Native sadržaj Tajna veza: Antibiotici i probiotici 15. prosinca 2023.

Igla u plastu sijena: kako odabrati pravi probiotik

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Različite vrste i sojevi bakterija različito djeluju na određene zdravstvene tegobe. Važno je čitati znanstvena istraživanja prije nego li probiotike ubacimo u košaricu

Posljednjeg desetljeća probiotici dobivaju puno pažnje i gotovo da nema zdravstvenog stanja za koje se ne preporučuju. No ovo je zdravstveni trend, kao i mnogi prije njega te nije uvijek opravdan. Dakako, to ne znači da probiotici nisu korisni, naprotiv, za neka su stanja i dobro istraženi, no na nama je da istražimo koji točno probiotik trebamo uzeti za tegobu koju doživljavamo.  

Ne postoji jedan soj ili kombinacija sojeva probiotika koji će pomoći svima, no postoje smjernice kako odabrati pravi za sebe. Prva je pitajte liječnika za savjet. Druga – googlanje, ali pametno. Znanstvena istraživanja danas su dostupna na internetu i posvećivanje vremena čitanju studija otkrit će nam koji sojevi su prošli rigoroznu provjeru. 

Ime je znak

Pripravci probiotika na tržištu danas mogu sadržavati niz sojeva. Oni obično spadaju u bakterije ili gljivice tj. kvasce. Najčešće će se u pripravku naći Lactobacillus i Bifidobacterium, ili kvasci poznati kao Saccharomyces. Kad birate probitoik obratite pažnju kako su označeni. Ozbiljni proizvođači koji temelje svoje pripravke na istraživanjima navest će bakteriju u njezinom punom imenu, a to znači da će ona imati tri riječi u nazivu – imat će grupu, vrstu i soj kojoj pripada. Primjerice, nije dovoljno da na kutiji stoji riječ Lactobacilus, ono što tražimo je primjerice Lactobacillus, L. rhamnosus, LGG. Samo mala promjena u imenu znači da je riječ o popuno drugoj bakteriji koja možda neće imati učinak na vaše stanje.  

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Danas znamo je da sojevi kvasaca Saccharomyces boulardii štite crijevnu floru i sama crijeva od nastanka proljeva povezanih s upotrebom antibiotika. Istovremeno antibiotik neće uništiti ovu vrstu probiotika kao ostale dobre (i ne tako dobre) bakterije. Istraživanja pokazuju da su sojevi Lactobacillus acidophilus, L casei GG, L bulgaricus, Bifidobacterium bifidum, B longum, Enterococcus faecium i Streptococcus thermophiles također učinkoviti u prevenciji dijareje izazvane antibioticima, međutim, najispitivaniji sojevi kod proljeva uzrokovanih antibiotikom i oni koji imaju preporuku broj jedan od Svjetske gastroenterološke organizacije (World Gastroenterology Organisation) samo Lactobacillus rhamnosus LGG i Saccharomyces boulardii.  
Kontrolirane kliničke studije pokazuju da je Escherichia coli soj Nissle, kao i kombinacija sojeva poznata kao VSL#3 učinkovita u tretiranju ulceroznog kolitisa pa je dobro istražiti pripravke s ovim sastojkom. Neke studije pokazuju da LGG može pomoći kod simptoma iritabilnog crijeva posebno kod simptoma nadutosti i vjetrova.  

Važno je i - koliko

Pri odabiru također treba voditi računa o broju živih bakterijskih kolonija. Odaberite proizvod koji ima najmanje milijardu kako bi osigurali učinkovitost. Među najistraživanijim sojevima su Lactobacillus, Bifidobacterium, Bacillus i Saccharomyces boulardii, ali nemojte se zadovoljiti ovim nazivima, nego pretražite istraživanja budući da svaka ova vrsta ima podvrstu i soj koji sasvim drugačije mogu utjecati na različita stanja. Znanstvena istraživanja će nekada kazati i koliko milijardi bakterija u dozi je potrebno da bi pojedini probiotik imao efekt.  

 | Author:

Vodite računa kako se skladište probotici što je navedeno u uputi na proizvodu jer neki se moraju držati u hladnjaku inače žive bakterije unutar njih odumiru. Birajte proizvode iza kojih stoje istraživanja čak i ako koštaju više od prosjeka. Osim što ćete tako kupiti probiotik koji može djelovati na vaš specifični problem (jer je za to istražen), veća je vjerojatnost da će doza odgovarati onoj na etiketi. Naime, istraživanja pokazuju da mnogu probiotički proizvodi nemaju ni približno bakterija koliko je navedeno na deklaraciji. 

Bulardi®  linija dodataka prehrani sadrži kvasac Saccharomyces boulardii, koji se može koristiti istovremeno uz antibiotike, a sprječava nastanak proljeva izazvanih antibioticima. Liniju čine Bulardi® za odrasle s najmanje 5 milijardi živih stanica, Bulardi® 500 s vitaminom D te najmanje 10 milijardi živih stanica i 1000 IU vitamina D i Bulardi® Junior uz  dodatak cinka koji je namijenjen korištenju kod djece od 2 mjeseca života.
 | Author: Kako bi proizvodi Bulardi® linije bili što učinkovitiji, proizvodi  imaju garantirani broj živih mikroorganizama na kraju roka upotrebe, naznačeno na samoj kutiji. Zato je između ostaloga važno i inovativno pakiranje @TECH koje čuva proizvod od visokih temperatura, UV zraka i garantira učinkovitost a dolazi iz Probiotic Excellence Centra, Abela Pharme.
Svjetski tjedan svjesnosti o antibioticima obilježava se od 18. do 24. studenoga i tim povodom možete ostvariti 10 posto popusta na Bulardi 500 i Bulardi Junior proizvode u ljekarnama i na www.abela.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.