Roditelji 20. veljače 2023.

Pamela Ramljak požalila se da su jedva našli antibiotik za dijete: "Puno toga je trulo u našem zdravstvu"

Foto: Instagram, @pamelaramljak
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Već se neko vrijeme šuška o tome da vlada nestašica nekih lijekova, ali nitko ne želi dati službenu potvrdu toga. No, činjenica je da nije sve kao inače.

Povremeno se pojavi u medijima priča o tome kako nekih lijekova nema, odnosno kako stvari ipak nisu kao što su inače bile. Uvijek ta vijest nekako završava upitnicima i nikad se zapravo ne potvrdi. No, zahvaljujući društvenim mrežama ipak ponekad u javnost dospije neka informacija koja to dokazuje.

Možda te zanima... Šarlah je dječja bolest uzrokovana streptokokom. Kako ga prepoznati i na što treba paziti? Vrtić

Posljednja u nizu je objava Pamela Ramljak proteklog vikenda. Naime, njezinom je djetetu bio potreban antibiotik, za koji je dobila recept u klinici. Već u klinici doktorica joj je odmah naglasila da primarnog antibiotika, Klavocina, nema nigdje u Zagrebu, a to nije „prvi glas“ o nedostatku ovog lijeka. Već neko vrijeme nije moguće pronaći taj antibiotik u ljekarnama, kako za odrasle, tako i za djecu, u što smo se uvjerili u više navrata.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by P A M E L A (@pamelaramljak)

No, čak niti zamjenski antibiotik nije bilo lako pronaći! Nakon obilaska većih ljekarni, uspjeli su rezervirati jednu bočicu u ljekarni u centru Zagreba, pa su ga tako ipak na kraju dobili.

"Danas sam trebala antibiotik za dijete, naravno nakon posjeta klinici i recepta, osim što primarnog antibiotika uopće nema u Zagrebu (Klavocin), to mi je doktorica odmah rekla, sekundarni koji smo dobili smo jedva našli, obišla sam sve veće ljekarne u Zagrebu, i draga teta ljekarnik nam je telefonski rezervirala jedan u centru grada gdje je samo ostao. Pa šta se ovo događa? Kako može biti nestašica antibiotika ili bilo kakvog lijeka? Puno toga je trulo u našem zdravstvu..", napisala je Pamela u objavi na Instagramu.

U komentarima su se mnoge mame javile sa sličnim iskustvima: „Ista stvar u Splitu! Isto u Crikvenici! I u Zagorju!“ Jedna se mama požalila „Da, mojih troje je bilo bolesno. Ostali smo bez svih antibiotika i sveg što smo trebali.“ Dok je druga rekla da su je slali da ide po hormonske flastere kojih nema – nigdje na Balkanu. Klavocina, sudeći prema ovom, nema nigdje u Hrvatskoj.

A situacija nije bolja niti u drugim zemljama, jer su u komentarima mame spominjale u više navrata Njemačku u kojoj je stanje podjednako, kako s antibioticima, tako i s sirupom za snižavanje temperature – niti brufena ni paracetamola. Kad se dijete razboli, kaže mama, štede čak i na sirupu koji uspiju nabaviti, posuđuju od prijatelja, pa čak i naručuju od roditelja da im pošalju autobusom u Njemačku, iz Hrvatske.

Koliko dugo možemo ignorirati ovakvu očitu nestašicu, ne znamo, ali činjenica je da i bez službene potvrde znamo da nešto nije u redu.

Možda te zanima... Ratnica Lava ima još manje vremena, pomaknut termin za uplatu novca za lijek Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.