Vrtić Digni prstić za svoj vrtić 22. travnja 2020.

DV Bubamara želi educirati stručnjake za djecu s teškoćama i razvojnim odstupanjima

Foto: DV Bubamara
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitaj priče kojima je nominirano deset finalista i glasuj za vrtiće koji će osvojiti 25.000, 15.000 i 10.000 kuna

Početkom ožujka krenuo je veliki nagradni natječaj Pampersa i portala missMAMA pod imenom Digni prstić za svoj vrtić. Među više od 200 prijava, odabrali smo deset finalista među kojima možeš glasovati za svog favorita i razveseliti djecu.

Glasovanje traje od 10. travnja do 3. svibnja, a čitatelji će glasovima izabrati tri najbolje priče. Vrtić s najviše glasova dobit će 25.000 kn, drugoplasirani vrtić će dobiti 15.000 kn, a trećeplasirani 10.000 kn. 

Glasuj za DV Bubamara!

Priča s kojom je nominiran DV Bubamara, Benkovac:

DV Bubamara Benkovac je osnovan 1990. godine u središtu Ravnih kotara, zadarskog zaleđa. Od tada na području grada Benkovca provode se djelatnosti odgoja, obrazovanja, zdravstvene zaštite, prehrane i socijalne skrbi djece rane i predškolske dobi. Trenutno, vrtić pohađa ukupno 184 djece koji pohađaju redovite jasličke i vrtićke programe; programe predškole i program ranog učenja stranog jezika te kratki program odgojno-obrazovnog rada.

 | Author: DV Bubamara Foto: DV Bubamara

U našem vrtiću je u redovite programe uključen značajan broj djece s teškoćama u razvoju, već utvrđenim ili u postupku utvrđivanja teškoća. Stručne spoznaje upućuju na 5-10% opće populacije koja razvija određeni oblik teškoća u razvoju što je značajan broj. Posebno, ako se uzme u obzir relativna geografska izoliranost grada Benkovca kao mikrolokacije i nedostatak stručnjaka (logoped, edukacijsko-rehabilitacijskog profila) u odgojno-obrazovnom sustavu. Roditeljima djece s teškoćama je financijski iscrpljujuće putovati s djecom na terapijske tretmane u najbliža veća središta – Šibenik ili Zadar. Stoga se kao isplativa strategija pružanja podrške obiteljima djece s teškoćama nameće edukacija predškolskih stručnjaka koji u svakodnevnom radu mogu najviše utjecati (zajedno s roditeljima) na razvojni put djece s razvojnim odstupanjima. Uzmemo li u obzir količinu vremena koju predškolski stručnjaci provode s djecom u programima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, njihov doprinos može biti značajan i krucijalan. U svakom pogledu, utjecat će zasigurno na dobrobiti u svim razvojnim područjima naših najmlađih.

Stoga su edukacije poput terapije igrom za djecu s teškoćama u razvoju, Marte Meo, senzorna terapija i sl. planirane aktivnosti za edukaciju naših zaposlenika u neposrednom radu s djecom najranjivijih skupina neophodne, kao i planirana nabava edukacijskih materijala i didaktike za djecu s razvojnim odstupanjima. Kontinuirana podrška roditeljima i obiteljima djece s teškoćama u razvoju je jedna od naših osnovnih strategija i vodilja u radu, te predstavlja razvojni put i plan našeg vrtića. Senzibilizacija svih sudionika predškolskog odgoja i obrazovanja te prihvaćanje drugih i drugačijih od drugih, glavni su razlozi ulaganja u naš daljnji rad i težnja prema ostvarivanju uključenosti svih i podjednakih. Stoga bi nam donirani iznos iz nagradnog fonda bio od velikog i iznimnog značaja, a uvelike bi pridonio razvoju našeg vrtića i samoj kvaliteti odgojno – obrazovne sredine za naše najmlađe.

 | Author: DV Bubamara Foto: DV Bubamara

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.