Native sadržaj Dobrodošla, bebice! 03. ožujka 2024.

Zašto je važno što prije početi stavljati bebu da leži na trbuhu?

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vrijeme na trbuščiću. Neke bebe vole, neke bebe to mrze. Međutim, svi znamo da je jako važno da provedu dio vremena i u tom položaju. Pročitaj što bi sve trebala znati o ovom položaju

Zahvaljujući predanim stručnjacima i istraživanjima, sada znamo da je najsigurniji položaj za spavanje beba na njihovim leđima. Ali bebe, koje mnogo vremena provode ležeći na leđima, trebaju svaku priliku da razviju i ojačaju svoje mišiće. Tako Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuje da bebe trebaju imati “vrijeme trbuščića” - dijete leži na trbuhu - svaki dan kako bi mu mišići u razvoju ojačali. Evo što bi trebala znati o tome.

Praksa za puzanje i može spriječiti sindrom zaležane glave

Kad je beba na trbuhu to joj je još jedna prilika za istraži svijet iz drugačijeg gledišta. Ovaj položaj jača mišiće gornjeg dijela tijela koji se ne koriste kada beba leži na leđima. Gledaj na to kao na pripremu i vježbu za okretanje i puzanje. "Iskustvo boravka na njihovom trbuhu pomaže bebama da se nauče gurnuti, prevrnuti se, sjesti, puzati i povući se do mjesta", rekla je pedijatrica dr. Danette Glassy.

Također, sprečavanje "zaležane glave" je još jedna korist od vremena na trbuščiću. Sindrom zaležane glave je kada dijete razvije plosnato mjesto, na leđima ili bočnim stranama glave, i obično je dugim ležanjem u istom položaju. To ne šteti razvoju mozga, a glava bebe će se vratiti natrag. No,vrijeme na trbuščiću pruža jednostavan način da se spriječi zaležanost.

I novorođenčad treba imati vrijeme na trbuščiću

Beba bi trebala dva do tri puta u danu imati vrijeme na trbuščiću i to počevši od prvog dana kad doneseš svoju bebu doma, kažu u Američkoj akademiji pedijatara (AAP). Za novorođenčad vrijeme na trbuhu traje samo kratko, između tri i pet minuta. "Kako bebe postaju starije i jače, trebat će im više vremena na svojim trbuščićima da izgrade svoju snagu", kažu stručnjaci. Dodaj još nekoliko minuta kada vidiš da se beba počinje osjećati ugodno na trbuhu.  "Za dijete starosti od 3 do 4 mjeseca, neka istraživanja sugeriraju da je cilj barem 20 minuta vremena dnevno biti na trbuhu", rekao je dr. Jay L. Hoecker, pedijatar i suradnik AAP-a.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Najbolje razdoblje za trbuščić je odmah nakon spavanja, promjene pelena ili kupanja. To treba učiniti kada beba nije umorna ili gladna. Ne bi ga trebala staviti na trbuščić kad nahranjen, jer to može biti nelagodno. Nakon hranjenja, pričekaj oko sat vremena kako bi izbjegla pljuvanja i refluks kiseline. Beba bi uvijek trebala biti pod nadzorom kad je na trbuhu.

Može potrajati neko vrijeme da se beba navikne na ležanje na trbuhu

Tvojoj beba vjerojatno neće odmah odgovarati ležanje na trbuhu. Uostalom, može biti nepoznat i fizički izazovan. "Bebi je težak posao držati glavu gore dok leži na trbuhu, a tamo dolje ne vidi puno toga. Možda se čak osjeća napuštenim”, piše BabyCenter. No, uz malo vremena i ohrabrenja, tvoja beba će uskoro uživati u ovoj poziciji.

Možeš početi sa stavljanjem bebe na svoj trbuh

Najbolji način za početi vježbanje ležanja na trbuščiću je stavljanje trbuha na trbuh. položi dijete na trbuh, tako da se vaši trbusi dodiruju. To može biti odličan način da se povežete, kao i da se fizički približite jedni drugima i osjetite međusobnu temperaturu i disanje. "Novorođenče voli ležati na roditelju i gledati u lice", rekao je pedijatar dr. Wendy Wallace. Nakon toga možeš krenuti stavljati bebu na pod ili krevet.  "Vrijeme na trbuščić u početku može biti zastrašujuće jer je novo", rekao je Wallace. "Spuštanje na zemlju i poticanje licem u lice uvjerit će dijete da on to može i da će sve biti u redu."

Vrijeme za igru

Postoji mnogo načina kako može vrijeme na trbuščiću biti zabavno. Pokušajte staviti igračku ili knjigu u blizini koje beba može doseći da bi se igrala. "Također joj možeš ponuditi malo ogledalce u kojem ćete se diviti sebi ili glazbeni mobitel kako bi je potaknula beba podigne glavu", rekla je Anita Sethi, savjetnica u istraživačkom centru za djecu i obitelj na Sveučilište u New Yorku.

Mama i tata, vi ste i dalje najbolji zabavljači. Napravite smiješna lica, protresite zvečke ili mu pročitajte priču na podu. Svidjet će mu se! (Ako još uvijek nije, ne brini. Sutra možeš pokušati ponovo.)

Neka igre na otvorenom počnu! Klikni & Uštedi!

 | Author: