilo i pečenje. Zato u njezi bebe veliku pozornost trebate posvetiti higijeni intimnog područja.

Pelenu mijenjajte svaka tri do četiri sata i nastojte da koža nije dugo u dodiru sa stolicom i mokraćom. Dok mijenjate pelenu, ostavite djetetovu guzu nekoliko minuta na zraku. Guzu isperite samo vodom, a ako u vodi ima puno vapnenca, dajte prednost vlažnim maramicama, uljima ili mlijeku za čišćenje. Nanesite kremu s umirujućim djelovanjem, poput Lupilu sensitive kreme za bebe koja sadrži shea maslac i cinkov oksid za njegu i smirivanje osjetljive kože u području pelena.

S ciljem da roditeljima ponudi najkvalitetnije proizvode za njegu osjetljive bebine kože, Lidl je razvio Lupilu kozmetiku - vegansku, dermatološki testiranu, bez mineralnih ulja, bez silikona i bez parabena. Lupilu vlažne maramice, baš kao i ostatak Lupilu proizvoda, čiste, štite, njeguju te djeluju protuupalno i regenerativno na najosjetljiviju dječju kožu.

 | Author: Shutterstock/Lupilu Foto: Shutterstock/Lupilu

Odabrati možete između Lupilu vlažnih maramica s ekstraktom kamilice ili masline, a namijenjene su njezi i čišćenju osjetljive dječje kože. Kako bi bile dovoljno nježne za njegu pelenskog područja kod beba, sklonog čestim iritacijama i crvenilu, Lupilu vlažne maramice su izrazito mekane i ugodne. Osim što čiste kožu, Lupilu vlažne maramice, zahvaljujući ekstraktima kamilice i masline, smiruju nadraženo pelensko područje te hrane i njeguju kožu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.