Native sadržaj Tajna veza: Antibiotici i probiotici 12. prosinca 2023.

I prehrana ima važnu ulogu: Što jesti tijekom kure antibioticima?

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hrana može podržati ili usporiti ozdravljenje, stoga valja paziti na prehranu dok se borimo s infekcijom

Ništa neće raščistiti infekciju tako brzo kao antibiotik, no njegove nuspojave kod nekih ljudi mogu biti vrlo izazovne i potrajati dovoljno dugo da poremete kvalitetu života. Zato organizmu treba pomoći da smanji štetu koju nanose antibiotici. Iako su vrlo učinkoviti u suzbijanju bolesti izazvanih bakterijama, oni su, nažalost, neselektivni što znači da ubijaju i dobre bakterije koje su nam potrebne za optimalno funkcioniranje probavnog sustava i cijelog organizma. To može narušiti ravnotežu crijeva i izazvati iritacije, bolove, grčeve i proljev. 

Fermentirano pomaže

Prvi je korak uzimanje probiotika uz antibiotik, no pomoći si možemo i uzimanjem probiotičke hrane. Fermentirana hrana sadrži najviše probiotika, a među vodećim namirnicama su jogurt, kefir, sir, kiseli kupus te kod nas sve popularniji probiotički napitak kombucha te kimchi, jelo od fermentiranog povrća, koji su u naše krajeve došli s popularnošću azijske prehrane. Ove namirnice sadrže velik broj zdravih bakterija poput Lactobacillusa koji pomažu uspostaviti ravnotežu crijevne flore tj. obnoviti populaciju dobrih bakterija.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Puno vlakana

Dobro je pojačati unos namirnica bogatih vlaknima. Naše tijelo ne može probaviti vlakna, ali ona su hrana za dobre bakterije što stimulira njihov rast. Međutim, valja imati na umu da vlakna mogu utjecati na apsorpciju antibiotika pa je vlakna najbolje konzumirati nakon što smo završili s kurom antibiotika. Slično vrijedi i za prebiotike. Za razliku od probiotika, oni ne sadrže žive bakterije, nego su hrana zdravim bakterijama. Pokazalo se primjerice da crveno vino i kakao sadrže polifenole koji mogu potpomoći rast dobrih bakterija pa ih je dobro uvesti nakon liječenja antibioticima. No, ne uzimajte vino tijekom liječenja jer može omesti djelovanje antibiotika. I gore spomenuta vlakna su također jedna vrsta prebiotika. Prebiotika ima najviše u češnjaku, luku, poriluku, zelenom lisnatom povrću… Nije stoga neobično da tradicionalno jedemo juhe kad smo bolesni jer upravo u ovom povrću koje često stavljamo u juhu kriju se ljekoviti sastojci za crijeva. 

 | Author: Pexsels Foto: Pexsels

Kako protiv proljeva?

Uzrokuju li antibiotici proljev, dobro je konzumirati banane, rižu i tostirani kruh jer mogu umanjiti ove simptome. Također valja voditi računa o tome koju hranu treba izbjegavati tijekom uzimanja antibiotika. Treba ograničiti mliječne proizvode jer su bogati kalcijem - kalcij kod pojedinih antibiotika na sebe veže aktivne tvari i otežava apsorpciju lijeka. Slično je i s citrusnim voćem pa ga treba konzumirati najmanje dva do tri sata prije ili šest sati nakon antibiotika. Tijekom kure antibioticima dobro je izbjegavati kofein jer antibiotici mogu pojačati njegov utjecaj i spriječiti pravovremeno izlučivanje iz organizma. Dok ste na antibioticima, izbjegavajte uzimanje alkohola. Osim što opterećuje organizam koji treba snagu za obnovu, u kombinaciji s antibioticima može izazvati mučninu i glavobolje. 

Bulardi®  linija dodataka prehrani sadrži kvasac Saccharomyces boulardii, koji se može koristiti istovremeno uz antibiotike, a sprječava nastanak proljeva izazvanih antibioticima. Liniju čine Bulardi® za odrasle s najmanje 5 milijardi živih stanica, Bulardi® 500 s vitaminom D te najmanje 10 milijardi živih stanica i 1000 IU vitamina D i Bulardi® Junior uz  dodatak cinka koji je namijenjen korištenju kod djece od 2 mjeseca života.
 | Author: Kako bi proizvodi Bulardi® linije bili što učinkovitiji, proizvodi  imaju garantirani broj živih mikroorganizama na kraju roka upotrebe, naznačeno na samoj kutiji. Zato je između ostaloga važno i inovativno pakiranje @TECH koje čuva proizvod od visokih temperatura, UV zraka i garantira učinkovitost a dolazi iz Probiotic Excellence Centra, Abela Pharme.
Svjetski tjedan svjesnosti o antibioticima obilježava se od 18. do 24. studenoga i tim povodom možete ostvariti 10 posto popusta na Bulardi 500 i Bulardi Junior proizvode u ljekarnama i na www.abela.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.