Roditelji Sretna mama 31. kolovoza 2021.

Sudjeluj u Ekotlonu i pomogni stradalom dječjem vrtiću iz Petrinje

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tražiš aktivnost u kojoj ćeš se zabaviti zajedno s klincima i naučiti ih nešto novo? Onda je vrijeme za plogging.

Plogging. Zvuči neobično? Iza ovog nepoznatog pojma kriju se sasvim poznati temelji: rekreacija i ekologija. Trend je nastao još prije dvije godine u Švedskoj, no kao i ostali noviteti, i ovaj nažalost kaska za nama. Sam naziv kombinacija je riječi "jogging", rekreativnog trčanja u svrhu održanja i unapređenja kondicije; te švedske riječi "plock up", pokupiti. 

Ovo je idealna vježba za djecu svih dobi, jer kombinira tjelesnu aktivnost s aktivizmom zaštite okoliša. Čak i ako samo šetate prirodom ili plažom s djecom, svi možete pokupiti plastične boce ili druge vrste smeća i tako djeci vlastitim primjerom usaditi dobre ekološke navike.

Ljepota ploggiranja je u tome što ne zahtjeva posebnu opremu (osim rukavica i vreće za smeće te malo dobre volje i brige za okoliš), što omogućava svakome da svoj doprinos očuvanju čistog okoliša daje na ovakav način. 

Druga stvar koju ploggiranje nosi je zabavni aspekt koji donosi pronalazak raznog 'blaga' na društvenim mrežama. Očišćeni park za djecu, plaža, zelena površina, samo su mali dio onoga što čime se mogu pohvaliti. Upravo taj zabavni dio plogginga, uz odgovorno ponašanje i brigu za okoliš, uvelike doprinosi njegovom brzom širenju i popularizaciji.

Ovaj jedinstveni sportski događaj pod nazivom Ekotlon održat će se 11. rujna u Gradskom parku Bundek u organizaciji 24sata i missZdrava. Uz učinkovitu aktivnost kojom održavate svoju fit formu, pomažete u očuvanju okoliša, što je trenutno goruća globalna tema.

Svaki, čak i najmanji korak, prema očuvaju prirode od iznimne važnosti. Plogging ne pita za kondiciju i godine, apsolutno svi su dobro došli. Zato "save the date" i zajedeno s klincima provedite dan u prirodi.

Za trkače, šetače i djecu: Čak tri dužine staze

Ekotlon na Bundeku prilagođen je svima. Za one koji trče tu je maxi plogging staza, dugačka čak 5 kilometara, a za one kojima je to predugačko ili će doći s mlađom djecom, tu su midi plogging staza, od 2 kilometra, i mini plogging staza, dugačka tisuću metara. Staze se razlikuju po dužini i zahtjevnosti, a kotizacija iznosi simboličnih 40 kn za 2 i 5 km, a za najmanju je predviđena obiteljska kotizacija od 60 kn.

Za ovaj humanitarni sportski događaj ne treba posebna priprema. Osnovna ideja Ekotlona je joggiranje usputno skupljanje  smeća. Sve staze startaju na istome mjestu, ali u suprotnim smjerovima. Staze su kružnog tipa i trči se jedan krug.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Za plaćenu kotizaciju očekuje te bogat startni paket, koji uključuje prigodne darove organizatora i sponzora utrke, a na raspolaganju su i okrepne stanice, garderobe, toalete te stručnu podršku trenera. Nakon utrke osigurali smo hranu, piće te bogat nagradni, zabavni i edukativni sadržaj. Prijave traju do 9. rujna (do 23:59 sati) ili do popunjenja maksimalnog broja natjecatelja.

Omogućimo im da na jesen krenu u vrtić

Kupnjom startnine za Ekotlon pomažeš stradalom Dječjem vrtiću Petrinjčica iz Petrinje, jer će ukupan iznos prikupljen od prodaje kotizacija biti utrošen za nabavu opreme. Njima su u potresu do neuporabljivosti oštećena dva vrtićka objekta od njih pet, zbog čega je čak 220 djece ostalo bez svojih soba te je trenutno na privremenom smještaju. Zbog toga vrtić ujedno ima ograničene resurse te manjak prostora za provođenje certificiranog programa Eko škole, po kojem je godinama poznat. 

Dođite 11. rujna na Bundek na najveću plogging utrku u Hrvatskoj!  Prijavite se OVDJE jer će ukupan iznos od prodaje kotizacija biti utrošen za nabavu opreme koju doniramo stradalom Dječjem vrtiću Petrinjčica, a pratiti nas možete i na društvenim mrežama. Ponosni partneri projekta su Konzum, adidas, INA, HEP, OTP banka i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt podržava Bigbelly SMART SOLUTIONS FOR CITIES.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.