Roditelji Tata i beba posebna je veza 03. rujna 2019.

Što se događa u muškom mozgu kad postane tata

tata beba
Foto: Thinkstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neurološka aktivnost povezana s majčinskim instinktom nije ograničena samo na žene nego na roditeljstvo općenito. Što su više uključeni u brigu i njegu beba, i što više vremena provode sa svojom bebom, izraženije su promjene

Prema nekim istraživanjima, 1975. godine prosječni otac provodio je oko 15 minuta dnevno sa svojim djetetom, dok se 1995. to vrijeme produljilo do dva sata dnevno. Patrick M. Houser, autor "Vodiča za buduće očeve", smatra da je uloga oca do danas dosegla potpuno nove razmjere. Za razliku od velikog dijela prošlog stoljeća, kada su očevi u bolničkoj čekaonici dijelili cigare neznancima kako bi proslavili rođenje djeteta, danas su očevi uključeni u sve faze iščekivanja, poroda i brigu oko djeteta, tvrdi Houser. Odgovore na pitanja zašto su brižniji i privrženiji oni očevi koji od samog početka aktivno sudjeluju u očekivanju i rođenju djeteta, može nam ponuditi znanost.

Glasuj za Supertatu!

Izgleda da se puno toga događa u mozgu novih tata jer je nekoliko istraživanja otkrilo da se događaju značajne neurološke promjene jednom kada muškarci postanu očevi. Uz to, što su više uključeni u brigu i njegu beba, i što više vremena provode sa svojom bebom, to su izraženije te promjene.

Istraživanja tvrde da neurološka aktivnost povezana sa ženama i njihovim majčinskim instinktom nije ograničena samo na žene i može biti okidač u roditeljstvu općenito, pa tako i kod muškaraca. Međutim, pretpostavlja se da ovakvi rezultati ne bi bili vidljivi u prošlosti, kada su muškarci bili manje uključeni u odgoj djeteta.

trudnica, par | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Što se događa muškom mozgu jednom kada postane otac?

Smanjuje se razina testosterona

Dokazano je da muškarci prolaze kroz hormonalne promjene te da se njihova razina testosterona značajno smanjuje. Na taj način novi tate mogu biti više emocionalno uključeni i puni razumijevanja za svoju bebu. To rano zbližavanje između tate i bebe učvršćuje njihovu emocionalnu vezu i mijenja razinu hormona u mozgu. U istraživanju iz 2011. godine, otkriveno je da razina testosterona kod novih očeva pada za čak 40 posto što je povezano upravo sa zbližavanjem s bebom. 

Razina oksitocina se povećava

Hormon oksitocin proizvodi se u ženama i muškarcima tijekom intimnog kontakta, a često ga nazivaju i "hormonom ljubavi". Ovaj hormon važan je za majku jer tijelo priprema za uspješnu trudnoću i porod, ali i za oca. Istraživanja su pokazala da se ovakva hormonalna aktivnost u očevima javlja već tijekom partneričine trudnoće, a pojačava se ako je otac prisutan na porodu. Kod očeva su hormoni prolaktin, vazopresin i oksitocin na najvišoj razini u razdoblju oko poroda.

Oksitocin ili “hormon ljubavi” naglo se poveća nakon rođenja bebe - i za mame i za tate. Dok je kod mama ovaj hormon potaknut određenim radnjama, poput dojenja i bliskog fizičkog kontakta s bebom, kod tata se hormon ljubavi aktivira kroz igru, nasmijavanje bebe ili kroz brigu o bebi. A što se više veza između bebe i tate produbljuje, to je intenzivnija razina oksitocina.

Pojačana je proizvodnja prolaktina kao i kod mama

Kod mama je povećana proizvodnja prolaktina obično povezana s proizvodnjom mlijeka, a kod tata se ovaj hormon povećava u interakciji s bebom. Štoviše, samo u prvom mjesecu očinstva razina prolaktina povećava se za 20 posto, a što su očevi više uključeni u život svojih beba, to je veća količina prolaktina. Znanstvenici vjeruju kako se pojačana proizvodnja prolaktina povezuje sa stvaranjem povezanosti, privrženosti i brižnosti.

tata, beba, bočica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pojačana proizvodnja prolaktina povezuje se sa stvaranjem povezanosti, privrženosti i brižnosti. Povišena razina vazopresina stvara kod oca potrebu da štiti obitelj i želi ostati kod kuće umjesto da vani traži novu partnericu. Vazopresin je poznat i kao hormon za monogamiju, odnosno za stvaranje osjećaja odgovornosti. Intimnost između djeteta i oca, posebno doticajem kože, dovodi do pojačane proizvodnje oksitocina. Povišena razina oksitocina u očevom tijelu ključna je za razvoj njegovih instinkata kao brižnog roditelja. Rezultat ove pojačane hormonalne aktivnosti je povezanost, privrženost, odgovornost, lojalnost, zaštita, ljubav i briga u novopečenim očevima.

Predani očevi su i bolji muževi

Houser navodi još jednu prednost dobrog odnosa oca i djeteta, a to je dugovječnost takvih obitelji. Veća je vjerojatnost da će uz obitelj ostati onaj otac koji je privržen i predan svojoj djeci.

Tijekom trudnoće, poroda i kasnije, kod očeva se javljaju nježnost, ljubav i osjećaj pripadnosti, što je temelj za nastanak životne povezanosti između oca i djeteta. Prema Houserovom zaključku, prijelaz u očinstvo jedno je od najznačajnijih i najizazovnijih iskustava u životu muškarca, a kako bi to iskustvo bilo zadovoljavajuće i uspješno, očevi se moraju osjećati sigurno, samopouzdano i imati potporu ljudi oko sebe.

Svi ovi rezultati dokazuju da čvrsto iskustvo roditeljstva i brige o bebi utječe na sličan način i kod mama i kod tata. I dok procesi tijekom trudnoće i porođaja pomažu mamama s razvijanjem majčinskog instinkta, kod tate se očinski instinkt aktivira interakcijom i emocionalnom povezanošću s bebom.

Ako si primijetila da je tvoj partner postao nježniji nakon rođenja bebe, sada znaš i zašto - ne samo da si se ti promijenila otkako si postala majka, već se to dogodilo i njemu otkako je tata.

Posjeti novi portal za mame i roditeljstvo Lupilu, gdje možeš pronaći uvijek korisne savjete stručnjaka i zanimljive informacije vezano za djecu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.