Školarci 02. siječnja 2023.

Zdravi desert koji će klinci obožavati

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sočna, hrskava, slatka ili kisela? Naravno riječ je o jabuci - jednoj od najpopularnijih, najdostupnijih i najzdravijih voćki. Saznaj zašto ih treba svakodnevno jesti i kako ih pripremiti

Čuli ste milijun puta: "Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van". Ispostavilo se da u tome ima više istine nego što mislite. Studije pokazuju da jabuke imaju snažne zdravstvene prednosti, osobito kada je riječ o borbi protiv kroničnih bolesti. 

Iako jabuka na dan neće otjerati sve bolesti, zdravu naviku uživanja u jabukama dobro je usvojiti, tvrde stručnjaci. Osobito ako imate na raspolaganju voće kojem znate podrijetlo i možete biti sigurni da nije prepuno 'kemije'. Imate li mogućnost opskrbiti se zdravim jabukama, navalite – razloga je i više nego dovoljno.

Naribajte jabuku u zdjelicu za doručak, pomiješajte je sa zobenim pahuljicama i jogurtom te pospite cimetom, naribajte u salatu s celerom i jogurtom ili skuhajte kompot od jabuka, dodajte suhe šljive te ih začinite klinčićima i cimetom - u svakom slučaju, kad je riječ o zdravim i finim receptima s jabukama, inspiracije ne nedostaje. 

Kada je najbolje vrijeme za pojesti jabuku?

No, čini se kako nije svejedno u koje doba dana pojedemo jabuku. Prema ayurvedi, određene namirnice treba jesti u određeno doba dana, a istraživanja su pokazala kako jabuku treba pojesti u jutarnjim satima. Jabuke obiluju vlaknima i pektinom koji se nalazi u kori jabuke.

Redovito jedenje jabuka pomoći će u gubitku neželjenih kilograma, održati kožu zdravom, poboljšati probavu i povoljno djelovati na dugoročno zdravlje. Pektin pomaže očuvanju zdrave mikroflore u debelom crijevu, što dodatno pomaže probavnom sustavu. Pektin iz jabuke uklonit će i toksine iz tijela te tako smanjiti rizik razvijanja raka.

Zbog djelovanja na probavni sustav, jabuku izbjegavajte jesti u večernjim satima jer može prouzročiti stvaranje plinova, ali i uzrokovati žgaravicu. 

Jabuke kriju brojne zdravstvene prednosti

Potrebu za svakodnevnim konzumiranjem voća i povrća potvrđuju brojne znanstvene studije. Stoga svakako posegnite za jabukom. Evo koje su zdravstvene prednosti jabuke:

Produljuju sitost

Jabuke produljuju sitost i smanjuju želju za kaloričnom hranom jer ne izazivaju brzi rast, a potom i pad šećera. Osim toga, i zubi će biti ljepši i zdraviji. 

Smiruju i opuštaju

Kvercetin je snažan prirodni antioksidans iz skupine bioflavonoida koji se nalazi u jabukama. On djeluje zaštitno na živčani sustav jer smiruje napetost, a prema istraživanjima, može pomoći protiv straha i anksioznosti.

Snažan imunitet

Dobar imunitet prva je linija obrane od bolesti, a u sezoni prehlada i viroza postao je važniji nego ikada. Jabuke jačaju imunitet ponovno zahvaljujući kvercetinu. Kako biste iskoristili sve potencijalne dobrobiti, nemojte guliti koru, naravno ako se radi o provjerenim, domaćim jabukama iz organskog uzgoja. Osim što jača imunitet, djeluje i protiv upala.

Štite srce i krvne žile

Jabuke su poželjne na jelovniku za zdravlje srca i krvnih žila. Brojna istraživanja pokazuju da jabuka na dan smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti, ali i opasnost od ugrušaka i moždanog udara. Zahvaljujući vlaknima jabuke su odlična namirnica za smanjivanje lošeg kolesterola, što je dodatni plus za zdravlje srca.

Probava u ravnoteži

Jabuke sadrže pektin, blagotvorni probiotik koji je izrazito koristan za zdravu probavu.

Za zdrava pluća

Jabuke pomažu i u borbi protiv raka. Osobito se preporučuju pušačima, kao prevencija protiv raka pluća. Fitokemikalije i vlakna u jabukama imaju antioksidativni učinak koji ima zaštitno djelovanje i protiv astme.

Štite od dijabetesa

Samo jedenje nekoliko jabuka tjedno može smanjiti opasnost od dijabetesa tipa 2. Studije su pokazale da su oni koji su jeli jabuke svaki dan smanjili rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 28 posto u usporedbi s onima koji su ih preskočili.

Jabuke u svakodnevnom životu

Jabuke su mališanima omiljena voćke. Pune su vitamina, minerala, prehrambenih vlakana i voćnih kiselina. Obiluju vitaminima C, A, B1, B2, B6 te mineralima kalijem, kalcijem, magnezijem i željezom. Jabuke možete ponuditi djeci narezane, kao zdravu grickalicu. 

Jabuke možete jednostavno uključiti u prehranu:

Pripremite ih svojim bebama u kašicama. Pire od jabuke, rižin puding s jabukama ili slatke pečene jabuke odlični su i zdravi recepti u kojima će mališani uživati

Pire od jabuke

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Pire od jabuke

Kako bi sačuvali što više hranjivih tvari iz voća i povrća, pokušajte ih pripremati na pari. Budući da probavni sustav bebe nije u potpunosti razvijen do prve godine života, dobro je dodati malo zdrave masnoće koja će pomoći u tome, poput kokosovog ulja ili maslaca.

Sastojci:

  • 2 jabuke, oguljene, narezane na kockice 

Priprema

  1. Stavite pripremljene jabuke u košaricu za kuhanje na pari iznad lonca napunjenog s oko 5 cm vode.
  2. Pripazite da voda ne dodiruje košaru. Pokrijte te kuhaj na slabijoj vatri 12-15 minuta.
  3. Kuhane jabuke stavite u blender i pripremite glatki pire. 

Rižin puding s jabukom

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Rižin puding s jabukama

Zdrav i ukusan desert koji će vam otkriti sve tajne drugačijeg pudinga. Probajte djeci pripremiti ovu slasticu, jednostavno i slatko!

Sastojci:

  • 1 šalica riže
  • prstohvat soli
  • 5 šalica kravljeg mlijeka
  • 0.5 šalice šećera
  • 1 žlica soka od naranče
  • 1 cijela jabuka
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 0.5 žlice meda.

Priprema

  1. U posudu stavite grijati rižu i sol s 1.5 šalicom vode. Kada zakuha smanjite jačinu vatre, djelomično poklopite i kuhajte dok se gotovo sva voda upije, od 6 do 8 min.
  2. Dodajte mlijeko i nastavite kuhati uz povremeno miješanje, dok riža potpuno omekša, a mlijeko se zgusne.
  3. Dodajte šećer i sok naranče te nastavite kuhati dok se šećer otopi, a zatim ostavite da se malo ohladi.
  4. Prije serviranja pospite cimetom, ukrasite kriškama jabuke i pošpricajte s malo meda.

Slatke pečene jabuke

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Slatke pečene jabuke

Pečena jabuka drugačiji je način na koji možete djeci poslužiti ovo zdravo voće. Ako vam pomognu u pripremi, bit će i slađe za jesti. Donosimo vam recept u čijoj pripremi i mališani mogu sudjelovati.

Sastojci:

  • 1 jabuka
  • grožđice
  • smeđi šećer
  • cimet.

Priprema:

  1. Operite ruke i jabuku, pričekajte da se osuši.
  2. Neka dijete otvori grožđice.
  3. Vi očistite koru jabuke i narežite na kriške. Kad ste gotovi, uključite dijete u pripremu. Neka stavi kriške u malu posudu za pečenje i ubaci 12 grožđica. Preko toga pospite malo smeđeg šećera i cimeta u prahu.
  4. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko 30 minuta, dok jabuka ne omekša. To je to!

Vjerujemo da jabuke ne treba više hvaliti. Dovoljno je argumenata da ih češće uključite u prehranu svoje obitelji. Ipak, nisu sve jabuke iste i kad možete uvijek pazite na podrijetlo voća koje koristite. Kupujte lokalno jer takvo voće i povrće sadrži više vitamina i minerala jer je prešlo kraći put od polja do stola. 

Najveći voćnjak jabuka u Hrvatskoj je Obreška, kod Ivanić-Grada. Proizvodnjom jabuka u tom voćnjaku upravlja ENNA Fruit, vodeća tvrtka za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju i preradu voća i povrća na području HR i regije. Svojim kupcima osigurava kontinuiranu opskrbu svježim voćem i povrćem iz Hrvatske i svijeta. Enna Fruit je posebno usmjerena na voće i povrće iz lokalnog uzgoja, kao što su domaće jabuke iz voćnjaka Obreška koje su zdrave, pažljivo ubrane, skladištene i pripremljene za pakiranja prema trgovačkim lancima.

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Energia naturalis.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.