Roditelji Spriječi kakafrku na putu! 03. lipnja 2022.

Turistički vodič otkriva sve moguće zamke za roditelje na putovanjima

Foto: Privatni album

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ivana Zrilić, turistički vodič i predavač za nove turističke vodiče, velika je zaljubljenica u putovanja, a tu je ljubav prenijela i na svoju 13-godišnju kćer s kojom putuje od kad je bila beba. Otkrila nam je u koje sve zamke roditelji mogu upasti ako se temeljito ne pripreme za putovanje s djetetom i dala savjete iz prve ruke za što bezbrižnije i ugodnije putovanje i najljepše uspomene.

Obiteljska putovanja djeci donose vječne uspomene na roditelje i obogaćuju njihov život kao i odraslima, ali većina ljudi koja voli putovati često čuje savjete da je najbolje puno putovati prije dolaska djeteta jer putovanje s malim djetetom se mnogima čini kao nemoguća misija. Kao i za sve u životu, i ovdje je priprema najvažnija, pa smo razgovarali s Ivanom Zrilić, magistrom ekonomije i turističkim vodičem te mamom 13-godišnje djevojčice iz Zagreba koja nam je otkrila u koje sve zamke roditelji mogu upasti ako se temeljito ne pripreme za putovanje s djetetom.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Ivana je i trener za edukaciju vodiča interpretatora baštine prema smjernicama asocijacije Interpret Europe, predavač na cjeloživotnom obrazovanju za nove turističke vodiče pri Veleučilištu Vuka u Karlovcu, turistički pratitelj od 1999. godine, vlasnica obrta Zmaj radionice, registriranog za rad s djecom i odraslima, za razne edukacije i poučne, edukativne i kreativne radionice te i privatno velika zaljubljenica u putovanja.

Pitali smo je je li putovanje s bebom doista nemoguća misija i kad je preporučljivo krenuti s djetetom na putovanja.

"Sve ovisi o našem općenitom funkcioniranju. U svom radu i na putovanjima, vidjela sam razne situacije. Bebe od dva mjeseca na dalekim destinacijama, bebe od šest mjeseci na drugom kraju svijeta, veliku odraslu djecu s roditeljima i roditelje bez djece koje su čuvali baka i deda dok su mama i tata bili na putovanju", kaže Ivana te dodaje da smatra da se jako male bebe tih putovanja neće sjećati, a ako dijete dobije jako visoku temperaturu, a doktor baš i nije blizu, jer se radi o egzotičnoj destinaciji, jedna naizgled obična situacija, mogla bi se pretvoriti u noćnu moru i vodiču, a ne samo roditeljima. 

"Postoji službeni program kojeg treba slijediti, npr. putovati po otoku, otocima, destinaciji, brinuti da se program provede u potpunosti, da se posveti svim gostima, a istovremeno postoji i odgovornost i želja da se pomogne roditeljima i bolesnoj bebi ili djetetu", objašnjava Ivana.

Predškolska i školska djeca više pamte putovanja, stječu neprocjenjiva iskustva, a obitelj se više povezuje

Također smatra da predškolska i školska djeca bolje i više pamte putovanja, stječu neprocjenjiva iskustva i više uče iz primjera na terenu, nego iz knjiga kad uče napamet. "Različitost religija, gastronomije, rase, mogu bolje i lakše primijetiti iz vlastitog iskustva, nego ako nigdje ne putuju, sjede kod kuće i samo uče napamet lekcije iz udžbenika", ističe te objašnjava zašto je dobro putovati s djecom.

"Na putovanjima smo opušteni, na godišnjem smo odmoru, to je vrijeme dokolice, vrijeme kad nismo opterećeni obvezama da moramo stići zubaru, doktoru, na neki sport, slobodnu aktivnost, zbor, likovnu, glazbenu, plesnu radionicu, zajedno smo i uživamo", priča naša sugovornica i objašnjava da se na putovanjima kao obitelj još više povezujemo.

"Otkrivamo neke detalje o svojoj djeci koja rastu i gledaju nas kao primjer kako i mi reagiramo u određenim situacijama i prema drugim ljudima, npr. kad se izgubi kofer, let, dogodi se overbooking u hotelu, zakasni se na vlak, u avionu dobijemo razdvojena sjedala, pa hoćemo li šutjeti ili zamoliti nekoga da se pomakne da sjednemo zajedno, nemamo signala na mobitelu, isprazni nam se baterija, taksist nam odbije kreditnu karticu i slično", priča.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

No prilikom planiranja i odabira putovanja s djetetom ili djecom, važno je odlučiti se za destinaciju, duljinu putovanja i boravka te tip smještaja. Ivana pojašnjava da sve to ovisi o budžetu i preferencijama. 

"Kad je moja Laura, koja sad ima 13 godina, bila manja, krenule smo s kraćim (1, 2, 3, dana) i bližim destinacijama i bile smo možda više puta na istim mjestima, npr. Venecija, Budimpešta, Verona, Padova, Beč, Sarajevo, Split, Zadar, Varaždin, kad je bio Covid okrenule smo se više Hrvatskoj, pa smo čak i jednodnevna putovanja uplaćivale po Istri, Dalmaciji, do onih višednevnih, i npr. čak i zajednički wellness vikend u Opatiji od petka do nedjelje ili u Međugorju. Vodim je sa sobom jako često, dosta poslovno putujem, kad idem na razne radionice i edukacije, tako da je ona navikla i već me pita ako idem bez nje: ''A jel', a kad si mi to mislila reći?'' Suprug je maketar i često putuje s maketarima, tako da i Laura ide s njima, vozi se u kombiju, već zna gdje se iznajmljuje, na što treba paziti, jede u restoranima, spava u hotelima... Mislim da na taj način dobije jednu kompletnu i širu sliku. Išla je na razna putovanja i s vrtićem i školom, u dječje tematske kampove, Harry Potter školu, edukaciju iz prve pomoći, u Novi Vinodolski, Staru Sušicu, Crikvenicu i slično", podijelila je Ivana te objasnila da je s kćeri jako povezana od malena, ali kad ide na putovanja, već se pakira sama, pazi što joj je sve potrebno, zna uglavnom kako izgleda dan na putu, pa uvijek pita: "Kad imamo slobodno vrijeme, imamo li vodiča, gdje sve idemo, što ćemo vidjeti, što ćemo raditi...."

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Ivana također dodaje da im je plan otići u Dubai u lipnju ove godine, a Disneyland i London su im na listi želja. "No kako nas je Covid blokirao, čekali smo drugačija vremena, da se ipak ne dovedemo u situaciju da PCR test na destinaciji pokaže da je rezultat pozitivan pa umjesto vani na zraku i na aktivnostima, završimo u karanteni u nekom hotelu izolirani od svijeta“, kaže.

Što je najvažnije kod odabira turističke agencije i prijevoza?

Kod planiranja putovanja i odabira turističke agencije, Ivana kaže da je važno uvijek detaljno proučiti što je navedeno u opisu programa, detaljne informacije pod "cijena uključuje" i "cijena ne uključuje", da se odmah eliminiraju sve eventualne nedoumice, nejasnoće i mogućnosti pogrešne interpretacije, a time i bilo kakvih budućih neugodnih situacija.

"Npr. ako u programu piše "predlažemo", onda vrlo vjerojatno aktivnost nije uključena u redovnu cijenu i cijena dodatne aktivnosti će biti navedena negdje u opisu ili pod cijena ne uključuje", pojašnjava Ivana te dodaje da je također važno informirati se prije puta jesu li lokalne ceste loše, traje li prijevoz iz jednog grada do drugog satima ili je let avionom između dva grada pola sata.

Također je važno provjeriti kreće li se ujutro na put ili navečer pa se gubi prvi dan na putovanje. Ako su charter letovi u pitanju, imamo li točno vrijeme polijetanja zrakoplova ili će se to tek znati pred put i može se promijeniti. 

"Neke destinacije preporučuje se posjetiti u određeni dio godine kako bi se izbjegle vremenske nepogode koje određene destinacije pogode u određenim mjesecima u godini. Neke destinacije se reklamiraju kao obiteljske te su zasigurno prilagodili ponudu obiteljima s djecom", ističe naša sugovornica.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Važno je osvijestiti kakvo nam je dijete

Dob djeteta jedan je od važnijih čimbenika kad biramo putovanje, a Ivana savjetuje da je važno osvijestiti kakvo nam je dijete, npr. ako znamo da je sklono alergijama, paziti da smo ponijeli lijekove i možda da ne idemo u izvor alergena, botanički vrt, u parkove gdje sve cvate i slično. 

"Ako znamo da dijete vrlo lako reagira na sunce, ne odabrati prevruće destinacije u doba godine kada nije preporučljivo putovanje, jer je prevruće ili ako je npr. negdje prehladno, a dijete inače dobije ozebline, možda se prije puta dobro pripremiti. Odabrati prikladnu odjeću i obuću, imati sve potrebne lijekove i znati što je još potrebno na destinaciji, npr. ako znamo da na Kubi nema za kupiti baš svih proizvoda kao kod nas, onda ponijeti sve što nam je potrebno, a bez čega ne možemo. Paziti da dijete pije tekućine, u avionu da žvače ili guta kako bi izjednačili pritisak u ušima, da im ne pukne bubnjić i spriječi se bol. Beba od 2 ili 6 mjeseci, neće to znati izreći, pokazat će nam plačem. Mi bismo to kao roditelji trebali prepoznati", savjetuje.

Mnogi roditelji žele svom djetetu pokazati puno stvari na putovanjima, ali treba razmisliti koliko nas djeca mogu pratiti u našim uobičajenim istraživanjima.

"Vjerujem da malu, aktivnu djecu od, 3, 4, 5, godina stavite na kruzer i očekujete da leže nepomično uz bazen danima, nije realno očekivati. Možda bi jedino preživjeli na mobitelima, a za to nisu onda trebali niti krenuti na put oko svijeta. Različite aktivnosti su dobre i potrebne, no važno je imati mjeru i ne pretjerivati. Naravno da djecu treba uključiti, ne treba ih izolirati, ako je predviđeno npr. penjanje na brdo i pritom se potrebno uspeti se na 1500 stepenica ili 2500 stepenica, koje su strme, moramo procijeniti hoće li dijete od 4 godine to uspjeti samostalno ili je ipak bolje preskočiti određeni izlet na destinaciji i odabrati neki koji je više prikladan", smatra Ivana te pojašnjava da su uglavnom na dalekim destinacijama, izleti detaljno objašnjeni, pa se zna ide li se malim ili velikim brodom, koliko se dugo vozi - je li to par minuta, par sati ili cijeli dan tako da treba imati na umu što ako dijete dobije morsku bolest. 

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Tako da Ivana svakako preporučuje da se ponesu ove stvari: krema za sunčanje, šeširić, voda, sredstva protiv uboda komaraca i kukaca, tablete ili narukvice protiv mučnine. 

"Ako idemo u posjet Djedu Božićnjaku u Laponiju, potrebna su ski odijela, tople čizme, kapa, šal, rukavice i tada je potrebno i dosta novaca ako putuje višečlana obitelj i žele na dodatne izlete koji se plaćaju na licu mjesta. Doći tamo, a sjediti u hotelu i nije neka opcija. Također, moramo biti spremni kad smo u zabavnim parkovima da je većina aktivnosti uz doplatu i da je moguće potrošiti jako puno novaca, a da se nismo ni snašli. Važan je kompromis, dogovor, da djeca znaju da ne mogu dobiti baš sve što pogledaju", savjetuje.

Što je važno ponijeti na put? 

Ivanu smo pitali i bez čega nikako ne smijemo krenuti na put s djecom. "Svakako osobni dokumenti, novac. Nedavno sam imala situaciju u Zagrebu da je jedan VIP gost došao iz Amerike i odbijena mu je kartica. Neugodna situacija je nastala jer si gost ništa nije mogao sam platiti. Pokušavam sebe zamisliti u Australiji bez novaca. Strašno. Uobičajeni lijekovi ako ih koristimo, terapija bez koje ne možemo, ako nam je propisana", priča Ivana, ali ističe da ako postoje ograničenja kod unosa lijekova ili procedura koju treba odraditi prije puta, treba se informirati i taj dio ispoštovati. 

"Neke države, npr. Dubai traže da se prijavi unos lijekova. Svakako mali set za prvu pomoć bi bilo dobro imati pri ruci, kako nas ne bi iznenadila neka situacije, npr. pad, porezotina i slično, a mi nemamo ni gazu, ni flaster pri ruci. Udobna, slojevita pamučna odjeća i obuća, pokrivala za glavu, krema za sunčanje, negdje ni faktor 50 nije dovoljan koliko je jako sunce", kaže.

Također, ako je negdje potrebno biti cijepljen prije ulaska u državu, to je potrebno napraviti prije puta (malarija i slično) no Ivana naglašava da treba imati na umu ako se dijete jako boji igle te razmisliti hoćemo li pod svaku cijenu odabrati tu destinaciju za zajedničko putovanje. 

Jedno od najvažnijih stvari na koje moramo misliti je što ako se dijete razboli na putovanju, tako da Ivana kaže da je dobro prije puta uplatiti policu putnog zdravstvenog osiguranja, kako biste u slučaju potrebe, dobili povrat barem dijela novčanih sredstava koje ćete/biste potrošili ako su potrebne liječničke intervencije. 

I za kraj, Ivana je dala svoje tips&tricks za roditelje prije i na samom putovanju:

"Opustite se, uživajte i putujte. Što god da se dogodi, smireno reagirajte, promislite dvaput. Stvarajte lijepe uspomene koje će djeci značiti tijekom čitavog života. Kako je Dalai Lama rekao: Jednom godišnje, idite na neko mjesto gdje ranije nikada niste bili.".

Mame, više se ne trebate pribojavati "kakafrke" na putovanju jer nove pelene-gaćice Pampers Pants od sada imaju i džep Stop & Protect koji omogućuje do 12 sati zaštite od propuštanja sa svih strana. Možete napokon odahnuti i ljetovati bez stresa. Opustite se i uživajte u najljepšim trenutcima obiteljskog putovanja zajedno s vašim mališanima. Uz nove Pampers Pants pelene-gaćice koje su otporne na svaku kakafrku sigurni ste u automobilu, na brodu, u avionu, na plaži i u restoranu. Neka vaše ljeto započne s osmijehom!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.