Roditelji Sretna mama 26. rujna 2023.

Uloga mame u današnje vrijeme je jedna od najzahtjevnijih uloga: Kako se nositi sa svim izazovima majčinstva?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Biti mama nije nešto što dolazi samo od sebe kada se beba rodi. Da, tada se počnu javljati majčinski instinkti. Međutim, znati prepoznati svoje instinkte, kako na nešto pravilno reagirati i kako biti mama je nešto što se uči. Baš kao što se uči voziti bicikl.

Uloga mame u današnje vrijeme je jedna od najzahtjevnijih uloga. Jedan od razloga leži u tome što mamama nedostaje podrška koju su nekada imale. Prije samo nekoliko desetljeća u kućanstvu su živjeli roditelji, djeca i šira obitelj koja je brinula o zajedničkom kućanstvu i djeci. Svi su si međusobno pomagali i bili tu kada je bio potreban savjet. Danas toga više nema. A to znači sve pada na leđa roditelja. Posebno mama čije se obaveze po povratku na posao barem udvostruče.

Međutim, nije stvar samo u obavezama. Društvo i mediji nameću mamama očekivanja i standarde za koje se smatra da bi svaka mama trebala dostići da bi bila dobra mama. Svjesno ili podsvjesno i mi mame si namećemo jednako tako visoka očekivanja i standarde koje je nam je naprosto nemoguće dostići. Smatramo da moramo imati uspješnu karijeru, uvijek imati pripremljen obrok, kuća treba blistati, uvijek trebamo biti vesele, uvijek spremne pomoći djeci oko bilo kakvih problema ili obaveza, biti potpora suprugu. I to nije ništa loše, ako to mama radi jer je to istinski usrećuje i pruža zadovoljstvo. Međutim, kada to sve radi jer smatra da mora, da se to od nje očekuje, onda je to samo opterećuje i dovodi do nezadovoljstva, iscrpljenosti i frustracije.

Ono što je važno je da mame uvide da majčinstvo nije nešto što se razvija samo od sebe. Majčinstvo je nešto što se uči i razvija. Kao i za svaku drugu vještinu i za majčinstvo je potrebno vrijeme i netko tko će mamu voditi na njezinom putu. A prvi korak u tome je da mama naučiti voljeti sebe, prihvatiti sebe kakva je i maknuti brojne blokade koje su nastale zbog očekivanja i ideala koje joj nameće društvo. Upravo će joj u tome pomoći dvije mame i stručnjakinje koje su oblikovale svoja silna znanja i preko 15 godina iskustva u radionice koje će pružiti mamama svu potrebnu podršku i pomoć.

 | Author: Promo Foto: Promo

O ciklusu radionica Sretna mama = Skladna obitelj

Radionice vodi Iva Brčić, mag. soc./phil. i Sandra Pavičić, family coach

Radi se interaktivnim radionicama s kojih će svaka polaznica otići ne samo s hrpom znanja nego o i praktičnim alatima koje će odmah moći primijeniti u svakodnevnim izazovnim situacijama.

Cilj voditeljica je da pomognu mamama:

- da postanu CEO svoje firme – obiteljice

- nauče kontrolirati svoje misli i otpusti kontrolu nad svim drugim

- sagrade povjerenje u sebe i umanji utjecaj tuđih mišljenja i savjeta

- da uživaju u majčinstvu

- da stvore svoje uvjete majčinstva

Uvoda radionica Sredi misli, sredi život održat će se u subotu 30.9 u 10 sati na adresi Kukuljevićeva 15 u Zagrebu.

Cijena:

Cijena jedna radionice je 17 eura

Paket 5 radionica je 73 eura

Za sve dodatne informacije i prijave javite se na najsretnijabeba@gmail.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.