Školarci Škola 24. kolovoza 2020.

Neizvjesna situacija: Neki razredi će se dijeliti na pola, a u učionici je obavezan razmak od 1,5 metar ili maske

1/2
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Danas u 15 sati u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljene su Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola.

Upute je predstavio ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs i dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a te ujedno koordinatorica Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021.

Fuchs je ranije potvrdio kako će školska godina početi 7. rujna u svim županijama te kako će, u skladu s epidemiološkom situacijom, lokalni stožeri moći davati dozvole pojedinim ravnateljima i školama da se pojedine mjere pojedinoj školi na pojedinom mjestu olabave ukoliko situacija ne zahtjeva rigoroznije varijante. 

"Ova uputstva odnose se na djecu predškolske i školske dobi. Uvijek postoji mogućnost zaraze u kućanstvu. Upute su pisane na način da svaka škola i vrtić mora napraviti sve što se može i prilagoditi specifičnostima jer su uvjeti drugačiji diljem Hrvatske. Osnovno pravilo je da u školu ne ide onaj koji ima simptome ili ima saznanja da je zaražen. Treba održavati razmak, treba odvajati druge i smanjiti kontakte, treba održavati higijenu i redovito provjetravati" - poručila je dr. sc. Ivana Pavić Šimetin. 

 | Author: Raif Okić/24sata Foto: Raif Okić/24sata

Predlaže se dvosatna ili trosatna nastava, rad u dvije smjene za one koji do sada tako ne rade. 

"Da ne počinje nastava za sve u isto vrijeme i vrijeme odmora nije u isto vrijeme, tu je pitanje i zamjenskog prostora za slučaj da u nekoj učionici ima preveliki broj učenika za distancu" - poručila je. 

"Za učenike od 5. do 8. razmaka je pitanje distanca 1,5 metar, a za srednjoškolce i do 2 metra. Ako su iscrpljene sve druge mogućnosti, može se razmišljati o turnusima da jedni učenici idu u jednom periodu, drugi u drugom, ovisno o tome kako će škola smatrati da je najbolje", rekla je.

Maske su obavezne u nekim situacijama

"Za nastavnike maska ili vizir za učitelje koji čekaju da po dijete dođe roditelj. Treba imati i prostor za čekanje. Maske su obavezne kod intimne njege djeteta, to se odnosi na malu djecu, komunikaciju djelatnika škole međusobno, za roditelje i druge koji ulaze u škole, iako taj ulazak treba smanjiti na minimum. U javnom prijevozu u skladu s odlukama. Za pomoćnike u nastavi, zdravstvene djelatnike, za "trećeg" odgajatelja, obavezne su za učenike od 5. razreda i srednje škole, kao i nastavnike, ako se u učionici ne može postići razmak od 1,5 do 2 metra. Ako se može postići razmak, za učenike ne trebaju maske, ali za nastavnike treba dok su na hodniku ili u zajedničkim prostorijama", poručila je. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Apelira se i na roditelje da svaki dan trebaju izmjeriti temperaturu djeci prije nego što odu u školu, dok bi srednjoškolci to trebali sami raditi. 

Pravila za djecu od 1. do 4. razreda 

"Od 1. do 4. razreda se treba i upisati ta temperatura svaki dan. Kada se utvrdi kod nekog djeteta u školi da ima znakove zaraze, jako je važno da se takvo dijete, ako se to dogodi kod kuće, ne dolazi u školu, a ako se dogodi u školi, da ga se odvoji od ostalih učenika i pozove roditelja. Nastavnici trebaju odmah napustiti ustanovu ako imaju simptome. Ravnatelj odmah treba javiti epidemiologu svako grupiranje ljudi sa sumnjom na Covid-19 ", poručila je i dodala da se to odnosi na slučajeve u kojima se dvoje ili više učenika u jednom razredu zarazi. 

"Tada započinje epidemiološki nadzor koji ovisi o pravilima struke, ali ipak moramo biti svjesni da će to za školu i vrtić značiti izricanje mjera samoizolacije za sve one koji su bili u kontaktu s pozitivnim učenikom, djetetom ili nastavnikom, što će biti u praksi jedan razredni odjel",  poručila je. 

Ministar Radovan Fuchs rekao je da postoji razlika u osnovnoj školi od 1. do 4. razreda te od 5. do 8. razreda. Djeca pohađaju školu  u "balončiću" i "mjehuriću", gdje se formira izdvojena kohorta koja sprječava miješanje. Zabranjuje se ulazak stranih osoba, dovođenje djece je do ulaza škole gdje preuzimaju razrednice. 

Sva djeca su u razredima bez maski i učiteljica je bez maski - poručio je. 

Što se izborne nastave tiče i drugog učitelja, nastavnik može predavanje držati jedino s maskom. Nema spajanja djece iz drugih razreda i zajedničkih grupa - rekao je Fuchs za učenike od 1. do 4. razreda. 

Što se tiče za učenike od 5. do 8. razreda, postoje iste osnovne epidemiološke mjere. 

"Razredi se dijele na pola da bismo osigurali potreban prostor između učenika da oni sjede bez maski. Ako su učionice manje, onda su nužne maske, ali bilo bi dobro da se osigura fizička distanca", poručio je ministar. 

Mjere se mogu ukinuti ako je situacija dobra 

Ravnatelj u dogovoru sa stožerima može zatražiti da se dozvoli spajanje razreda i odvijanje normalnog nastavnog procesa ukoliko je epidemiološka situacija povoljna. Ista stvar je i za srednje škole. 

"Nošenje ili nenošenje maski ovisi o distanci učenika. Sve mjere idu time da se čim manje drugih osoba miješa i dolazi u kontakt s jednim razredom i to se pokušava dobiti s blok-nastavom ili podjelom razreda na pola da bi se osiguralo dovoljno široki prostor. Sva djeca koja se kreću školskim hodnicima moraju nositi maske, kao i transportu do škole. To su osnovne stvari modela, mogu odmah i najaviti da je u pripremi daleko širi dokument koji ove osnovne postulate koji razrađuje ovu priču u različitim scenarijima i trebalo bi olakšati ravnateljima i ostalim dionicima", poručio je ministar. 

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Što je s maskama? 

Što se maski tiče, ministar je rekao da će ministarstvo pomoći, no ističe kako bi on "kupio četiri platnene maske" kako bi dijete dnevno imalo dvije i dvije zamjenske za idući dan, dok se prve ne operu. 

Dio osnivača je na razini gradova i županija već spomenuo da će osigurati maske za učenike, ja sam to spomenuo na sastanku sa županijskim stožerima, mi očekujemo da se oko toga potrude i osnivači škola, ali ako oni zapnu, onda ćemo uskočiti i mi - rekao je. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Online nastava

Ministar je napomenuo i da postoje dva scenarija za online nastavu. 

- Jedan je kada cijeli razred pošaljete u samoizolaciju jer je netko od učenika ili nastavnika pozitivan. 

Druga varijanta je podjela razreda da bi se dobio dodatni prostor kako bi se dobila distanca. Nastava se sinkronizira. Oni koji su u učionici, slušaju gradivo licem u lice, a onaj drugi dio prati to online. Upravo zbog toga se u ciklusima, ako se radi o podjeli razreda, te grupe rotiraju. One se mijenjaju da svi imaju isti broj sati licem u lice i preko ekrana - poručio je. 

Fuchs je istaknuo kako je najnepovoljnija varijanta da djeca budu cijelo vrijeme kod kuće i da se zato došlo do izrade novih uputa. 

Pavić Šimetin rekla je kako škola ne treba obavještavati epidemiologe ako bude samo jedan slučaj koji pokaže simptome korona virusa. No, ukoliko se pojavi više njih, kao što je i napomenula, primjerice dvoje u jednom razredu, ravnatelji trebaju obavijestiti epidemiologe koji onda provode nadzor. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.