Školarci 29. prosinca 2022.

5 prednosti bavljenja hobijem za djecu

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjaci za dječji razvoj slažu se da djeca itekako imaju koristi od bavljenja hobijem jer takva vrsta aktivnosti može pomoći cjelokupnom razvoju djeteta. Donosimo 5 prednosti bavljenja hobijem za djecu.

Ako je tvoje dijete fascinirano čitanjem knjiga, crtanjem, skupljanjem sličica ili izrađivanjem maketa, to je pokazatelj da razvija hobi. Možda ti se čini da su djetetu potrebniji odmor i igra nakon školskih obaveza, ali hobiji nisu samo za ispunjavanje slobodnog vremena i razonodu. Naime, stručnjaci za dječji razvoj slažu se da djeca itekako imaju koristi od bavljenja nekim hobijem jer takva vrsta aktivnosti može pomoći cjelokupnom razvoju djeteta.

5 prednosti bavljenja hobijem za djecu

1. Pomažu u rješavanju stresa

Bavljenje hobijima pruža opuštanje za um i tijelo. Djeca su danas pod stalnim pritiskom - pritiskom da ostvare očekivanja, postignu rezultate i ciljeve, da se istaknu. Hobi koji ih zanima i opušta te im podiže raspoloženje, nudi im savršen 'bijeg' od briga, stresa i užurbanosti svakodnevnog života. Također, djeca imaju visoku razinu energije koju je potrebno usmjeriti na nešto korisno, a hobiji su se pokazali savršenim za to.

2. Potiču i njeguju kreativnost

Većina hobija iskorištava kreativni potencijal djeteta. Potiču djecu da koriste maštu i podržavaju slobodu izražavanja, gdje stvaraju nešto jedinstveno, nešto što je njihovo vlastito, a što kasnije mogu podijeliti s drugima. Dijete razvija svoje kreativne ideje kad piše pjesme ili priče, crta, slika, bavi se glazbom ili nešto izrađuje svojim rukama poput oblikovanja gline ili keramike. Čak i jednostavan hobi kao što je skupljanje novčića ili poštanskih maraka zahtijeva kreativnost u izlaganju kolekcije. 

3. Poboljšavaju kognitivne vještine

Hobiji omogućuju djeci da se bolje usredotoče i koncentriraju. Pomoću hobija razvijaju svoje sposobnosti rasuđivanja, analize i rješavanja problema. Neki hobiji zahtijevaju i strpljivost, a budući da je dijete strastveno u svom hobiju, spremnije je potruditi se kako bi prevladalo sve izazove. Na primjer, čitanje knjige zahtijeva vrijeme, strpljenje, koncentraciju i fokus.  

4. Dobri su za fizičko zdravlje

Hobiji koji zahtijevaju da djeca provode vrijeme vani čine ih fizički zdravijima i jačima. U današnje vrijeme kada su djeca puno vremena zatvorena u svojim domovima i ispred ekrana, hobiji kao što su sportovi na otvorenom, planinarenje, vrtlarstvo, promatranje i hranjenje ptica, briga o psu i šetnja, osiguravaju da su djeca dovoljno izložena sunčevoj svjetlosti i svježem zraku.

5. Pomažu u izgradnji društvenih vještina i šire krug prijatelja

Aktivnosti u kojima djeca trebaju komunicirati s drugima izgrađuju njihove društvene vještine. Hobiji koji uključuju putovanja, izlete i kampiranje pomažu djetetu da se prilagodi životu u kolektivu i grupama. Sudjelovanje u hobi grupama i interakcija s ljudima koji imaju slične hobije također poboljšava komunikativne vještine, a pomaže sklapanju prijateljstava i širi krug prijatelja s istim interesima. Kod bavljenja sportom dijete će naučiti i dobar sportski duh, poštenu igru i kako biti timski igrač.

Ako je tvoje dijete pronašlo hobi kojem se veseli i jedva čeka kad će mu se moći posvetiti, potakni ga u tome, a kako bi uvijek bilo spremno, za to mu je potreban praktičan i lijep ruksak u koji može staviti sve svoje važne stvari. Uz kupnju Lino žitarica u vrijednosti od 1kg imaš priliku dobiti Lino ruksak. Kad biraš Lino žitarice za svoje dijete, imaš veliki izbor koji uključuje: apsolutne lidere Lino Pillows Nougat i Milk - jastučići punjeni omiljenom Lino ladom, Lino Crunch i Crunch Duo, Lino Njammy - od cjelovitog zrna žitarica, te Lino Choco Caramel Flakes i Lino Honey Rings, jedine žitarice za djecu na tržištu bez glutena. 

 | Author: Promo Foto: Promo

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.