Trudnoća Trudnica 16. prosinca 2019.

Hemoroidi: Svi se srame o njima govoriti, ali mi imamo rješenje

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi znamo da je riječ o temi koja mnoge muči, ali postoji određeni sram kad se o njoj priča. Svrbež, peckanje i neugodni čvorići neki su od glavnih simptoma ove bolesti.

Kao i u ostatku tijela, tako se i u anusu nalaze krvne žile. Međutim, problem nastaje kada se one počnu prekomjerno puniti i izazivati neugodne simptome. Hemoroidi jesu nakupina krvnih žila i mekog tkiva u anusu (unutarnji hemoroidi) i donjem rektumu (vanjski hemoroidi), a pretpostavka je da svaka druga osoba do 50-e godine ima određene probleme s hemoroidima. Osim što mogu biti vrlo neugodni, oni vanjski izazivaju i bol, a evo kako ih možeš spriječiti i tretirati ako ih dobiješ.

Koji su simptomi hemoroida?

Iako postoji određeni sram kada se govori o ovoj bolesti, kao i kod svake druge, važno je na vrijeme reagirati. Kao što smo rekli, postoje unutarnji u zadnjem dijelu probavnog trakta, odnosno u anusu te vanjski hemoroidi u zadnjem dijelu debelog crijeva, odnosno rektumu. Kada je riječ o unutarnjim hemoroidima, oni imaju četiri stupnja.

Hemoroidi prvog stupnja manji su i dijagnosticiraju se proktološkim pregledom. Glavni su simptomi svijetlo-crvena krv u stolici te nema bolova, a povremeno se može pojaviti i svrbež. Glavne tegobe u drugom su stupnju pak ponovljena krvarenja i osjećaj pritiska na anus uz bolove za vrijeme pražnjenja. Može se osjećati svrbež, peckanje i pojačano vlaženje na rublju.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

U trećem se stupnju hemoroidi nakon pražnjenja ne vraćaju u prostor analnog otvora, no mogu se vratiti u unutrašnjost, a osoba osjeća bolove, svrbež i curenje. I kod zadnjeg, odnosno četvrtog stupnja hemoroidi su vidljivi i izvana te se ne mogu vratiti u unutrašnjost. Za hemoroide trećeg i četvrtog stupnja neophodan je operacijski zahvat.

Tko obolijeva od hemoroidalne bolesti?

Od hemoroidalne bolesti boluju žene, ali i muškarci, a Nacionalni institut za dijabetes te probavne i bubrežne bolesti iz SAD-a smatra da više od 75% ljudi ima hemoroide najmanje jednom u životu. Hemoroidi su učestali kod trudnica, a najčešće se javljaju u drugom i trećem tromjesečju zbog hormonalnih promjena, pritiska na maternicu, promjena u protoku krvi, ali i zatvora.

Oni se najčešće u potpunosti izliječe nakon trudnoće, odnosno nakon poroda. Isto tako, ova bolest pogađa i sve one koji vode sjedilački način života. Također, uzrok nastanka hemoroida mogu biti analne infekcije, loše prehrambene navike, kronični zatvor, proljev i genetske predispozicije.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Primjerice, ako su tvoji roditelji imali problema s hemoroidima, velika je vjerojatnost da ćeš ih imati i ti, a tome doprinose učestalo napinjanje na WC-u, podizanje teških tereta te neadekvatna prehrana poput ljute i začinjene hrane.

Kako ih spriječiti?

Hemoroidi su najčešće povezani sa zatvorom, stoga je bitno hraniti se pravilno. Dnevno pojedi barem jedan kuhani obrok, ali pripazi da ne bude vruć, prehladan, presladak ili prekiseo. Osim toga, uključi voće bogato flavonoidima, poput bobičastog voća jer obiluje bioflavonoidima, koji jačaju vene i time umanjuju nabreknutost krvnih žila te izbjegavaj grickalice.

Također, uključi i bakterije mliječne kiseline jer djeluju pozitivno na tvoja crijeva te su dobre za probavu i time sprječavaju nastanak zatvora. Isto tako, trudnicama se preporučuje uzimanje kantarionova ulja zbog analgetskih i antibakterijskih svojstava. Ulje će brzo zacijeliti rane i smanjiti otekline.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Osim toga, pijenje najmanje dviju litri tekućine na dan temelj je prevencije nastanka hemoroida, ali isto tako i izbjegavanje pića poput kave, čaja ili alkohola. I za kraj, ono što je jednako važno pri prevenciji hemoroida jest izbjegavanje dugotrajnog sjedenja. Stoga, izađi u prirodu, prošetaj s obitelji i na vrijeme spriječi ovu neugodnu bolest.

Kako bi bila sigurna da su tvoja crijeva u ravnoteži, odaberi Lactocare - dodatak prehrani koji sadrži samo pažljivo odabrane kombinacije dobrih bakterija za ciljanu primjenu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.