Native sadržaj Tajna veza: Antibiotici i probiotici 08. prosinca 2023.

Tajna veza: antibiotik i probiotik idu ruku pod ruku

Foto: Pexels

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Konačno postoji znanstvena potvrda da probiotike treba dodati liječenju antibioticima jer poboljšavaju ishode liječenja

Postoji uvriježeno mišljenje da probiotici pomažu u zaštiti crijevne mikroflore, posebno pri upotrebi antibiotika, a vrlo rasprostranjeno tržište ovih pripravaka potpomoglo je održati to uvjerenje. No, donedavno zapravo nije bilo jasnih znanstvenih dokaza koji bi nesumnjivo potvrdili da probiotici zaista imaju takvo djelovanje. Studije su bile ograničene, s malim brojem ispitanika i često kontradiktornih rezultata.  

No protekle godine se to promijenilo nakon sistemske analize objavljene u stručnom časopisu Journal of Medical Microbiology koja pokazuje da uzimanje probiotika uz antibiotike može zaštititi crijevnu floru od negativnih utjecaja antibiotika. 
 

Disbalans crijevne flore

Antibiotici su jedni od najprepisivanijih lijekova. I dok su vrlo učinkoviti u tretiranju infekcija, ne pogađaju izolirano samo bakterije koje uzrokuju upalu nego i sve ostale, uključujući i one koje žive u našim crijevima i osiguravaju zdravlje probavnog sustava. Neka istraživanja pokazuju da disbalans u crijevnoj flori može potrajati i dvije godine nakon uzimanja antibiotika. Simptomi koji se najčešće povezuju s upotrebom antibiotika su proljev i nadimanje.  

 | Author: Ranije su studije pokazale da probiotici mogu smanjiti smetnje nastale od antibiotika, no nije bilo jasno mogu li poboljšati stanje crijevne flore. Neki liječnici ih zato i nisu prepisivali jer nije bilo jasnog dokaza mogu li još možda dodatno poremetiti stanje u probavnom sustavu. Autori gore spomenute studije, koja je analizirala 29 istraživanja provedenih u proteklih sedam godina, napominju i kako je otkriveno da kod zdravih ljudi postoji veća raznolikost bakterija u crijevima, nego kod bolesnih ljudi. Probiotici, pokazalo se, čuvaju tu raznolikost kada se koriste antibiotici tako da smanjuju promjene koje antibiotici stvaraju crijevima. U nekim slučajevima te promjene u crijevnoj flori su potpuno spriječene. Pokazalo se da probiotici mogu čak pospješiti rast prijateljskih bakterija poput Faecalibacterium prausnitzii, koje smanjuju upalu i promiču održanje zdrave crijevne barijere.  

Ublažava proljev

Uz ova nova otkrića, već je ranije otkriveno da dobre bakterije smanjuju proljev izazvan antibioticima te da smanjuju količinu patogene bakterije Clostridium difficile koju se povezuje s po život opasnom dijarejom. Druge studije pokazuju da je uzimanje probiotika uz antibiotike poboljšalo ishode liječenja Helicobacter pylori i sindroma pretjeranog rasta bakterija u tankom crijevu poznatog kao SIBO. 

 | Author:

Znanstvenicima preostaje ustanoviti kako uzimati probiotike uz antibiotike. Dosad je postojalo uvriježeno mišljenje da probiotik treba uzimati dva sata prije ili nakon antibiotika, budući da antibiotik neselektivno ubija sve bakterije pa i one probiotičke. No, druga istraživanja pokazuju da se ova dva pripravka mogu uzimati i istovremeno te da će probiotik svejedno štititi crijevnu floru. Također još ne znamo koje su kombinacije probiotika najučinkovitije u tretiranju problema nastalih uzimanjem antibiotika. Najistraživaniji su sojevi su Lactobacillus i Bifidobacterium kao i Saccharomyces boulardii i oni su se pokazali izrazito učinkoviti.  

Bulardi®  linija dodataka prehrani sadrži kvasac Saccharomyces boulardii, koji se može koristiti istovremeno uz antibiotike, a sprječava nastanak proljeva izazvanih antibioticima. Liniju čine Bulardi® za odrasle s najmanje 5 milijardi živih stanica, Bulardi® 500 s vitaminom D te najmanje 10 milijardi živih stanica i 1000 IU vitamina D i Bulardi® Junior uz  dodatak cinka koji je namijenjen korištenju kod djece od 2 mjeseca života.
 | Author: Kako bi proizvodi Bulardi® linije bili što učinkovitiji, proizvodi  imaju garantirani broj živih mikroorganizama na kraju roka upotrebe, naznačeno na samoj kutiji. Zato je između ostaloga važno i inovativno pakiranje @TECH koje čuva proizvod od visokih temperatura, UV zraka i garantira učinkovitost a dolazi iz Probiotic Excellence Centra, Abela Pharme.
Svjetski tjedan svjesnosti o antibioticima obilježava se od 18. do 24. studenoga i tim povodom možete ostvariti 10 posto popusta na Bulardi 500 i Bulardi Junior proizvode u ljekarnama i na www.abela.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.