Vrtić 09. prosinca 2022.

Lotina Čarolija govori o prijateljici koju svi imamo, ali ju odrasli zaborave

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Lotina Čarolija je nova knjižica autorice Martine Omejec i ilustratorice Ane Kolege, poznate hrvatske slikarice, a njezin će sadržaj lako doprijeti do mnogih roditelja.

Knjižica s ilustracijama „Lotina Čarolija“ priča je o Loti i njenoj neobičnoj prijateljici – Čaroliji. Za priču u ovoj knjizi zaslužna je hrvatska autorica Martina Omejec, dok ju je divnima ilustracijama zaokružila poznata hrvatska slikarica Ana Kolega.

Kroz priču „Lotina Čarolija“ saznajemo da je Čarolija osjećaj tj. glasić koji je dio djevojčice Lote i dio svakog djeteta. No, Čarolija je i dio svake odrasle osobe i u nama je neovisno o tome koliko se mi s tim glasićem družili i koliko ga dobro slušali. Odrasli taj glasić zovu intuicija. U slikovnici Čarolija pomaže Loti u situaciji u kojoj joj se obrati neznanac na cesti i ponudi joj bombon i prijevoz.

Autorica Martina Omejec je ideju za slikovnicu dobila slušajući priče zabrinutih roditelja o vozilima zatamnjenih prozora koje se često pojave u središtu pažnje javnosti. Često ih vide parkirana ispred škola, a neznanci iz njih mame djecu u ta vozila…

 | Author:

Sama Čarolija opisana je u knjizi kao djevojčica obučena u bijelu haljinu s pletenicama na glavi. Ona živi u spisateljičinoj kući od 3. godine života njene kćeri i postupno je, baš kao i u knjižici, kroz iduće dvije, tri godine postala dio njene kćeri. Sada svi ukućani pokušavaju bolje osluškivati svoju Čaroliju (odrasli bi rekli - intuiciju), jer ima zaista dobre savjete.

Što je zapravo intuicija najbolje je opisano u kratkom sadržaju na poleđini slikovnice, a taj opis glasi: Svi mi dobivamo brojne poruke iz okoline, o kojima ne stignemo razmišljati, ali ih spremamo negdje duboko u našoj glavici. Spremamo ih u obliku mirisa (miris ljeta na našem najmilijem mjestu na moru), u obliku zvuka (noćna tišina), u obliku slika (mamino lice kad se ljuti), u obliku fizičkog osjećaja (kad ti prijatelj stisne ruku u kinu jer se pojavila strašna scena)...

 | Author:

Nekad ne stignemo razmišljati o svim tim porukama jer ih ima previše. Ali u nekom trenutku, kad nam neka poruka zatreba, pojavit će se u obliku glasića u nama, kao naša Čarolija. U ovoj priči djevojčici Loti upravo je Čarolija pomogla kad joj se približio stranac i ponudio joj slatkiše i prijevoz.

Što se dogodilo nakon toga? Pročitajte priču i upoznajte bolje svoju Čaroliju. Slikovnicu je izdala nakladnička kuća Mind Ability i nalazi se u svim većim knjižarama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.