Native sadržaj 06. listopada 2023.

Vojta terapija: Pomoć za djecu s poremećajima motorike

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ova specifična terapijska metoda djeluje direktno na središnji živčani sustav i stimulira motoriku u samom izvoru problema.

Ima li vaš mališan poremećaj motorike, dobro je znati da se upornošću i radom mnoga stanja, pa čak i ona uzrokovana oštećenjem središnjeg živčanog sustava, mogu nadvladati. Važno je pronaći stručnjaka koji će pravilno dijagnosticirati poremećaj, a potom i preporučiti adekvatne metode koje će potaknuti pravilan razvoj i nadomjestiti ili potaknuti razvoj vještina koje je dijete izgubilo ili nije razvilo.

Jedna od učinkovitih neuroterapijskih metoda je Vojta neurorazvojna terapija koja se provodi pritiskom na određene zone na tijelu u točno definiranim položajima što izaziva refleksni motorički odgovor. Razvio ju je dječji neurolog Dr. Vaclav Vojta koji je vlastitim istraživanjima ustanovio da se pritiskom na određene točke na tijelu aktiviraju urođeni obrasci pokreta koje svi imamo "pohranjene" u živčanom sustavu bez obzira na oštećenja. Dosljednim ponavljanjem podražaja potiče se pohranjivanje dijelova motoričkih obrazaca u središnjem živčanom sustavu. U praksi to znači da smo djetetu dali na raspolaganje obrazac motorike kojim inače u svojoj spontanoj motorici ne raspolaže.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Učinci redovite Vojta terapije su poboljšanje držanja tijela, ravnoteže i koordinacije, unaprjeđenje pokreta hvatanja, poboljšanje govora i komunikacijskih vještina. Vojta terapijom pospješuju se i druge funkcije vezane za neuromišićni sustav kao što su disanje, gutanje, motorika debelog crijeva i mokraćnog mjehura. Uspješnost ove terapije temelji se na činjenici djelovanja na različite strukture središnjeg živčanog sustava od njegove najniže do najviše koordinacijske razine. Ova terapija aktivira cjelokupno tijelo kako bi postiglo punu motoričku aktivnost. U usporedbi s nekim drugim terapijama koje će pojedinačno vježbati pojedinu kretnju koja je djetetu teška, poput uspravljanja, sjedenja, klečanja ili hodanja, Vojta terapija će zapravo učiniti da su djetetu ovi zadaci lakši te će ih stoga bolje i brže savladavati.

 | Author:

Vojta terapija provodi se tako da se pritiskom stimuliraju određene zone tijela dok dijete leži u definiranim položajima na leđima, trbuhu ili na boku. Taj stimulans izaziva motoričke odgovore koji se nazivaju refleksno puzanje i refleksno okretanje. Kako bi terapija bila uspješna potrebno ju je primjenjivati svakog dana kod kuće nekoliko puta dnevno. Trajanje pojedinačne terapije ovisi o dobi djeteta i kreće se od nekoliko minuta za novorođenče, 15 do 20 minuta za malo dijete, odnosno 20 do 30 minuta za školsko dijete, adolescente i odrasle. Glavni pružatelj terapije je roditelj kojega za provođenje terapije educira stručni Vojta terapeut.

Terapeut će redovito pratiti djetetovo stanje i prilagođavati program terapije. Redovitost i dosljednost je iznimno važna kod ovog pristupa. Do navršene prve godine života refleksno djelovanje terapije je intenzivnije, a terapijski rezultati bolji, no terapija je učinkovita i kod starije djece i odraslih. Neka od stanja i bolesti kod kojih se učinkovito koristi su: cerebralna paraliza, skolioza, displazije kukova, smetnje ravnoteže i koordinacije, tortikolis, traumatske ozljede mozga, oštećenja perifernih živaca.

 | Author: Mirna Tomašković, dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

U Croatia poliklinici čeka vas vrhunska fizijatrica, Mirna Tomašković, dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije koja će obaviti pregled djeteta, utvrditi status motoričkog razvoja djeteta te ako treba, odrediti terapiju. Terapijski pristup svakom djetetu je individualan i sveobuhvatan te ovisi kliničkom statusu djeteta te brojnim drugim parametrima koji mogu utjecati na djetetov razvoj.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.