Školarci Slobodne aktivnosti 17. prosinca 2018.

6 pravila kojih se morate držati prilikom uređenja sobe

Foto: Pexels

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dijete ima mnogo potreba i želja, a roditelji moraju biti domišljati i kreativni kako bi sve to izbalansirali. Izdvajamo ono što bi svakako trebalo uzeti u obzir pri uređenju dječje sobe

Pri uređenju dječje sobe često se sudaraju želje i mogućnosti jer i dijete i roditelji imaju mnogo želja, a ograničen prostor i budžet veliki su izazovi. U obzir treba uzeti i činjenicu da djeca brzo rastu te im se brzo mijenjaju ukusi i potrebe, stoga je pametno od samog početka voditi računa o tome da se izabrano rješenje može prilagođavati kako dijete raste. No, prije nego što se zanesemo fotografijama kreativnih dječjih soba kojih je pun internet, moramo proći listu obaveznih elemenata u uređenju dječjeg kutka.

Za sve aktivnosti

U idealnom slučaju dječja soba trebala bi sadržavati tri osnovne zone: za spavanje, igranje i rad (školska djeca), s tim da su djeca, naravno, najviše zainteresirana za igranje. Najviše će ih oduševiti neuobičajena rješenja kao što su mali šator na sredini sobe, zid na koji se mogu penjati, namještaj u koji je moguće uvući se, krevet u zidnoj niši itd. Drugim riječima, soba koja se razlikuje od onih za odrasle i od „običnih“ soba njihovih prijatelja. Radni stol treba staviti u kutak koji nije na prolazu i po mogućnosti je osvijetljen prirodnim svjetlošću.

 | Author: VELUX Foto: VELUX

Njihov ukus, a ne naš

Uzmi u obzir dječje želje i ne nameći im svoj ukus. Oni ne cijene minimalizam i nije im važno da su krevet i ormar od istog materijala i u istoj boji, niti ih impresionira renome proizvođača. Baš naprotiv, šarenilo boja i uzoraka njih će veseliti više nego uporabna vrijednost namještaja (o čemu mora razmišljati roditelj). Kreveti na kat koje si izabrala zbog ograničenog prostora njima će biti jako zabavni za igranje, građenje kućice uz pomoć plahte itd. Roditelji samo moraju osigurati da se dijete lako penje na „gornji kat“ i da je ogradom dobro zaštićeno od pada dok spava.

 | Author: VELUX Foto: VELUX

Sve za odlaganje

Djeca skupljaju i čuvaju mnoge stvari koje su im iz nekog, roditeljima nepoznatog, razloga zanimljive, svoje igračke i još koješta, pa je u dječjoj sobi potrebno osigurati mnogo prostora za odlaganje, odnosno takav bi namještaj trebao biti prioritet. Govorimo o sanducima ispod ležaja, tabureima, lako dostupnim policama, ormarićima i maštovitim kutijama. Ne sumnjaj da će ih dijete sve uspjeti popuniti samo ako ih može samostalno dosegnuti, što je kriterij i za odabir dječjeg ormara.

Personalizacija

Kao što smo već spomenuli, djeca rastu i mijenjaju ukuse i uzore te će sigurno htjeti mijenjati i uređenje svoje sobe. Buntovnoj tinejdžerki možda se baš i neće sviđati ružičasta boja zidova koju još uvijek većina ljudi vezuje uz žensku djecu. Da si posve ne zakompliciramo život, financijski i organizacijski, preporučuje se zidove odmah obojiti u neutralne boje, a dijete ih potom može personalizirati po svojoj volji, primjerice likovima svojih junaka, koji se tijekom godina mijenjaju. Takvi detalji naići će na dječje odobravanje kad uređujemo sobu te mu pomoći da se u novom prostoru osjeća dobro. Štoviše, djeca su u obožavanju svojih junaka neumjerena, pa im nimalo neće smetati isti motiv na posteru, zavjesama, sjenilu, roletama i posteljini.

Sigurnost

Dječja soba, njihovo privatno carstvo, dugo će biti prostor za nesputanu igru, zbog čega jedan od roditeljskih prioriteta treba biti sigurnost. Djeca ne bi trebala moći sama sasvim otvoriti prozor, rubovi namještaja ne bi trebali biti oštri, sav namještaj treba stabilno stajati, a podloga za sjedenje i igranje treba biti podstavljena. Za malu djecu ne preporučuju se ladice na zaključavanje i komadi koji se lako mogu zaglaviti. Osim što moraju biti lako perivi, tepisi ne smiju biti klizavi na površini poda.

 | Author: VELUX Foto: VELUX

Svjetlo

Bez sunčeve svjetlosti život nije moguć, a ništa manje nije važna rasvjeta u zatvorenom prostoru. Od nježnog mliječnog svjetla za bebu do sjenilom usmjerene vanjske svjetlosti i lampe na radnom stolu školarca, svjetlo je neprestano prisutno u našim životima. Osigurajte da u svojoj sobi djeca ne mogu doći do vrele žarulje i da su im prekidači lako dostupni (na njihovoj visini). U dječjoj je sobi neizostavno noćno svjetlo jer mnogoj djeci (a i nekim roditeljima) nije ugodno u potpunoj tami. Štoviše, ovakvo se svjetlo preporučuje i u kupaonici jer je svi članovi obitelji koriste i noću. U ovo blagdansko vrijeme, a i inače, svjetlosni efekti odlično mogu stvoriti čarobnu atmosferu, primjerice kad na zid projicirate zvjezdice.

 | Author: VELUX Foto: VELUX

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.