Native sadržaj Vrtim zdravi film 27. lipnja 2024.

VegePorcija: Jednostavan alat za održiviji način prehrane bogat namirnicama biljnog podrijetla

Foto: Nestle Salata s crnom lećom, sezonskim povrćem i nuggetsima

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Toplo vrijeme zahtjeva laganiju hranu i brže načine pripreme obroka, sa što više svježih namirnica.

Početak ljeta idealno je doba za uvođenje više namirnica biljnog podrijetla u našu prehranu, neovisno o načinima prehrane koje inače prakticiramo. Idealno bi bilo s tom praksom nastaviti i tokom cijele godine jer sva istraživanja i statistike pokazuju da nam nedostaje raznolikosti u prehrani i kod odraslih i kod djece. Štoviše, jedemo premalo povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki te namirnica koje povoljno djeluju na naš organizam i posljednično na zdravlje. Unatoč dobroj namjeri i odluci o promjeni načina prehrane često se nađemo pred izazovom kako se hraniti uravnoteženo i kvalitetno. Jednostavan način uvođenja više namirnica biljnog podrijetla u svakodnevnu prehranu je praćenje principa tanjura pravilne prehrane VegePorcije. Kombinacijom različitih sastojaka, možemo osigurati kvalitetan unos biljnih proteina kako bi osigurali sve esencijalne aminokiseline, potrebne našem organizmu. Biljni proteini dolaze iz različitih kombinacija namirnica, kao što su mahunarke, žitarice i orašasti plodovi, te osiguravaju sve esencijalne aminokiseline koje naše tijelo treba. Upravo ta raznolikost namirnica omogućuje da zadovoljimo ključne prehrambene potrebe, ali da i osiguramo unos hrane bogate vlaknima, mineralima, antioksidansima i vitaminima. Bez obzira jeste li ljubitelj mesa, vegetarijanac, vegan ili fleksitarijanac, VegePorcija pomaže u pripremi zdravih obroka za doručak, ručak i večeru, koji sadrže sve potrebne makronutrijente (proteine, ugljikohidrate, masti), kao i odgovarajuću količinu mikronutrijenata (vitamina i minerala).

„Konzumacija hrane biljnog podrijetla i smanjenje hrane životinjskog podrijetla prehrambene su mjere koje se gotovo univerzalno mogu primijeniti u prevenciji i liječenju većine bolesti naše civilizacije. Veliki sustavni pregledi znanstvenih istraživanja pokazuju da vegetarijanci imaju niže vrijednosti niza rizičnih čimbenika kao što su indeks tjelesne mase i razine masnoća u krvi, te bolju regulaciju šećera u krvi u odnosu na svejede“, kaže klinička nutricionistica Darija Vranešić Bender te dodaje: „Postoje dokazi o manjoj učestalosti bolesti srca, pretilosti, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, artritisa i malignih bolesti kod ljudi koji se hrane pretežno biljnom hranom.“

Tjedni jelovnik možemo prilagoditi svojem načinu života i svojim nutritivnim potrebama. Preporučujemo jednostavno pravilo: za početak krenite s tri obroka tokom tjedna samo s hranom biljnog podrijetla i barem jedan dan u tjednu proglasite "bez mesa" slijedeći principe VegePorcije. U suradnji sa chefom Mariom Miheljem, donosimo recept za neodoljivu salatu s crnom lećom, sezonskim povrćem i Garden Gourmet nuggetsima pripremljen prema principima VegePorcije.

Sastojci:

· Crna leća 50 g

· Garden Gourmet nuggetsi 100 g

· Mrkva 30 g

· Brokula 20 g

· Mladi špinat 50 g

· Maslinovo ulje 0,05 l

· Indijski orah 20 g

· Tri prstohvata soli

· Rotkvica 20 g

· Sok 1 limuna

Način pripreme i serviranje:

Garden Gorumet nuggetse možete pržiti na klasičan način, tj. u dubokom ulju, ali preporučam da ih pripremite u pećnici – jednostavnije je i brže. Stavite papir za pečenje na lim, a zatim posložite nuggetse te zagrijte pećnicu na 180°C. Pecite ih 7 - 10 minuta, ovisno o pećnici. Leću skuhajte u slanoj vodi, ocijedite i ohladite te začinite s malo maslinovog ulja i limuna. Indijske oraščiće, pola špinata, limunov sok, maslinovo ulje i vodu stavite u blender te blendajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Tanko rezanu mrkvu i brokulu blanširajte u slanoj vodi. Kad su namirnice spremne, krenite sa slaganjem salate. Kremu od špinata razmažite debelo po cijelom dnu tanjura, u sredinu stavite začinjenu leću, a zatim ostatak povrća i nuggetsa oko leće kako biste postigli izgled ukusnog Garden Gourmet vrta.

Hrana na biljnoj bazi ima manji utjecaj na okoliš, a upravo je to plus jedan veliki pluskoji pruža ljudima mogućnost da uživaju u ukusnoj hrani koja je dobra i za njih i za okoliš.

Koraljka Novina Brkić, nutricionistica kompanije Nestlé za Adriatic regiju podsjeća vas na jednostavno i omiljeno jelo, ričet s porilukom korjenastim povrćem i grahom.

Jedina je razlika da ne koristite suho dimljeno meso tokom pripreme, već se usredotočite na ječam, puno korjenastog povrća i kombinaciju mahunarki, npr. više vrsta graha ili grah i slanutak. Koristite povrtni temeljac tokom pripreme (ili Maggi kocku od povrća) za puniji okus.

Vaš ričet možete za vrućih dana jesti „ohlađen“ na sobnu temperaturu, dok ostatke ručka drugi dan iskoristite za novo jelo dodajući mu brokulu i batat.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.