Roditelji 06. studenoga 2023.

Oporavak nakon carskog reza

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čestitamo! Vaša beba je ovdje, rođena carskim rezom (lat. sectio caesarea). Sada je vrijeme da se usredotočite na svoj oporavak. To obično traje oko 6 tjedana i važno je da ste dobro pripremljeni.

Što se događa nakon što se Vaša beba rodi?

Nakon što se beba rodi, posteljica se izvadi i kirurg zašije maternicu i abdomen. Cijeli postupak carskog reza traje oko 40 do 50 minuta. Nakon što Vašu bebu pregleda liječnički tim, primiti ćete bebu u kontaktu „koža na kožu“ kako biste potaknuli zbližavanje.
Ako dojite, možda će Vam u početku trebati pomoć da pravilno namjestite bebu.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Oporavak od carskog reza

Za carski rez potrebno je samo oko sat vremena, ali je razdoblje oporavka obično dulje od vaginalnog poroda. U većini slučajeva, možete ustati za 24 sata i izaći iz bolnice unutar 5 dana, ali je potrebno oko 6 tjedana da se potpuno oporavite od carskog reza, pa ćete trebati dodatnu pomoć kod kuće i vrijeme za odmor i koncentraciju na bebu.

Važno je da u to vrijeme ne podižete ništa teže od bebe kako biste dopustili da rana zacijeli. Izbjegavajte rigoroznu tjelovježbu dok Vaš liječnik ne razjasni sve – obično na šestotjednom pregledu. Ako osjećate jaku bol ili curenje tekućine iz rane tijekom oporavka, obratite se svom liječniku što je prije moguće kako biste dogovorili termin pregleda.

Pijte puno vode i drugih tekućina i neka Vaša prehrana bude uravnotežena sa puno vlakana
kako biste spriječili zatvor.

Mogućnosti poroda za Vaše sljedeće bebe/bebu

Carski rez za Vaše prvo dijete ne znači nužno da će se rođenje vašeg sljedećeg djeteta dogoditi na isti način. Oko 70% žena ima uspješni vaginalni porod nakon carskog reza.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Prehrana bebe nakon carskog reza

Majčino mlijeko je najbolja hrana za Vašu bebu. WHO ( Svjetska zdravstvena organizacija) preporučuje isključivo dojenje prvih 6 mjeseci života, nastavno do 2 godine s postupnim uvođenjem sigurne i prikladne dohrane.Majčino mlijeko sadrži mnoge bioaktivne spojeve i različite bakterije i njihove metabolite. Bakterije igraju važnu ulogu u razvoju zdravih crijeva podupirući razvoj imunosnog sustava Vaše bebe.

Iako je majčino mlijeko najbolje, istraživanje je pokazalo da je porod carskim rezom često povezan s odgođenom laktacijom, poteškoćama s dojenjem i ranijim prekidom dojenja. U tim, često stresnim situacijama važno je izabrati mliječni pripravak koji će na najkvalitetniji način zadovoljiti prehrambene potrebe Vašeg djeteta, no odluka o uvođenju dodatne prehrane treba se prihvatiti samo prema savjetu medicinskih stručnjaka.
Aptamil® CESAR BIOTIK 2 prijelazna hrana za dojenčad, prikladna je i za bebe rođene CARSKIM REZOM. Aptamil® CESAR BIOTIK 2  je razvijen na temelju 50 godina istraživanja majčinog mlijeka.

 | Author: Prikladan je i za novorođenčad rođenu carskim rezom-kako bi približio njihovu crijevnu mikrobiotu vaginalno rođenoj djeci i podržao razvoj imunološkog sustava

Aptamil® CESAR BIOTIK 2 Jedinstveni sastav: 

  • PROBIOTIK BIFIDOBACTERIUM BREVE  M-16V
  • PREBIOTICI scGOS/lc FOS ( 9:1) -nutritivna vlakna
  • HMO ( oligosaharid majčinog mlijeka )
  • IMUNONUTRIJENTI: DHA, ARA, Vitamini ( C,D,E) & Cink

Važna napomena: Važno je držati se uravnotežene prehrane tijekom trudnoće i nakon poroda. WHO ( Svjetska zdravstvena organizacija) preporučuje isključivo dojenje tijekom prvih 6 mjeseci života i nastavite dojiti što duže. Odluka o uvođenju dodatne prehrane prihvaća se samo prema savjetu medicinskih stručnjaka, na temelju pojedinačnih  potreba za rast i razvoj dojenčeta.

Želite znati više ?  https://pharmacia-laboratorij.hr/proizvod/aptamil-cesar-biotik-2/

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.