Trudnoća 24. svibnja 2022.

Kako nedostatak željeza tijekom trudnoće utječe na bebu?

Foto: Shutterstock Kako bi se sa sigurnošću utvrdila količina željeza u krvi potrebno je u dogovoru s liječnikom redovito raditi nalaz krvi

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U trudnoći se povećava potreba za željezom jer ga tijelo koristi kako bi stvorilo više krvi za opskrbu bebe kisikom. Anemija uzrokovana manjkom željeza u trudnoći uzrokuje osjećaj slabosti i umor, a može povećati i rizik od prijevremenog porođaja. Donosimo faktore rizika i simptome manjka željeza u trudnoći te otkrivamo kao izbjeći i riješiti to stanje bez rizika za majku i dijete.

Trudnoća donosi mnoge promjene, kako fizičke tako i emocionalne. Međutim, kako su mnoge od tih promjena postupne, u početku obično prođu nezapažene. Anemija zbog nedostatka željeza u trudnoći klasičan je primjer toga. Kako se povećava volumen krvi u tijelu, tako se povećavaju i potrebe za željezom i drugim vitaminima potrebnim za stvaranje hemoglobina. Mnoge trudnice nemaju dovoljno zaliha željeza da se nose s drugim i trećim tromjesečjem. Kada se to dogodi, razvija se anemija. Zbog nedostatka željeza mnoge žene tijekom trudnoće imaju blagu anemiju. U stvari, između 15 i 25 posto svih trudnica iskusit će blagu anemiju zbog nedostatka željeza. No, na sreću anemija se može lako liječiti, ako se rano otkrije.

Kako nedostatak željeza tijekom trudnoće utječe na bebu?

Teška anemija zbog nedostatka željeza tijekom trudnoće povećava rizik od prijevremenog poroda (kada se porod dogodi prije 37.  tjedna trudnoće). Anemija zbog nedostatka željeza tijekom trudnoće također je povezana s rođenjem djeteta s malom porođajnom težinom i postporođajnom depresijom. Neke studije također pokazuju povećani rizik od smrti dojenčadi neposredno prije ili nakon rođenja.

Čimbenici rizika za anemiju zbog nedostatka željeza tijekom trudnoće javljaju se:

  • Ako je kratak period između dvije trudnoće
  • Kod blizanačkih trudnoća
  • Kod učestalog povraćanja zbog jutarnje mučnine
  • Zbog nedovoljne konzumacije hrane bogate željezom
  • Ako je trudnica imala obilne menstruacije prije trudnoće
  • Ako je trudnica bila anemična prije trudnoće.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Ilustracija

 

Simptomi anemije zbog nedostatka željeza tijekom trudnoće

  • Umor
  • Slabost
  • Vrtoglavica
  • Glavobolja
  • Blijeda ili žućkasta koža
  • Kratkoća daha
  • Žudnja ili potreba za žvakanjem leda 

Simptomi teške anemije mogu uključivati:

  • Ubrzani rad srca
  • Nizak krvni tlak
  • Poteškoće s koncentracijom

Kako osigurati dovoljne količine željeza u trudnoći bez nuspojava?

Međutim, treba imati na umu da su simptomi anemije često slični općim simptomima trudnoće. Stoga je potrebno tijekom cijele trudnoće pratiti razinu željeza u krvi. Željezo je kritični nutrijent u trudnoći te se potrebe za njim udvostručuju od 15 mg dnevno prije trudnoće na 30 mg željeza dnevno tijekom trudnoće. Dobra prehrana uvijek je bitan izvor nutrijenata pa tako i željeza, a dobri izvori  željeza uključuju nemasno crveno meso, perad i ribu te zeleno lisnato povrće i grah. Ali kako nije uvijek jednostavno iz hrane dobiti potrebne količine željeza potrebno je posegnuti za dodacima prehrani. Međutim i tu postoje teškoće jer neki pripravci na bazi željeza mogu uzrokovati nuspojave poput zatvora, bolova u želucu, tamnih zuba. Stoga je potrebno znati odabrati proizvod koji će zadovoljiti potrebe za željezom bez nuspojava.

REVIMED® Stevia Fe sa stevijom kao prirodnim sladilom bez kalorija | Author: Revimed Foto: Revimed REVIMED® Stevia Fe sa stevijom kao prirodnim sladilom bez kalorija

Na tržištu sada postoje pripravci koji ne uzrokuju nuspojave i lako se podnose. Riječ je preparatima baziranima na dvovalentnom kelatnom željezu koje je za razliku od ranije dostupnih oblika visoko iskoristivo u organizmu pa ga u pripravcima treba manje. Upravo zato ne stvara spomenute iritacije i nuspojave i može se uzimati s hranom ili bez nje te u bilo koje doba dana. Ranije dostupni pripravci s trovalentnim željezom, iritirali su do te mjere sluznicu probavnog sustava da bi ga tijelo ubrzano izbacivalo povraćanjem ili stolicom. S druge strane, dvovalentno kelatno željezo iskoristivo je i do 80 posto bez ikakvih nuspojava. Ogromna je to brojka, ako znamo da se iz hrane može iskoristiti samo do 10 posto ukupnog željeza.

REVIMED® Fe dolazi u obliku praha koji se rastapa u vodi, a ima ugodan okus šumskog voća | Author: Revimed Foto: Revimed REVIMED® Fe dolazi u obliku praha koji se rastapa u vodi, a ima ugodan okus šumskog voća

Inovativni pripravci na tržištu

Među najinovativnijim pripravcima svakako su REVIMED® Fe i REVIMED® Stevia Fe. Ovo dvovalentno kelatno željezo najsličnije je željezu u organizmu, a osim toga sadrži i liofiliziranu BIO matičnu mliječ kao i dehidrirani med te vitamin C koji je neophodan za apsorpciju željeza u organizam. Spomenuti sastojci djeluju sinergijski te vraćaju organizmu snagu i podržavaju dobar imunitet. REVIMED® Fe dolazi u obliku praha koji se rastapa u vodi, a ima ugodan okus šumskog voća.

Toliko je učinkovit i siguran za organizam da ga mogu uzimati i djeca te starije osobe i trudnice. Preporučuje se rekonvalescentima, sportašima te svima izloženima svakodnevnom stresu, a može se uzimati bez prestanka i sa svim namirnicama. Za one koji izbjegavaju šećer ili boluju od dijabetesa primjereniji je REVIMED® Stevia Fe sa stevijom kao sladilom. Stevija se upotrebljava kao potpuno zdrava, prirodna i beskalorična zamjena za šećer. Glikozidi stevije nemaju energetsku vrijednost, ne aktiviraju inzulin i ne skladište se u organizmu. Iako oba proizvoda sadrže med i matičnu mliječ mogu ga koristiti i osobe alergične na pčelinje proizvode jer je dokazano neškodljiv. REVIMED® proizvodi ne sadrže gluten, stoga se preporučuju i osobama koje boluju od celijakije, vegetarijancima ili ljudima koji poste, a žele ojačati svoj organizam prirodnim putem.

 | Author: Revimed Foto: Revimed REVIMED® Fe i REVIMED® Stevia Fe su među najinovativnijim pripravcima na tržištu

Imaš li simptome manjka željeza svakako razgovaraj s liječnikom i napravi potrebne krvne testove kako bi utvrdila stvarni nedostatak. Mnogi navedeni simptomi mogu ukazivati i na druge poremećaje pa manjak željeza treba potvrditi ili isključiti. Ako se pokaže da imaš manjak željeza, nemoj paničariti već pripazi na adekvatnu prehranu, a željezo možeš lako i brzo nadomjestiti uz pomoć REVIMED® inovativnih dodataka prehrani koji se mogu uzimati bez ograničenja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.