Saccharomyces boulardii je jedan od najučinkovitijih probiotika. Istražite njegovu primjenu i olakšajte brojne tegobe
Saccharomyces boulardii je jedan od najistraživanijih tipova probiotika, a studije su pokazale da pomaže kod niza infekcija. Tijekom proteklih 40-ak godina kliničke studije su proučavale ovaj probiotik u kontekstu 15-ak različitih bolesti. Najčvršći znanstveni dokazi tiču se učinkovitosti tretiranja dijareje u pedijatrijskoj populaciji, potom prevencije dijareje izazvane antibioticima, liječenja infekcije bakterijom Helicobacter pylori te sprječavanja nuspojava lijekova pri liječenju infekcije istom bakterijom.
Nuspojave su iznimno rijetke
Dobri dokazi postoje i za učinkovitost u liječenju proljeva kod odraslih te upalne bolesti crijeva i sindroma iritabilnog crijeva. Pilot studija pokazala je blagi do umjereni utjecaj na simptome ulceroznog kolitisa. Istraživanja pokazuju da dobro suzbija i bakteriju Clostridium difficile koja može uzrokovati teške proljeve i infekcije, a posebno dobro zaustavlja ponovno vraćanje ove infekcije. Učinkovit je i kod proljeva koji je jedan od simptoma poodomakle faze AIDS-a te takozvanog putničkog proljeva koji se javlja zbog promjena u rutini i prehrani na putovanjima.
Studije su pokazale da pacijenti svih dobi dobro toleriraju ovaj probiotik, čaki i djeca, i da on ne izaziva nuspojave, osim, i to u izrazito rijetkim slučajevima, kod teško imunokompromitiranih ljudi kada može izazvati rast gljivica. Zbog svoje rasprostranjenosti i znanstvene potvrde, ovaj se probitoik koristi i u svrhe za koje nema potvrđene učinkovitosti ili ne postoje zadovoljavajuća istraživanja poput liječenja akni.
Riječ je o kvascu
Istraživanja na životinjama pokazala su da dobro djeluje na smanjivanje tjelesne mase u slučajevima dijabetesa tipa 2, no bez daljnjih istraživanja nema dokaza da tako djeluje i na ljude.
Saccharomyces boulardii je zapravo tropski kvasac koju je iz plodova ličija izolirao francuski znanstvenik Henri Boulard po kojemu je i dobio ime. On je uočio da ovaj kvasac štiti tanko i debelo crijevo od pretjeranog rasta patogena. Znanstvena istraživanja pokazuju da ovaj kvasac pomaže uspostaviti uravnoteženu crijevnu floru, da se veže za patogene bakterije i tako onemogućava njihovo nakupljanje i širenje te razgrađuje bakterijske toksine sprječavajući tako pogoršanje simptoma infekcije. Također modulira imunološki odgovor ljudskog organizma tako što smanjuje upalnu reakciju i proizvodnju upalnih molekula citokina.
Saccharomyces boulardii je sigurno uzimati u kontinuitetu do 15 mjeseci, no obično se preporučuje unositi ga tijekom akutne faze infekcije, tijekom uzimanja antibiotika te dva do tri tjedna nakon toga kako bi se postigli optimalni rezultati liječenja.
Na tržištu se ovaj probitoik može naći u dva oblika od kojih jedan zahtijeva skladištenje u hladnjaku, a drugi na sobnoj temperaturi pa dobro pročitajte upute pri kupnji ili se savjetujte s ljekarnikom kako se dragocjen učinak ne bi izgubio.
Bulardi® linija dodataka prehrani sadrži kvasac Saccharomyces boulardii, koji se može koristiti istovremeno uz antibiotike, a sprječava nastanak proljeva izazvanih antibioticima. Liniju čine Bulardi® za odrasle s najmanje 5 milijardi živih stanica, Bulardi® 500 s vitaminom D te najmanje 10 milijardi živih stanica i 1000 IU vitamina D i Bulardi® Junior uz dodatak cinka koji je namijenjen korištenju kod djece od 2 mjeseca života.
Kako bi proizvodi Bulardi® linije bili što učinkovitiji, proizvodi imaju garantirani broj živih mikroorganizama na kraju roka upotrebe, naznačeno na samoj kutiji. Zato je između ostaloga važno i inovativno pakiranje @TECH koje čuva proizvod od visokih temperatura, UV zraka i garantira učinkovitost a dolazi iz Probiotic Excellence Centra, Abela Pharme.
Svjetski tjedan svjesnosti o antibioticima obilježava se od 18. do 24. studenoga i tim povodom možete ostvariti 10 posto popusta na Bulardi 500 i Bulardi Junior proizvode u ljekarnama i na www.abela.hr.