Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 30. travnja 2014.

Dijete vam ima loše držanje? Saznajte kako mu pomoći!

PBS
Foto: PBS
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kineziološko učilište body tehnike organizira stručni seminar 'Strukturalne promjene kralježnice u djece - posljedice i rješenja', koji će se održati 17. svibnja. Razgovarali smo s jednom od predavačica na seminaru o tome kako spriječiti loše držanje

"Danas se djeca sve ranije žale na bolove u leđima, a istraživanja pokazuju da svaki drugi školarac ima neki oblik lošeg držanja. Kretanjem i svladavanjem osnovih motoričkih zadataka dijete bi biološkom samokorekcijom uspjelo ispraviti nedostatke u posturi, no današnje generacije ne koriste mogućnosti igre i slobodnog kretanja. Sjedeći način života nije samo rezerviran za odraslu radnu populaciju, već su i naša djeca zarobljena za pisaćim stolovima, s očima uprtim u ekran. Skoliotična i kifotična loša držanja postala su redovna dijagnoza školskih liječnika i ortopeda", kaže prof. kineziologije Gordana Majerić, master body instruktorica i predavačica na Kineziološkom učilistu body tehnike, koje u svibnju organizira  stručni seminar pod nazivom “Strukturalne promjene kralježnice u djece - posljedice i rješenja.” 

Kako motivirati dijete da se 'ispravi'?

Ono što treba mijenjati je svijest, prvo roditelja, a zatim i samog djeteta, smatra Gordana Majerić te predlaže:

"Možete djetetu prilagoditi uvjete u kojima uči, primjerice pisaći stol i visinu i oblik stolice, potaknuti ga da pri rješavanju domaćih zadaća mijenja položaj te da dio vremena provede i ležeći na trbuhu ili sjedeći na podu, inzistirati na vremenu za igru i kretanje, promatrati držanje djeteta i usmjeriti mu pažnju na to. Djeca kopiraju pa bi pravilno držanje trebalo krenuti od onih koje djeca gledaju svakodnevno, kao modele – od starijih!"

PBS | Author: PBS Foto: PBS

Naglašava da bi pri skretanju djetetove pažnje na njegovo držanje "instrukcije" svakako trebale imati pozitivan i motivirajući prizvuk, a nikako osuđivački "Savjetujem roditeljima da to čine kroz igru, pred ogledalom, simulirajući razne situacije, primjerice sjed u školi, sjed u parku s prijateljima, stajanje pred pločom, razgovor s učiteljicom, druženje s najboljim prijateljem – svaka od tih situacija dovodi dijete u drugačije psihološko stanje: opušteno ili napetije. Bitno je da se prepozna koju poruku odašiljemo svijetu samim svojim stavom. Kako unutarnje raspoloženje djeluje na našu ekspresiju i posturu, tako proces ide i u obrnutom smjeru: 'uspravan' stav i pozitivan doživljaj tijela donosi veselje, hrabrost i samopoštovanje", objašnjava kineziologinja.

Seminar o prevenciji i korekciji loših držanja

Ustanova za obrazovanje odraslih Kineziološko učilište body tehnike organizira  stručni seminar pod nazivom “Strukturalne promjene kralježnice u djece - posljedice i rješenja.” Seminar će se baviti osnovnim lošim držanjima (kifozom, lordozom i skoliozom) u djece predškolske i školske dobi te će ponuditi rješenja kako ih prevenirati i korigirati. 

PBS | Author: PBS Foto: PBS

Djeca u svom rastu i razvoju ne demonstriraju isto tjelesno držanje kao odrasle osobe, a složena funkcionalna transformacija djeteta ne odvija se pravilno i jednako. Ukoliko je djetetu pružena mogućnost svladavanja osnovnih oblika kretanja, te ukoliko njegov mišićni i neurološki sustav dobiju adekvatne podražaje, slabost posturalne muskulature ublažava se sazrijevanjem, odnosno događa se tzv. biološka samokorekcija loših držanja.

Stručni seminar pruža jasne smjernice u kojoj dobi i u kojem obujmu uvrstiti sadržaje stabilizacije, zglobne pokretljivosti, neuroloških zadataka i funkcionalnih kapaciteta.

Nadalje, seminar će ukazati na važnost:
1.    prehrane 
2.    dječje psihologije (pozitivnog stava, motivacije, stvaranja "sretnog" djeteta) 
3.    anatomskih osnova primjerenih razumjevanju djeteta (spoznaja vlastitog tijela)

Stručni seminar je namijenjen svim stručnjacima koji potiču holističan pristup u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima, rekreaciji, zdravstvenom odgoju, medicini, znanosti, rehabilitaciji u svim fazama: od djeteta u razvoju do odraslog organizma s naglaskom na predškolske i školske generacije. Na seminaru se očekuje 50-ak sudionika iz Hrvatske i okolnih zemalja.

Seminar će se održati 17. svibnja 2014. od 13 sati u prostorijama Ustanove za obrazovanje odraslih Kineziološko učilište body tehnike, Jurkovićeva 19 u Zagrebu. Cijena seminara je 400 kuna, a za body instruktore s važećom licencom je besplatan.

Za prijave i sve dodatne informacije obratite se na mail: uciliste@pbs.com.hr ili tel: 01 4621 456

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.