Roditelji Radi se o zdravlju, ne o visini 28. srpnja 2020.

Ova zidna ilustracija zabavit će dijete i koristit će roditeljima

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Preporučljivo je mjerit dijete barem dva puta godišnje, a nakon druge godine trebalo bi rasti pet centimetara godišnje. Evo nekoliko prijedloga za izradu zabavnih ilustracija uz koje ćeš lako pratiti djetetov razvoj

Za djecu se kaže da rastu kao gljive poslije kiše, a upravo je rast jedan od važnijih indikatora njihova zdrava razvoja. Postoje znakovi koji mogu ukazati na probleme u razvoju. Primjerice, ako dijete rastom odstupa od vršnjaka, raste manje od 5 centimetara godišnje, ne prerasta svoju odjeću ili su ga mlađi brat/sestra prerasli.

U tom slučaju potrebno je što prije obratiti se pedijatru ili svom liječniku obiteljske medicine koji će ga uputiti endokrinologu ili drugom specijalistu jer vrijeme igra ključnu ulogu kod poduzimanja zdravstvenih mjera.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Izradite zabavne zidne naljepnice

Djetetovu visinu preporučljivo je mjeriti minimalno dva puta godišnje, a to će lakše postati navika ako se pretvori u zabavnu aktivnost za dijete. Zato donosimo prijedloge pomoću kojih s djetetom možeš izraditi zabavne zidne naljepnice ili ilustracije pomoću kojih ćete pratiti rast. Tako ćete od kreativne i zabavne aktivnosti zapravo imati koristi i za zdravlje. Zabilježene centimetre zatim unesi u kalkulator rasta, koji će ti reći je li visina očekivana s obzirom na dob i spol. 

A evo i nekih prijedloga za inspiraciju. Djeca često imaju omiljenu životinju s kojom se vole uspoređivati, pa zajedno odaberite neku od njih kao motiv ilustracije - bila to žirafa, tigar ili lav.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ako se želite odmaknuti od životinjskog svijeta, evo nekoliko prijedloga i drugih motiva. Možda mališan želi biti visok kao svjetionik, vjeruje da raste od kiše, očaran je helikopterima ili obožava strašne priče jer je, naravno, vrlo hrabar? Za sve imamo prijedlog.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ilustracije možete izraditi pomoću tehnike kolaža tako da izrezujete oblike od papira ili možete crtati izravno po zidu. Mama može iscrtati olovkom oblike, a dijete može sudjelovati u bojenju. Ilustracije dodatno personalizirajte dodavanjem djetetova imena.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Bilježenje visine lijepa je uspomena

Preporučljivo je da dijete uvijek mjeri ista osoba, istim metrom te tri puta u jednom zamahu, a zatim se uzima srednja vrijednost. Naša glumica Petra Kurtela zna koliko je važno mjeriti visinu, pa najmanje tri puta godišnje provjerava koliko njezinu sinčiću Relji treba da postane velik kao omiljena raketa! 

Dosad smo koristili naljepnicu za mjerenje, ali razmišljam o tome da počnemo ucrtavati oznake na nekom zidu u kući mojih roditelja. To uvijek bude lijepa uspomena, govori Petra.

Lijepe uspomene vole i kod Doris Pinčić Rogoznice, koja kaže da se kod njih visina najčešće mjeri kad dođu bake.

Kod nas se visina mjeri gotovo uvijek kad dođu bake, jer one moraju provjeriti koliko su mališani narasli i hrane li se dovoljno zdravo, a mi bilježimo crticama kod dide na zidu. Crtice svaki put idu više i više, govori nam Doris.

Pamela Ramljak kaže da voli mjeriti visinu sinčića Antuna, a to čini svakih šest mjeseci.

Antunu je tek nedavno postalo zabavno, do sad nije baš razumio što radim. Imamo naljepnicu i štok od vrata gdje sa flomasterom obilježimo kolika je nova visina i koja je Antunova starost, kaže Pamela.

 | Author: Pamela Ramljak Foto: Pamela Ramljak

Iako na djetetovu visinu najviše utječe genetika, i drugi faktori kao što su prehrana, spol djeteta i stil života mogu imati učinka. Nakon navršene druge godine života zdrav razvoj podrazumijeva rast od oko pet centimetara godišnje, a odstupanja od toga mogu upućivati na zdravstvene probleme, kod kojih je ključno reagirati na vrijeme. Rast je potrebno pratiti i s obzirom na krivulju rasta, a Svjetska zdravstvena organizacija propisala je tablicu očekivane visine djeteta s obzirom na njegovu dob.

Izračunaj koja je očekivana visina tvog djeteta pomoću kalkulatora, a ako primijetiš znakove usporenog rasta, obrati se liječniku. Za više informacija posjeti morethanheight.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.