Roditelji Zanimljivosti 09. prosinca 2019.

Znaš li zašto je tvoje dijete puno niže ili više od vršnjaka?

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Psiholozi kažu da djecu ne treba uspoređivati jer tako utječemo na njihov gubitak samopouzdanja. Međutim, kad se o visini radi uspoređivanje s vršnjacima itekako se preporučuje. Naime, smanjen rast može biti pokazatelj ozbiljnijih bolesti

Kada je riječ o rastu, on je kod čovjeka definiran kao prirast u visinu, npr. u prvoj godini događa se najveći prirast, oko 25 cm; za drugu godinu normalan je prosječni prirast od 13 cm, od treće do šeste godine prirast iznosi 6 do 9 cm godišnje, a od šeste godine do puberteta dijete raste oko 5 cm godišnje.

U pubertetu se djevojčicama rast ubrzava oko desete godine, a u 12. godini prirast je oko devet centimetara. Kod dječaka, u pubertetu se rast ubrzava oko 12. godine, dok je s 14 godina prirast oko 10 centimetara. Na rast i razvoj djeteta može utjecati veliki broj faktora, a ovo su neki od njih.

1. Hormoni

Hormoni pripadaju endokrinom sustavu i utječu na različite funkcije tijela. Njih proizvode različite žlijezde smještene u određenim dijelovima tijela, čiji je zadatak kontrola različitih tjelesnih funkcija. Pravovremeno funkcioniranje hormona presudno je za normalan fizički rast i razvoj djece, a neravnoteže u funkcioniranju žlijezda koje izlučuju hormone mogu rezultirati poremećajem rasta, pretilošću, problemima u ponašanju i drugim bolestima.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

2. Nasljednost

Nasljednost je prijenos fizičkih karakteristika s roditelja na djecu putem njihovih gena. Ona utječe na sve aspekte fizičkog izgleda poput visine, težine, tjelesne građe, boje očiju, teksture kose, pa čak i na inteligenciju. Zdravstvena stanja poput srčanih bolesti, dijabetesa, pretilosti i slično također se mogu prenijeti genima te tako negativno utjecati na rast i razvoj djeteta.

3. Prehrana

Prehrana je također jedan od glavnih čimbenika koji utječu na djetetov rast i razvoj. Primjerice, pothranjenost može uzrokovati usporavanje djetetova razvoja i rasta, stoga je od velike važnosti da dijete svakodnevno dobiva dovoljno hranjivih namirnica koje sadrže vitamine, proteine i ugljikohidrate kako bi se nesmetano razvijalo. S druge strane, ni prejedanje nije dobro jer ono može dovesti do pretilosti i zdravstvenih problema, poput dijabetesa i srčanih bolesti.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

4. Spol djeteta

Spol djeteta još je jedan faktor koji utječe na fizički rast i razvoj djeteta. Dječaci i djevojčice različito rastu, pogotovo kada dođu u fazu puberteta. Dječaci imaju tendenciju biti viši i fizički jači od djevojčica, međutim djevojčice brže sazrijevaju tijekom adolescencije, dok dječaci sazrijevaju tijekom dužeg razdoblja.

5. Tjelovježba

Igranje, sportske aktivnosti i pravilna tjelovježba pomažu djetetovu tijelu u povećanju mišićne mase, ali utječu i na djetetov rast i razvoj. Osim toga, boravak u prirodi i vježba čine ih zdravijima jer jačaju njihov imunološki sustav - igrom na otvorenom dijete je izloženije mikrobima koji pomažu u izgradnji otpornosti imuniteta i sprečavanju alergija.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

6. Ponašanje roditelja

Osim prethodno navedenih faktora, na rast i razvoj djeteta uvelike utječe i ponašanje majke za vrijeme trudnoće. Primjerice, pušenje i konzumacija alkohola uvelike utječu na razvoj fetusa, ali i na kasniji rast i razvoj djeteta, kao i na njegov kognitivni razvoj. Također, nedostatak skrbi tijekom prvih godina života ima izrazito negativan utjecaj na djetetovo zdravlje općenito.

Smanjen rast može biti pokazatelj puno ozbiljnijih i neotkrivenih osnovnih bolesti, npr. tumora hipofize, raznih metaboličkih ili genetskih bolesti, a one su često otkrivene i liječene zahvaljujući reagiranju roditelja i liječnika zbog smanjenog rasta. Problemi s rastom mogu utjecati i na kardiovaskularno zdravlje, sluh, endokrini sustav, razvoj mozga, pluća, imunosni sustav, vid, kosti i probavni sustav. Ako primijetite neke nepravilnosti u razvoju djeteta, svakako se posavjetujte s liječnikom kako biste znali je li riječ o nečem ozbiljnijem.

Pratite rast i razvoj svog djeteta jer mjereći visinu mjerite zdravlje. Više informacija saznaje na #morethanheight.


Fill out my online form.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.