Školarci 02. ožujka 2022.

Kako su se Mumini suočili s opasnošću koja prijeti cijelom svijetu?

Foto: VBZ ;KOMET U MUMINDOLU: Kako su se Mumini suočili s opasnošću koja prijeti cijelom svijetu?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roman koji pomaže djeci shvatiti kako se svakoj opasnosti može pristupiti na pozitivan način, pokušati ostati sabran, pobrinuti se za sebe, ali uvijek i za one oko sebe, naročito najranjivije i same.

Na samom kraju teške 2021., obilježene pandemijom, i početkom 2022. u kojoj nas je ponovno dočekao novi kaos, u cijelom svijetu počelo se govoriti o filmu „Ne gledaj gore“ u kojem tim znanstvenika otkriva komet koji kreće prema Zemlji. Znanstvenici se suočavaju s problemom kako informirati javnost o ozbiljnosti ove prijetnje te uvjeriti vlasti da nešto učine u svijetu preplavljenom lažnim vijestima, teorijama zavjere, banalnim medijskim sadržajima, korumpiranim političarima, konstantnom borbom za vlast i moć. U takvom svijetu preostaje samo kataklizma.

Tove Jansson, nesumnjivo jedna od najznačajnijih finskih spisateljica i umjetnica svih vremena i najčitanija finska autorica u svijetu, još je 1946. godina, nakon II. svjetskog rata, objavila dječju knjigu „Komet u Mumindolu“, koja je velikim dijelom napisana upravo za vrijeme rata. Priča prati obitelj Mumin, Mumintatu, Muminmamu i njihova sina Mumintrola, te njegove prijatelje – Snifa, Snusa, Snorka i Snorkicu. Nakon što se jedne noći na Mumindol spustila strašna oluja, čudna prašina prekrila šume i doline, a more je gotovo nestalo, Mumintrol i prijatelji shvatili su da im prijeti strašna katastrofa. Čuli su da se komet približava Zemlji i odlučili posjetiti znanstvenike u opservatoriju u dalekim planinama ne bi li više saznali o čemu je tu zapravo riječ. Na tom putu susreli su mnoga stvorenja u bijegu, koja su bila zastrašena čudnim pojavama oko sebe, ali nisu znala njihov uzrok. Svašta se tu naklapalo, a razna stvorenja bezglavo su bježala u panici. Mumintrol i prijatelji na svom putu do znanstvenika doživjeli su mnoge uzbudljive avanture, no uspjeli su dobiti potvrdu da će komet doista u točno određeno vrijeme pasti na Zemlju i Mumindol. Tada im je preostalo samo jedno: suočiti se s opasnošću zajedničkim snagama i pronaći najbolje rješenje kako izbjeći ono najgore.

 | Author: VBZ Foto: VBZ „Komet u Mumindolu“ Tove Jansson napisala je kao odgovor na događanja u II. svjetskom ratu. Komet u njezinu romanu može se shvatiti kao metafora rata ili atomske bombe toga vremena, a dosad nepoznata pandemija koja je iznenadila svijet i rat u Ukrajini prikladno je čitanje ove metafore danas. Likovi ovog dječjeg romana kompleksni su: iako puni dječje zaigranosti i znatiželje, s pomalo filozofskim pogledom na svijet, oni traže odgovore i pokušavaju naći rješenja, a svatko od njih, na svoj način, daje svoj doprinos. Ubrzo shvaćaju kolika je važnost njihova zajedništva i prijateljstva u pristupu velikom problemu koji se nadvio nad svijet.

Ovaj roman pomaže djeci shvatiti kako se svakoj opasnosti može pristupiti na pozitivan način, pokušati ostati sabran, pobrinuti se za sebe, ali uvijek i za one oko sebe, naročito najranjivije i same. A ono što se pokazalo kao najvažnije u svijetu Mumina bilo je: ostati složni i ujedinjeni pred opasnošću koja prijeti cijelom svijetu.

I doista, Mumini i njihovi prijatelji uspjeli su umaknuti kometu. Pritom su se i zabavili, uživali u zajedničkim pustolovinama i stvorili nova prijateljstva. Mumini i njihov pristup životu i svijetu mogu sve nas, nadasve i odrasle, mnogočemu poučiti.

TOVE JANSSON (1914.- 2001.) najpoznatija je finska umjetnica svih vremena i jedna je od najoriginalnijih i najcjenjenijih autorica dječje književnosti 20. st. Napisala je i ilustrirala osam romana i knjigu priča o Muminima koji su prevedeni na više od 50 jezika i danas se smatraju klasicima dječje književnosti. Prva knjiga o Muminima objavljena je još 1945., no njihova popularnost i danas ne prestaje. U cijelom svijetu snimljene su brojne animirane serije na temu Mumina. Godine 2019. snimljena je finsko-britanska animirana serija „Mumindol“ od trinaest epizoda. Redatelj serije dobitnik je Oscara, Steve Box, a glasove su likovima posudili, među ostalima, Kate Winslet i Rosamund Pike.

 | Author: VBZ Foto: VBZ ;KOMET U MUMINDOLU: Kako su se Mumini suočili s opasnošću koja prijeti cijelom svijetu?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.