Školarci 25. kolovoza 2021.

Potaknite mališane na brigu o okolišu i osvojite cool nagrade!

Foto: Promo fotografije / Studenac

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ljeto je za mnoge od nas nezamislivo bez odmora uz more i opuštanja uz morske radosti. No, iako se u sezoni ljetnih užitaka teške teme čine nekako daleko, upravo je ovo idealno vrijeme da se podsjetimo na prijetnje kojima su izložena mora i oceani i na nužnost brige o okolišu

Ljeto je za mnoge od nas nezamislivo bez odmora uz more i opuštanja uz morske radosti. No, iako se u sezoni ljetnih užitaka teške teme čine nekako daleko, upravo je ovo idealno vrijeme da se podsjetimo na prijetnje kojima su izložena mora i oceani i na nužnost brige o okolišu. 

Sve više ekstremnih vremenskih uvjeta, od prekomjernih kiša, snažnih vjetrova do suša i požara, posljedice su klimatskih promjena koje su vidljive u svim dijelovima svijeta. Klimatskim promjenama iznimno su pogođeni oceani i mora. Promjene temperatura mora, među ostalim, dovode do otapanja ledenjaka te ugrožavaju opstanak biljnih i životinjskih vrsta. Dodatni su problemi iskorištavanje nafte i plina, pretjeran izlov ribe te velika količina plastike i mikroplastike zbog koje mnogobrojna morska bića izumiru. 

Stručnjaci procjenjuju da svake godine u mora i oceane dospije oko 12,7 milijuna tona plastike, što je istovjetno jednom kamionu plastike svake minute. 

Mediteran, kojeg je Jadransko more dio, jedno je od najugroženijih područja. U njega, prema procjenama, svake godine dospije više od 200 tisuća tona plastike. 

 | Author: Promo fotografije / Studenac Foto: Promo fotografije / Studenac

Sve navedeno posljednjih je godina u prvi plan gurnulo teme klimatskih promjena i nužnosti brige o okolišu radi opstanka života svih vrsta na Zemlji. Ujedinjeni narodi 2015. godine u okviru dokumenta „Mijenjamo svoj svijet: Agenda za održivi razvoj do 2030. godine“ usvojili su 17 globalnih ciljeva održivog razvoja. Četrnaesti cilj, među ostalim, obvezuje nas da do 2025. znatno smanjimo sve vrste zagađivanja morskih resursa, a posebno one aktivnosti koje dolaze s kopna.

Što možemo učiniti? 

Za popravljanje situacije još uvijek nije kasno i svi možemo dati svoj doprinos. Upravo s ciljem da sa svojim zaposlenicima doprinese očuvanju prirode, Studenac je pokrenuo društveno odgovorni projekt „Korak bliže prirodi“. U sklopu projekta Studenac je u partnerstvu s ronilačkim klubovima dosad proveo dvije akcije čišćenja mora i priobalja, a u rujnu će se održati i treća ekoakcija. Dosadašnji rezultat je više od 70 kubika uklonjenog otpada iz Jadrana, a to je tek početak! Osim samih akcija čišćenja, projekt je usmjeren i na edukaciju i osvještavanje o važnosti brige za okoliš, osobito mlađih naraštaja.

Upoznajte mališane s ekoekipom! 

Kako bi se generacijama koje stasaju približila tema brige za more, osmišljeni su likovi ekoekipe projekta „Korak bliže prirodi“: Ornela, Helga, Krešo i Robi, koji svojim ekološkim savjetima šire znanje i potiču na brigu o prirodi. Ilustrirani likovi svi su redom stanovnici Jadrana kojima onečišćenje predstavlja prijetnju i ugrožava živote. Za poticanje brige o prirodi od malih nogu osmišljena je i edukativna bojanka svima dostupna za preuzimanje. 

 | Author: Promo fotografije / Studenac Foto: Promo fotografije / Studenac

Nagradni natječaj za male kreativce

Sa željom da školarce dodatno potakne na brigu o prirodi, Studenac je pokrenuo i nagradni natječaj za učenike prvih četiriju razreda osnovne škole. Nagradni zadatak za mališane je da nacrtaju svojeg omiljenog lika ekoekipe, ili njih više, u okruženju to jest bilo kojoj situaciji do koje ih odvede mašta. Imaju li poruku za posjetitelje Jadrana, pomažu li čistiti okoliš, kako izgleda njihov dan – neka su od pitanja koja im mogu poslužiti kao inspiracija za crteže. 

Za sudjelovanje u natječaju potrebno je posjetiti Facebook stranicu Studenca te ispod statusa nalijepiti fotografiju rada svojeg školarca. Stručni žiri Studenca odabrat će dva najbolja rada koji će osvojiti školske ruksake, a nagradit će i dodatnih 20 najboljih radova. Svi odabrani radovi bit će izloženi u odabranim prostorima Studenca. Nagradni natječaj traje sve do 1. rujna 2021. 

Stoga, potaknite svoje mališane da sudjeluju u kreativnom natječaju i osvijeste važnost brige o prirodi, fotografirajte njihove radove, a originalne crteže pošaljite na adresu Studenac Market, Četvrt Ribnjak 17, 21310 Omiš

Veselimo se izložbi najboljih radova u Studencu! 

Trgovački maloprodajni lanac Studenac kao kompanija posluje od 1991. godine. Kasnih 90-ih proširio je svoje poslovanje otvaranjem veleprodajnog skladišta u Dućama i nekoliko maloprodajnih trgovina u Omišu. Rast tvrtke s vremenom je doveo do maloprodajnog lanca. Na sliku današnjeg Studenca, trgovine-susjeda koja pogodnostima za kupce dosljedno prati svjetske trendove, najviše je utjecala 2018., otkad je u vlasništvu poljskog investicijskog fonda Enterprise Investors. Upravo 2018. počinje unapređenje i značajna transformacija cjelovitog poslovanja popraćena uspješnim akvizicijama i organskim rastom. Preuzimanjem Istarskih supermarketa i zadarskog Sonika 2019. godine lanac jača svoju poziciju i posluje duž cijele jadranske obale. Status na Jadranu dodatno utvrđuje 2021. preuzimanjem biogradskog lanca Bure Trgovina d.o.o., a važan poslovni iskorak čini otvaranjem prvih prodavaonica u Zagrebu. Studenac trenutačno zapošljava više od 3500 djelatnika, broji više od 650 prodavaonica te je glavni maloprodajni lanac na jadranskoj obali i među vodećima u Hrvatskoj. Više informacija dostupno je na službenoj internetskoj stranici studenac.hr, a sva priopćenja za medije možete pronaći na studenac.hr/press

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.