Native sadržaj Tajna veza: Antibiotici i probiotici 04. prosinca 2023.

Stručnjaci otkrivaju: Kako što lakše prebroditi zimske bolesti i terapiju antibioticima

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca više pobolijevaju zimi, a kako ojačati njihov imunitet, kako pravilno koristiti antibiotike i koliko probiotici mogu pomoći, u missMAMA podcastu otkrivaju dr. Krešimir Gjuračić, znanstveni direktor Probiotic Excellence Centra tvrtke AbelaPharm te specijalistica pedijatrije, dr. Iva Pavlic

Zima sa sobom donosi mnogo respiratornih infekcija, a liječenje često završi uz pomoć antibiotika. Oni efikasno liječe, ali i, možemo to tako reći, ostave štetu na našem organizmu. Djeca su tu posebno osjetljiva, a kako što lakše prebroditi zimske boljke i kako što lakše podnijeti terapiju antibiotika, u missMAMA podcastu 'Antibiotici i probiotici' powered by Bulardi otkrili su stručnjaci, specijalistica pedijatrije, dr. Iva Pavlic te dr. Krešimir Gjuračić, znanstveni direktor Probiotic Excellence Centra tvrtke AbelaPharm

"Antibiotik služi za liječenje bakterijskih infekcija, ne virusnih, i ono što bih željela naglasiti je da ne uzimamo antibiotik na svoju ruku. Bitno je voditi se preporukom liječnika koji je taj antibiotik propisao, da uzimamo lijek onda kada nam je to liječnik propisao, uzmemo punu dozu lijeka i ne preskačemo doze jer vrlo često se dogodi da ljudi nakon dva dana, kada im postane bolje, prestanu uzimati antibiotik", rekla je dr. Pavlic. 

O tome kako može pomoći probiotik ukoliko je dijete na kuri antibioticima, govorio je dr. Gjuračić: "Postoji čitav niz predkliničkih i kliničkih studija koje pokazuju učinkovitost Saccharomyces boulardii kod uzimanja antibiotika, u prvom redu pomažu kod diareje, ali i kandidoza i mikoza. Bulardi smiju uzimati djeca. Donedavno se mislilo da ga smiju uzimati djeca s navršena dva mjeseca i više, ali istraživanja su pokazala da ga smije uzimati i novorođenčad. Abela Pharm ima posebnu preparaciju za djecu koja pomaže djeci da se oporave, recimo, od proljeva uzrokovanih uzimanjem antibiotika. Nažalost, djeca se često razbole pa moraju primati antibiotike za upale, a to negativno djeluje na njihovu crijevnu mikrobiotu. Bulardi nije bakterija, on je kvasac, i nije senzitivan na antibiotike tako da se može popiti zajedno s antibioticima i on prevenira probleme vezane uz antibiotike. Trebalo bi nastaviti uzimanje probiotika nakon što završi terapija antibioticima barem kroz dva tjedna". 

Koje su još korisne informacije stručnjaci otkrili o korištenju antibiotika i probiotika kod djece, pogledajte u podcastu: 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.