Trudnoća 06. srpnja 2021.

Trudnoća bez briga - je li zaista tako jednostavno?

Foto: NIFTY
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Draga buduća mama! Želimo da tvoja trudnoća protekne bez briga, samouvjereno i jednostavno. Ipak, znaj da su tvoje brige u potpunosti normalne i da se s njima se suočava gotovo svaka trudnica. Biti trudna i bez briga je ideal koji vjerojatno ne postoji!

Mnoge trudnice se suočavaju s raznim strahovima: hoće li moja bebe biti zdrava? Hoće li moja prehrana ili aktivnosti biti štetne za bebu? Hoću li se znati brinuti za nju? Hoće li moje financije to sve izdržati, hoću li mu moći kupiti sve što joj bude potrebno?Sve više i više pitanja kako vrijeme odmiče vrti se po glavi.... Sakupili smo najčešće strahove i brige trudnica, ali i savjete što ti je činiti kako bi tvoja trudnoća bila što mirnija.

Hoće mi moja beba biti zdrava?

Broj jedan svih strahova: zdravlje bebe. Kreće na samom početku trudnoće, jedva čekaš da čuješ otkucaje srca i vjeruješ u smirujuće riječi ginekologa tijekom ultrazvučnog pregleda »trudnoća izgleda dobro«. Unatoč tome što sve ide dobro ta briga te ne napušta tijekom cijele trudnoće, prati te kroz sve preglede i na kraju i na samom porodu.

Ne zaboravi, većina trudnoća se završi porodom zdrave bebe. Vjerojatnost kako će se tvoja beba roditi bez nepravilnosti je 96%. U onih 4% se mogu pojaviti genetske nepravilnosti (kao što je Down) ili neke manje greške koje liječnik lako razriješi svojom intervencijom. Mogućnost za nepravilnosti su nešto veće kod trudnica starijih dobnih skupina (iznad 35), onih koje boluju od epilepsije i dijabetesa, ovisnica o alkoholu gdje je izvor nepravilnosti u tim skupinama u 70% slučaja nepoznat.

Danas postoji mogućnost raznih pregleda koje možeš napraviti vrlo rano u trudnoći i koji velikim dijelom dobrim rezultatima osiguravaju miran tijek tvoje trudnoće. Takvi pregledi su na primjer: neinvazivni Nifty test (od 10. tjedna nadalje), ultrazvučno mjerenje nuhalnog nabora u prvom tromjesečju (11.-14- tjedan) i morfologija ploda u drugom tromjesečju (20.-24. tjedan).

Najranije možeš napraviti Nifty test. To je potpuno siguran test koji uključuje najširi panel genetskih nepravilnosti ploda: od Downovog. Edwardsovog i Patauovog sindroma, aneuploidije spolnih kromosoma i više od 60 duplikacija/delecija. Za test je potreban tek uzorak krvi u kojoj se skriva DNA tvoje bebe: ona se u laboratoriju tehnologijom sekvenciranja pregledava, kroz 6 do 10 dana dobiješ rezultate. Sve rezultate interpretira kompetentni ginekolog koji opiše rizike, odgovori na sva pitanja i tako umire sve brige.

»Kada sam dobila rezultate i u kasnijoj fazi trudnoće saznala da nosim djevojčicu za koju s velikom vjerojatnošću možemo reći da je zdrava pao mi ja sa srca veliki teret. Moja trudnoća je bila opuštena, mirna i puna pozitivnih misli.« Janja, 25 godina

Više o iskustvima budućih majki možeš pročitati ovdje.

 | Author: NIFTY Foto: NIFTY

Koliko će biti moj porodiljni dopust i hoću  li nakon poroda još imati posao?

Zdravlje je na prvom mjestu, svi se s time slažemo. Međutim bez osnovnih prihoda i uvjeta za život u današnjem svijetu ne može se. Tako je briga za, hoćemo li biti sposobni financijski se brinuti za bebu potpuno opravdana. Dan danas je stabilan posao u obitelji velika rijetkost i nije veliki broj trudnica koje su 100% sigurne kako će se nakon porodiljnog vratiti natrag na svoje radno mjesto. U trudnoći je jako važno dobro se informirati o trenutno aktualnoj zakonodavnoj situaciji na području obiteljskog zakona: kakav rodiljni ti pripada, koliko dugo, kako se obračunava iznos rodiljnog dopusta u odnosu na broj mjeseci proteka istog, koje su mogućnosti i prava majki po povratku nazad na radno mjesto. Potraži informacije u dostupnim ustanovama; Zavod za zdravstveno, Mirovinsko, Socijalno, Zavod za zapošljavanje te u upravi svojih gradova oko posebnih naknadi koje daje svaki grad ili općina za novorođene bebe.

Najgore što možeš učiniti jest upasti u vrtlog stresa i negativnih misli: što ako za bebu nećete moći brinuti i pružiti mu sve što mu bude potrebno. Istina je da beba ne treba puno – treba tebe, izuzetnu buduću majku, tvoj zagrljaj i toplinu. Ne treba skupe robice popularnih marki i najskuplja kolica. Prije svake kupovine zato (iako ste financijski posložene) razmislite, treba li vaša beba to ili ste pod dojmom raznih influencerica i njihovih fotografija ili mama blogerica uz pomoć raznih oglasa na svakom koraku? Poznajete li nekoga tko je nedavno rodio i moći će vam posuditi ili prodati po nižoj cijenu razne potrepštine? Stvari koje odlučite kupiti moći ćete pogledati na više mjesta, usporediti cijene ili pričekati akcije i popuste.

 | Author: NIFTY Foto: NIFTY

Hoću li imati bolni porod?

U nekom trenutku se svaka buduća majka počne kako će prije nego stisne malu bebicu i primi u zagrljaj morati proći kroz porod. Mnoge žene (kako u novinama, tako i one manje poznate koje su rodile u našem okruženju) znaju govoriti ili pisati o teškim iskustvima i komplikacijama tijekom poroda. Prije svega trudnice imaju strah od boli, koja je neizbježna u porodu i raznih komplikacija koje se mogu dogoditi.

Kada si pod dojmom negativnih misli za vrijeme poroda samo duboko udahni i sjeti se kako žene rađaju od početka svijeta i to je nešto najprirodnije, naša su tijela stvorena za to kako bi rodila. Za porod se možeš pripremiti pohađajući razne tečajeve za mlade roditelje koje organiziraju domovi zdravlja ili bolnice kako bi saznala što možeš očekivati. Mogu pomoći i razne tehnike opuštanja, ovladavanja boli koje kroz trudnoću možeš naučiti. Tu je hipnoza, akupunktura, ili već neka od tebi dostupnih i prihvatljivih metoda za smirenje ili olakšanje boli. Danas postoje i razni farmakološki pripravci koji mogu olakšati bol pri porodu. Posavjetuj se sa svojim ginekologom i odluči kakvu ćeš odluku donijeti za sebe. Sve odluke i želje koje imaš možeš staviti u plan poroda.

Draga buduća majčice – želimo ti čudesnu trudnoću, što manje briga, brzi porod i zdravu bebu!

Duboko udahni, odagnaj brige i strahove i s veseljem se pripremaj za predivno razdoblje koje je ispred tebe, jer ćeš kroz nekoliko mjeseci postati majka.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.