Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 19. rujna 2022.

Slučaj princa Georgea pokrenuo raspravu: Treba li malu djecu voditi na groblje i sprovode?

Foto: Chris Jackson/Press Association/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako s malom djecom razgovarati o smrti i gubitku bližnjih i trebaju li najmlađi ići na groblje i na sprovode? U nastavku pročitaj što o ovoj temi kažu stručnjaci.

Princs William i Kate Middleton razmišljali su hoće li na današnji sprovod kraljice Elizabete povesti svog najstarijeg sina, princa Georgea i kćer Charlotte, tvrde strane mediji. Viši savjetnici palače predložili su novom princu i princezi od Walesa da dopuste princu Georgeu da prisustvuje sprovodu jer će to kako kažu poslati "snažnu i simboličnu" poruku naciji.

Devetogodišnji princ George sada je drugi u redu za prijestolje, a mnogi smatraju da bi zbog toga trebao biti prisutan na prabakinom sprovodu. "George će jednog dana biti kralj, a njegova dužnost počinje sada, odavanjem počasti svojoj baki koja će biti upamćena kao Elizabeta Velika", napisao je jedan korisnik društvene mreže. "Moramo vidjeti Georgea na sprovodu u ponedjeljak. On je budućnost naše monarhije", složio se drugi. 

Ipak, drugi misle da je princ premlad da bi svjedočio tome. Naime, mnogi roditelji brinu se kako bi takva iskustva mogla biti traumatična za malu djecu te na neki način 'štite' svoju djecu od smrti dok su još mala kako im ne bi 'ukrali' savršeni dio bezbrižnog i neopterećenog djetinjstva.

"On ima samo devet godina. Ne mislim da je to u redu. Nije dovoljno emocionalno sazrio da bi se nosio s tim", napisao je komentator. "Tjerati dječaka da nosi teret zemlje na svojim ramenima je ludost. Pustite ga da ima djetinjstvo", poručio je drugi.

Možda te zanima... Kraljica Elizabeta najvažniju životnu lekciju naučila je od svoje majke Roditelji

Iako do posljednjeg trenutka nije bilo sigurno hoće li praunuci biti prisutni na pogrebu prabake, prema najnovijim informacijama koje donose strani mediji, Princ George i princeza Charlotte prisustvovat će kraljičinom državnom sprovodu u Westminsterskoj opatiji koji će se održati kroz nekoliko sati. Dvoje mladih članova kraljevske obitelji prošetat će crkvom u procesiji iza lijesa pokojne monarhinje.

Budući kralj i njegova mlađa sestra hodat će rame uz rame iza svoje majke i oca, princa i princeze od Walesa, a slijedit će ih ih vojvoda i vojvotkinja od Sussexa. Njihov djed, kralj s kraljicom supružnicom krenut će odmah iza lijesa, a slijedit će ga princeza Anne i viceadmiral sir Tim Laurence, zatim vojvoda od Yorka, zatim grof i grofica od Wessexa, a na posljetku William i Kate. Najmlađi sin Williama i Kate princ Louis neće biti prisutan na sprovodu. Na pitanje kako se njezina djeca nose nakon što su izgubila prabaku, princeza Kate je prošli tjedan otkrila da su "djeca dobro i da se o njima brinu u školi".

Trebaju li mala djeca ići na groblje i sprovode?

Prema nedavnom istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji, čak 48 posto roditelja izjavilo je da je neprikladno da djeca mlađa od 12 godina prisustvuju sprovodima. S druge strane, dr. Daniel Oppenheim, psihijatar i autor knjige 'Razgovori s djecom o životu i smrti', smatra da je svako vrijeme pravo vrijeme za odlazak na groblje.

On naglašava kako je posjet groblju prilika roditeljima da malu djecu nauče nekoliko važnih stvari: "Taj trenutak razmišljanja na grobu voljene osobe, prilika je za roditelje da objasne djeci cijelu svrhu groblja, mjesta na kojem počiva osoba koju smo voljeli, koju ćemo nastaviti voljeti i na kojem se možemo ponovno povezati s tom osobom.

Na taj način znamo da je ta osoba blizu nas, a ne bilo gdje ili nigdje", istaknuo je psihijatar i dodao kako je posjet groblju također prilika da roditelji objasne djetetu kako smrt ne predstavlja vječno nestajanje: "Ta osoba više nije fizički prisutna u našem svakodnevnom životu, ali ona ostaje u našim mislima i uspomenama." Što sam rekla sinu kada je umrla baka?

Međutim, psihijatar podsjeća roditelje kako nije nužno da malo dijete prisustvuje sprovodu. "Ako je dijete tjeskobno, plašljivo ili uzrujano, puno je bolje ostaviti dijete na čuvanju kod osobe od povjerenja." Također dodaje kako uzrujanost i emocionalnost roditelja i drugih odraslih može preplašiti i zbuniti malo dijete, ali zato je važno unaprijed pripremiti objašnjenje koje će pomoći ublažiti potencijalne strahove kod djeteta. 

Što ti misliš o ovoj temi? Napiši nam mišljenje u komentarima!

Pas za stan Možda te zanima... Kako pomoći djetetu da se nosi s gubitkom kućnog ljubimca? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.