Native sadržaj 26. siječnja 2024.

Koja je idealna kombinacija sastojaka za suhu i osjetljivu kožu?

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hladnoća, suh zrak kao i zagađenje zraka samo su neki od prijetnji koje mogu narušiti zaštitnu barijeru kože zimi. Što je točno zaštitna barijera kože, zašto je važna i kako ju najefikasnije izgraditi i njegovati, pročitajte u nastavku.

Zimske radosti možda obožavaju naši klinci, no za kožu, posebno onu sklonu atopiji i suhoći, može biti prava noćna mora. Crvenilo, peckanje, perutanje pa čak i pucanje kože samo su neki simptomi da je koži hitno potrebna hidracija, no da je možda u pitanju i narušena zaštitna barijera kože. Ovo su neke prijetnje za kožu koje zima nosi sa sobom:

Hladan zrak 

Zbog pada temperature i nedostatka vlage, koža teže zadržava vlažnosti što dovodi do osjećaja svrbeža, suhe kože i pucanja. Održavanje pravilne zaštite ruku, stopala i lica od hladnog vremena ključno je kako bismo spriječili isušivanje kože, ali i kako bismo spriječili da se pogorša stanje kod onih koji već imaju suhu kožu. Ne možemo hibernirati unutar kuće cijelu zimu, stoga, kada ste vani, pobrinite se da je što manje kože izloženo elementima i ne zaboravite zaštititi i usne.

Suh zrak u prostorijama

Niske temperature isušuju zrak na otvorenom, ali situacija je možda još i gora u zatvorenom prostoru koji grijemo. Povećanje temperature u kući paljenjem grijanja stvara suhi zrak i izvlači vlagu iz zraka što kožu dodatno iritira. Vraćanje vlage u zrak može spriječiti da koža postane gruba i puca. Uz to prijelaz iz hladnog vanjskog zraka u topli unutarnji zrak može izazvati crvenilo i upalu kože, budući da se krvne žile u koži brzo proširuju i skupljaju kako bi se prilagodile promjeni temperature. Također, tuširanje vrućom vodom zimi, koliko god ugodno, može dodatno doprinijeti suhoći i svrbežu kože. 

Zagađenje zraka 

Uz sve ljepote prirode i zimske radosti, zima donosi i neželjenog gosta - povećano onečišćenje zraka. Onečišćenje, zajedno s drugim izazovima, može imati negativan utjecaj na zdravlje kože. Uključujući fine čestice (PM2.5) i toksične plinove, može značajno utjecati na integritet zaštitne barijere kože. Izloženost onečišćenju može ju oslabiti, čineći ju podložnijom suhoći, osjetljivosti i preranom starenju.

Manja je šansa da koristite zaštitu od sunca

Mnogima je krema sa zaštitnim faktorom sinonim za plažu i ljetovanje, no istina je da bismo ju trebali koristiti tijekom cijele godine. Iako zračenje sunca možda ne djeluje tako toplo ili snažno na koži tijekom zime, ultraljubičaste (UV) zrake i dalje imaju utjecaj na stanice kože bez obzira na godišnje doba, rezultirajući ubrzanim starenjem i isušivanjem kože. Ono što je još više zabrinjavajuće je da se ne nošenjem zaštitnog faktora tijekom zime povećava rizik od raka kože. Sunčeve UV zrake su zapravo posebno štetne tijekom ovog dijela godine jer je tada ozonski omotač najtanji. Osim toga, snijeg i led mogu reflektirati do 90 % tih zraka i zapravo povećati njihov intenzitet.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Jaka zaštitna barijera kože ključ je zaštite od štetnih utjecaja zime

Naša se koža sastoji od tri sloja: epiderme, derme i subcutisa. Epiderma je gornji sloj kože, a vanjski sloj epiderme naziva se rožnati sloj - ujedno poznat i kao zaštitna barijera kože. Rožnati sloj djeluje poput zida oko kože i sastoji se od keratinocita koji su raspoređeni poput ravno postavljenih opeka kako bi stvorili zaštitni štit. U "žbuci" koja spaja te opeke se nalaze proteini i lipidi koji ih drže na mjestu. Jednostavno rečeno, kožna barijera sprječava da stvari izlaze (poput vlage), istovremeno sprječavajući ulazak stvari koje ne želite (alergeni i virusi) te ima tri glavne uloge:

  • Održava kožu hidratiziranom - Zaštitna barijera pomaže koži zadržati vlagu kako bi bila podatna i pravilno hidrirana. Osim toga, dobro hidrirana koža izgleda punije, što umanjuje znakove preranog starenja i smanjuje šanse pucanja.
  • Igra ulogu u imunosnom sustavu - Koža igra ključnu ulogu i u zdravlju i predstavlja prvu liniju obrane organizma. Kada je kožna barijera narušena, može povećati rizik od infekcija, alergijske reakcije, iritacije, svrbeža i peckanja.
  • Štiti od UV zračenja - Vanjski sloj kože pruža prvi izvor zaštite od štetnog UV zračenja sunca. Nažalost, UV zrake također razgrađuju kožnu barijeru.

Kako izgraditi, obnoviti i održavati jaku zaštitnu barijeru kože?

Istraživanja su pokazala da se zaštitna kožna barijera formira kod djece u prvih nekoliko mjeseci nakon rođenja kako se prilagođavaju novom okolišu izvan maternice. Nepravilnosti kod formiranja ovog zaštitnog sloja mogu voditi di pojave stanja poput atopijskog dermatitisa te je zato važno znati kako ju dobro izgraditi, ali i kako ju održavati jakom. Čak i kod odraslih zaštitna barijera može biti narušena pod utjecajem vanjskih faktora poput onih već navedenih, ali i korištenjem agresivnih sredstava za čišćenje kože. 

Ključ obnavljanja narušene zaštitne barijere kao i njezinog održavanja je odabir proizvoda za njegu kože koji sadrže prave sastojke. Među najkorisnijima su svakako ceramidi - lipidi (masne molekule) koje obavljaju važnu funkciju u stvaranju i održavanju zaštitne barijere. Ceramidi se prirodno nalaze u koži i pomažu joj da ostane hidratizirana, ali ih se također može nanositi lokalno kako bi se pojačala razina vlage i njegovala suha, ispucala koža.

Osim ceramida, skvalan je također iznimno koristan lipid koji se prirodno nalazi u sebumu. Iako se radi o lipidu, pogodan je za korištenje čak i na koži sklonoj aknama, no posebno je blagotvoran za suhu kožu. Urea je još jedan sastojak zaštitne barijere kože koji sprječava gubitak vlage, ali i prodiranje štetnih tvari unutar nje. Niacinamid postaje sve popularniji sastojak proizvoda za njegu suhe kože, posebno seruma i krema. Radi se o obliku vitamina B3 koji je iznimno koristan u izgradnji narušene zaštitne barijere kože, a pogodan je za sve tipove kože.

Još jedan derivat vitamina koji će pomoći obnoviti narušenu zaštitnu barijeru kože je pantenol. Pantenol dolazi iz vitamina B5 te osim što koži daje mekoću, ublažava upale i smanjuje nadraženost suhe kože. Iako ih obično možemo pronaći u dodacima prehrani koji pomažu u održavanju zdravlja srca, omega 6 i omega 9 masne kiseline iznimno su korisne i za kožu. Kada se koriste u sredstvima za njegu kože imaju obnavljajući učinak te održavaju ekstatičnost kože što je posebno važno za suhu i oštećenu kožu. 

Klinički dokazana učinkovitost Mixa krema

Svi ovi sastojci su sami po sebi učinkoviti, ali još je bolje kada kombiniramo njihovu snagu baš kako to čini linija Mixa krema za zaštitnu, njegu i obnavljanje zaštitne barijere kože. Mixa Ceramide Protect višenamjenska krema za jačanje zaštitne barijere kože, Urea Cica Repair+ obnavljajuća krema za lice, tijelo i ruke za grubu i suhu kožu i Panthenol Comfort krema za obnavljanje zaštitne barijere kože sve su što koži treba kako bi ostala meka, njegovana i snažna tijekom zimskih dana. Odlična su podrška koži odraslih tijekom cijele godine, a Mixa Ceramide Protect višenamjenska krema i Panthenol Comfort krema namijenjene su i za primjenu kod djece i beba od 3. mjeseca starosti. Mixa kreme imaju hipoalergenske formule koje su prikladne i zaosjetljivu kožu, a uz to su testirane pod medicinskim nadzorom i daju klinički dokazane rezultate. 

Mixa Ceramide Protect krema jača prirodnu zaštitnu barijeru kože koristeći ceramide i skvalan u kombinaciji s glicerinom u visokim koncentracijama od čak 10 %. Već nakon prvog nanošenja zaključava vlagu unutar kože i štiti od jake suhoće, promjena u temperaturi i zagađenja. Kao i ostale navedene kreme, može se koristiti za njegu lica, tijela i ruku, a njezina efikasnost dokazana je na osjetljivoj koži. 

 | Author:

Gruba koža koja se peruta korištenjem Mixa Urea Cica Repair kreme postaje mekša i njegovana. Ova obnavljajuća krema za lice, tijelo i ruke za grubu i ​​suhu kožu zaglađuje hrapavost i smanjuje perutanje kože. Krema je bogate, umirujuće teksture i ostavlja lagani osjećaj na koži.

 | Author:

Koža sklona atopiji treba posebnu njegu koja će pomoći kod suhoće, a istovremeno ne sadrži sastojke koji će ju dodatno iritirati. Upravo takva je Mixa Panthenol Comfort obnavljajuća krema koja ublažava četiri znaka kože sklone atopiji - svrbež, crvenilo, suhoću i perutanje. Uz 13 % glicerina, omega 6 i omega 9 masnih kiselina te pantenola pogodna je i za najmlađe, a čak se 80 % ispitanika slaže da je koža nakon četiri tjedna korištenja manje iritirana.*

 | Author:

*Test potrošača proveden na 71 ženi od 18 do 65 godina starosti sa 100 % osjetljivom kožom

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.