Školarci Škola 22. rujna 2022.

Službeno je: Ema Donev se plasirala u finale prestižnog natjecanja mladih znanstvenika

Foto: YouTube
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stigli su službeni rezultati natjecanja Breakthrough Junior Challengea! Hrvatica Ema Donev ušla je u finale globalnog natjecanja mladih znanstvenika Breakthrough Junior Challenge. To je potvrđeno i na službenoj stranici natjecanja, na kojoj je Ema označena s "top in popular vote".

Ema Donev (14) finalistica je ovog prestižnog natjecanja, koje potiče kreativno razmišljanje o znanosti. Riječ je o djevojčici koja je ovih dana osvojila srce Hrvatske.

Rezultati na Facebooku su bili 89 tisuća lajkova za 14-godišnju Emu i 83 tisuće lajkova za drugoplasiranog Abela iz Amerike. Na YouTubeu Ema ima 69 tisuća lajkova, dok Abel ima 71 tisuću. To znači da je ukupni broj za Emu 158 tisuća lajkova, a za Abela 153 tisuće lajkova.

Kako bi ispunila svoje snove i postala astrofizičarka, prijavila se na natjecanje, a ako pobijedi, osvojit će 250.000 dolara vrijednu stipendiju za željeni fakultet, kao i renovaciju škole koju pohađa u vrijednosti od 100.000 dolara. Osim toga, pobjednica ili pobjednik natjecanja odabrat će i učitelja koji ga je inspirirao i potaknuo interes za znanost. Taj će učitelj također biti nagrađen, s čak 50.000 dolara. Sad ju čeka još jedan krug natjecanja, gdje će se prosuđivati njen rad, znanje i osobine, ali izabrana je kao "popularni kandidat". 

Ema je zahtjevnom prijavom na Breakthrough Junior Challenge sama odradila sve što je mogla jer je stručni žiri upravo njezin rad odabrao među 30 najboljih od čak 2400 prijava kandidata iz cijelog svijeta. No prema pobjedi su je mogli odvesti isključivo lajkovi pa se ovih dana cijela Hrvatska udružila da joj pomogne ostvariti san.

Do jučer je bila u napetoj završnici s Amerikancem Abelom, porijeklom iz Etiopije, a danas su ju službeno proglasili kao pobjednicu u glasovanju. Prikupila je najviše lajkova na svom YouTube videu te videu na Facebooku u kojima je objasnila pojam entropije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.