Školarci Slobodne aktivnosti 04. prosinca 2019.

Vodimo te na obiteljsko klizanje u tebi najbližem gradu

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako tvoje dijete još uvijek ne zna istinu o Djedu Božićnjaku, onda mu ovih dana sigurno priprema jedno poduže pismo. No, jesi li znala koliko mu to zapravo pomaže? U tekstu otkrivamo zašto djecu treba poticati na ovu aktivnost

Tvoje dijete svake godine tradicionalno piše pismo Djedu Božićnjaku? Onda si sigurno primijetila kako mu se stil pisanja mijenjao tijekom godina. U ranijim godinama mališani obično dvjema, trima rečenicama suptilno Djedici daju do znanja o kojem poklonu maštaju. Kasnije, kad su malo stariji, već počinju davati i upute gdje taj poklon može pronaći, a na kraju mu čak napišu listu na kojoj su pokloni rangirani po prioritetima.

Sin mi ima 7 godina i što je odrasliji, to su mu želje veće, odnosno pokloni postaju sve skuplji,  kaže Ana (38) i dodaje da je želja njezina sina da mu Djed Božićnjak ove godine donese pametni sat. Martina (43) pak kaže da se želje njezine kćeri Iskre ne mijenjaju s godinama te da je uvijek riječ o okvirno istoj materijalnoj vrijednosti.

Iskra (10) ne prati dječje trendove pa u pismu rijetko kad traži neki poklon koji je trenutno skup i popularan, kaže Martina i ističe da je zahvalna što je to tako. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Pisanje sa svrhom

Bez obzira na to kakve želje dijete ima, pisanje pisma nešto je što roditelji trebaju poticati. Osim što izrada pisma potiče maštu i kreativnost, njome dijete također razvija vještinu pisanja. Pritom je važno znati da kakvo god pismo tvoje dijete napisalo, ono ga uči jednu važnu lekciju - da pisanje ima svrhu! Često pišemo kako bismo komunicirali s drugima, ali ponekad je cilj naših pisama postizanje nekog većeg cilja. Nekad je to prijava za posao, a u dječjem su svijetu to zabava i pisanje pisma Djedu Božićnjaku zbog poklona. Poanta je u tome da obje aktivnosti imaju svrhu jer se djeci katkad može učiniti da je pisanje uzaludno. Tada im je teško veseliti se toj aktivnosti te ju zato mogu doživjeti beskorisnom i dosadnom. 

Pažljiv odabir riječi

Postoji još jedan razlog zbog kojeg je ovo poželjna aktivnost. Pismo Djedu Božićnjaku ili pisanje zahvalnica i čestitki mogu djecu naučiti kako da razviju svoj stil pisanja. Kada djeca pišu za stvarnu publiku i stvaran cilj, mogu naučiti jednu važnu lekciju u procesu pisanja - kako birati riječi sukladno onome o čemu pišu. Primjerice, kad pišu Djedici, oslovljavaju ga s "Dragi Djede Božićnjaku" jer ga osobno ne poznaju i žele mu pokazati poštovanje. S druge strane, ako pišu čestitku mami ili tati za rođendan, stil pisanja bit će prisniji.

I ti sudjeluj u izradi!

Izrada pisma može biti i odličan način kako roditelji mogu provesti kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom. Uz to mu mogu dati i neke dodatne ideje ili mu pokazati kako ukrasiti tekst i kuvertu. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

- Moje dvije kćeri ulažu puno truda u pisanje pisma Djedu Božićnjaku. Na početku pisma obavezno spomenu koliko su bile dobre cijele godine i da su slušale roditelje. Zatim napišu listu svojih želja i mole za nešto s popisa, ne sve. Na kraju pisma obavezno spomenu i kolačiće koje su pripremile za Djeda Božićnjaka i gdje će se oni točno nalaziti - kaže Natalija (37) i dodaje da pisma obično budu duža i šarena te da je skoro svako slovo drugačije boje.

- Za naslovnu stranu pisma zajedno crtamo svoje božićno drvce kako bi ga Djed znao prepoznati i ostaviti im poklone ''pod pravim borom''. Često izrezujemo i pahulje te ih lijepimo na pismo jer one svaki Božić priželjkuju da padne snijeg. Izrada pisma za Djeda Božićnjaka kod nas traje čak i 2 do 3 dana i, iskreno, uživamo u tome - kaže naša sugovornica te dodaje da je to i njoj izvrstan način za opuštanje.

Imaš sačuvana pisma svog djeteta ili ono baš ovih dana priprema listu novih poklona za Djeda Božićnjaka? Super! Upravo to pismo može osigurati tebi i tvojoj obitelji ulaznice za blagdansku uživanciju na ledu. 

Pravila natječaja možete pogledati ovdje

*Najkreatvnije pismo Djedu Božićnjaku poslala nam je Marija Barković, a sastavila ga je malena Rita. Čestitamo od srca!

 | Author:

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.