Roditelji 05. studenoga 2020.

Pitali smo mame – Ponekad je teško izaći na kraj s jednim djetetom, ali kako je s njih troje?

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neki kažu da je najteže odgajati prvo dijete jer je to potpuno novi teritorij, a neki da ni nakon trećeg nije ništa drugačije. Koliko god djece imala, jedno je sigurno – majčinskim izazovima nikad nema kraja

Biti roditelj 24 sata na dan posao je za koji nisi plaćena, a itekako može biti iscrpljujuć. S više djece u domu ponekad ćeš imati dojam kao da ti treba pet pari ruku za sve njihove potrebe i više novca na bankovnom računu. S druge strane, nema ničeg ljepšeg nego kad ste na okupu i kad je najveći „problem“ koji ćete film zajedno pogledati. Dvije mame otkrivaju kako izgleda jedan običan dan s više djece u kućanstvu i koji su im trenuci najljepši, a koji najteži te zašto je velika obitelj uvijek u plusu. 

 | Author: Privatni album: Martina Čapo Foto: Privatni album: Martina Čapo Ivan (7), Anika (3) i Marin (2)

Na slatkim mukama...

U domu punom djece nikad nije dosadno. Dok jedno dijete plače jer je gladno, drugo se žali jer ne može pronaći knjige za školu. Ponekad može vladati kaos, ali to su one slatke muke. No uz malo dobre organizacije sve se može stići, a Martina (37) je opisala kako izgleda uobičajeno jutro u njenoj kući.

Od ranog jutra prisutni su galama, razbacane igračke u svakoj prostoriji, plač kad se treba odjenuti i jer ne mogu za doručak dobiti Nutellu s kruhom. I tako još nekoliko stotina puta do 8 sati, opisuje Martina (37).

Kaže kako je ostatak dana više-manje isti, ali između svih tih "plačeva" beskrajno je mnogo zagrljaja i poljubaca. Koliko god je ponekad teško odgajati troje djece, oni su ipak njena najveća životna radost.

Na kraju dana umorna sam kao pas, žalim jer nemam vremena za sebe, supruga ili neke druge životne radosti. No tad se sjetim zašto je to tako i ponovno mi se razvuče osmijeh. Ja imam njih troje i ništa mi više ne treba, rekla je Martina.

 | Author: Privatni album: Martina Čapo Foto: Privatni album: Martina Čapo

Ništa drugačije nije ni kod Nastje (31) koja kaže da dani često budu kaotični, ali uz dobru organizaciju nije bitno koliko djece imate. Većina stvari se rješava u hodu, pa tako svi skupa ponavljaju pjesmicu iz glazbenoga ujutro dok se ona sprema za posao ili ponavljaju zbrajanje iz matematike.

Romobili su uvijek u autu, jer ako imamo sat vremena viška, iskoristimo ih za brzinsku utrku. Ima dana kad sve zaboravimo, ali nas troje uz svoj neki ritam proguramo svaki dan sretni i zadovoljni, otkrila nam je Nastja kako se trudi iskoristiti svaki trenutak sa svojih dvoje mališana.

Nije uvijek sve med i mlijeko...

Koliko god one htjele, nekad jednostavno ne mogu stići sve na vrijeme i biti tu za svako dijete pojedinačno. Zato to i jest jedan od većih izazova u održavanju veće i brojnije obitelji. Martina je majka troje djece i kaže kako joj je najteže kad u istom trenutku ne može zadovoljiti sve trenutne potrebe svoje djece.

Svi bi u isto vrijeme htjeli da ih držite u krilu, da im čitate knjigu, vozite bicikl s njima ili pomažete u rješavanju domaće zadaće. Tad osjećam neuspjeh i frustraciju jer imam samo dvije ruke, a njih je troje, rekla je Martina.

Za Nastju problem predstavlja kad su joj djeca bolesna, a ona mora ići na posao jer joj situacija ne dopušta slobodne dane. Nasreću, uvijek ih može pričuvati baka, ali majčinska briga svejedno je uvijek prisutna.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako sve to financijski izdržati?

Sa svakim novim djetetom dolazi i nova doza odgovornosti, a financijski izdaci nekad znaju biti veći. Više novca odlazi kada djeca malo odrastu, pa su i njihove potrebe drugačije - žele sami birati odjeću, a i treba platiti sve te izvannastavne aktivnosti kojima se bave.

S obzirom na to da sam mnogo opreme i robice sačuvala od prvog djeteta, nisam osjetila prevelik financijski napor. Više možda emocionalni jer sam odjednom svu ljubav, pažnju i brigu morala dijeliti na dva dijela, rekla je Nastja.

Većinu odjeće posuđivali smo od prijatelja i kumova, a veći trošak zapravo je prije dolaska prve bebe, kad je bilo potrebno nabaviti opremu. Veći izdaci osjete se kako pojedino dijete raste, kad kreće u vrtić, školu, izvanškolske aktivnosti, pojedine treninge, izlete, obuću, rekvizite, otkrila nam je Martina.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Savjeti za kraj...

Ove dvije mame ističu kako je bitno posvetiti se djeci koliko god vam vrijeme to dopušta, bez obzira na to što ti se nekad čini da sve obavljaš u šestoj brzini i ništa ne stižeš. Ponekad nije bitno jesu li ti prozori prljavi ili odjeća neispeglana. Sve to može čekati, a djeci mnogo znači kad ih saslušaš kako su proveli svoj dan.

Zapravo je sve vrlo jednostavno, djecu treba usmjeravati, a ne mijenjati ih. Kako kaže Martina: ne treba očekivati da oni postanu ono što smo mi zamislili u glavi nego da budemo potpora onome što već jesu - rođenjem, ali i našim odgojem. To je jedino ispravno – dati svojem djetetu prostor da raste i stasa.

Ali ne zaboravite i na sebe u cijeloj priči jer i mamama je potreban odmor.

Čitajte knjigu, popijte kavu s prijateljicom, prošetajte, bilo što što će vas barem na trenutak maknuti iz funkcije mame jer mama ćete uvijek biti, zaključila je Nastja.

Naše dijete u nama vidi uzor, a mi smo to ogledalo kakvo ono želi postati. Zato je vrlo važno postaviti u životu prioritete, ali i jasne granice. Najprije mi moramo znati što želimo i što nam je na prvome mjestu, tad tu energiju možemo usmjeriti na svoje dijete, rekla je Martina.

Za obitelji s troje ili više djece, imamo jednu dobru vijest! HEP Opskrba u suradnji s udrugom Obitelji 3plus, osigurava svim članovima te udruge najnižu cijenu električne energije i dodatni popust od 5% na tarifni model Hepi. Kako ostvariti pravo na popust pročitajte ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.